sábado, 31 de mayo de 2014

El llapis impertinent

Oriol Junqueras, molt content perquè a Catalunya, les eleccions europees col·loquen a ERC com a guanyadors 


Etiquetas:


viernes, 30 de mayo de 2014

Des de la meva finestra


El que demostra el Gamo-Sants
Segurament que molts recordem el que va passar al mes de gener al barri burgalès de Gamonal. Una gran quantitat de veïns es manifestava cada nit per mostrar el seu rebuig a un projecte viari de l’Ajuntament, que no agradava als veïns del barri. Com sigui que l’Ajuntament no els hi feia cas, van iniciar unes manifestacions diàries fins que van aconseguir que l’Ajuntament retirés el projecte. 
Però això va comportar, que un grup nombrós de persones violentes organitzades, aprofitaven les manifestacions per muntar greus aldarulls a la zona. Ara està passant el mateix al barri de Sants, i alguns ja ho han batejat com el Gamo-Sants.

Va haver una sentencia del Tribunal Suprem, la qual diu que l’edifici anomenat Can Vies, es té d’enderrocar, per tant es va procedir a desallotjar i començar a enderrocar, però hi havia un grup de “okupes” que el tenien ocupat des de feia 17 anys. La decisió del Tribunal Suprem va estar contestada al carrer per un nombrós grup de joves que amb la cara tapada, es van enfrontar violentament amb la policia, amb els Mossos.
Els enfrontaments es venen produït des de fa quatre dies i sembla que no porten massa intencions d’afluixar. De moment es parla de que hi hagut 34 detencions, 13 policies ferits, 67 contenidors de brossa cremats, una excavadora i una furgoneta cremades i altres desperfectes tant en mobiliari urbà com en aparadors de botigues.

Sembla que els Mossos es veuen incapaços de resoldre el problema. Fa quatre dies que va dimitir el director de la policia, Josep Prat, segons ell “per motius personals”, quan la veritat és, que s’havia assabentat de que ERC i ICV havien registrat al Parlament una moció per votar la seva destitució.

Els aldarulls de Sants són un problema greu, perquè ni les autoritats, ni els violents semblen tenir ganes de cedir en les seves pretensions.
Algú va dir, que a grans problemes, grans solucions, per tant deixeu-me plantejar que trobo a faltar una iniciativa que intenti resoldre aquest problema: que els dos líders de Catalunya, els dos herois de la “consulta i el procés”, Artur Mas i Oriol Junqueras, es posin enfront els violents amb tots els seus arguments, i si fa falta, portant les banderes estelades a la mà, els convencin de que desisteixin de la seva violència, ja que amb la consulta i la independència tot quedarà resolt.
Ambdós, Mas i Junqueras, no fan més que dir-nos que ells solucionaran tots els problemes que tenim els catalans, aleshores doncs mira, aquí tenim un problema per solucionar, i aquí tenen tots dos, una ocasió d’or per demostrar que efectivament saben solucionar els problemes dels catalans. Fins i tot, els hi poden comunicar que en la propera república catalana que ells projecten, els aturats i els pensionistes cobraran més, com diu Puig.
I com és que Mas i Junqueras amb el seu carisma, no van a “dialogar” amb els manifestants? No serà que no tenen ni idea de com resoldre el problema, i a més ho estan demostrant?
I no serà que la seva capacitat per solucionar els problemes dels catalans, no és més que una teoria que mai podran demostrar, es a dir, no és més que una “fantasmada”?

Jo em pregunto: i fins ara aquests dos, quin problema ens han solucionat als catalans?

Etiquetas:


jueves, 29 de mayo de 2014

El Confidente


La ONU pierde la batalla contra la droga
A principios del siglo XX, las potencias internacionales se plantearon luchar de una forma unánime contra las drogas que emergían en ése momento.
En 1909 se reunieron en Shangai para combatir al tráfico de opiáceos. La segunda reunión tuvo lugar unos años después, sirvió para fijar una respuesta al tráfico y consumo de drogas que ha durado unos 100 años. Básicamente, el acuerdo fijaba que había que combatir la oferta.
La campaña iniciada en China por Mao, entre 1950 y 1960 consiguió erradicar el cultivo del opio, pero fue una lucha a sangre y fuego.
Finalizada la II Guerra Mundial, se creó el International Narcotics Control Board para tratar de regular el comercio del opio. Fue durante la presidencia de Richard Nixon cuando se estableció la llamada 'guerra contra la droga'.

Cien años después, resulta muy evidente que la guerra mundial contra la droga ha fracasado. El coordinador de proyecto sobre política internacional sobre drogas de la London of Economics (LSE), John Collins, declara: "Es hora de acabar con esta guerra. Existe un amplio consenso y suficientes evidencias para saber que la estrategia actual ha sido desastrosa, no ha logrado su objetivo y ha provocado muchas consecuencias negativas. Continuar por esta línea no está justificado".
Esta misma idea figura en un informe de la (LSE) firmado por cuatro Premios Nobel de Economía, por el ex primer ministro inglés Nick Clegg, por el alto representante de la UE para Asuntos de Seguridad, Javier Solana y el ex secretario de Estado de EEUU, George Shultz.

Los puntos esenciales del informe a gruesos trazos son:
Las políticas únicamente represivas se ha demostrado que han sido erróneas y han tenido consecuencias muy negativas.
Debemos implementar que forme parte de la política anti droga, el combatir no solo la oferta, sino también la demanda.
La nueva estrategia debería basarse en medidas de salud pública eficaces.
Entre 167 y 315 millones de personas entre 15 y 64 años consumen drogas ilegales.
Los servicios de salud para tratar la dependencia permanecen en general, olvidados. 

Los firmantes del informe coinciden en que la presión represiva ideada en su día por la ONU, no ha dado frutos para lograr un mundo libre de drogas ha fracasado. Apuntan a que hay un consenso para no criminalizar el consumo personal, de la misma manera que se reafirman en implementar una nueva estrategia basada en medidas de salud pública eficaces y combatir la demanda por medio de la concienciación de los ciudadanos.  

Etiquetas:


miércoles, 28 de mayo de 2014

La Tira


Contractacions a tort i a dret

En la pel·lícula italiana sobre la política, “Viva la libertá”, el guió posa en boca del protagonista una frase que denota sens dubte, com aquesta pel·lícula podria estar descrivint també l’escenari sociopolític del nostre país.
La frase: “Els politics són mediocres, perquè els electors són mediocres”, resulta ser un pensament crític que encaixa perfectament en la nostra societat espanyola i que alguns tenim per cert, des de fa anys.
Ja sabem que hi ha electors, que segurament per desídia i manca d’interès, som mediocres com gran part de la classe política, el que passa és que als electors, als ciutadans, als contribuents que paguen impostos, se’ns exigeix per part dels politics, el recte compliment de la llei i si algun no ho fa, és sancionat durament.

Malgrat tot i que alguns electors siguem mediocres tenim un problema, perquè hi ha una circumstancia que no és banal: els politics siguin mediocres o brillants, tots tenen també l’obligació de complir rectament la llei. És més, ocupen un càrrec públic, on perceben en bon sou públic i des d’on estan obligats, moralment però també legalment, a complir la llei, perquè si des d’un càrrec públic es conculca la llei, podem estar parlant d’un abús de poder que la llei tipifica com una prevaricació, perseguida pel codi penal.

No sabem si certament estem davant d’una prevaricació, però tenim noticies de que estan passant coses estranyes a la Diputació de Lleida, on el President va cessar a l’Interventor de la Corporació, per una suposada “pèrdua de confiança”, encara que nosaltres pensem que va ser degut a que l’Interventor li van cantar “les quaranta” al President.
Tenim entès que l’interventor, al setembre de l’any passat, va fer un “Informe de control financer” que no va agradar gens al President de la Diputació.
En aquest informe legal, es crida l’atenció sobre alguns aspectes que podrien ser legalment delicats, entre ells destaca el de la contractació.

La llei, en l’apartat de contractes del sector públic, impedeix els fraccionaments d’import en adjudicacions, que es poguessin fer per evitar els procediments de concurs públic previstos en la llei. Però tenim entès, de que en aquest informe financer, diu que en l’any 2012, s’aprecia un important fraccionament de la despesa de contractacions que arriba al 53%, feta per tant al marge dels sistemes d’adjudicació de contractació pública. 
Creiem que podríem estar parlant, d’un import total de 1.800.000 euros, que afectaria a una quarantena d’empreses i a prop d’uns 1.500 contractes, per tant no sembla aquest un fraccionament, que pugui ser considerat com una errada puntual.
Segons la llei, l’Interventor de la Diputació, té l’obligació d’elaborar aquest informe control, per comprovar el funcionament de l’aspecte econòmic-financer de les entitats locals i si davant de tot aquest informe, el President de la Diputació no rectifica, sinó que cessa a l’interventor per una suposada “pèrdua de confiança”, què hem de pensar?

Ens preguntem, si en comptes de cessar l’interventor del seu càrrec per haver fet la seva feina, no hauria de ser el propi President de la Diputació, qui hauria de dimitir pel sol fet de no vigilar les contractacions.
I si els ciutadans som sancionats per incomplir la llei, un càrrec públic, com pot ser un President de Diputació, si incompleix la llei, també hauria de ser sancionat i apartat del seu càrrec. O és que un càrrec públic també porta adjunt, el privilegi de no tenir de complir la llei? 
Es clar que també ens podem preguntar, si estem en una democràcia igualitària, o si pel contrari, encara estem en una mena de “democràcia franquista”, on el que hem de fer els qui no tenim càrrec públic, es allò de “veure, escoltar i callar”?

Etiquetas:


martes, 27 de mayo de 2014

Col•laboradors


El Té verde

El té se extrae de las hojas de la Camellia Sinensis (es lo que se conoce en jardinería por una camelia). Esta planta procede del sur y sudeste de Asia, aunque hoy se cultiva en todo el mundo, tanto en regiones tropicales como subtropicales.
No es que se trate de una planta especial, sino que varía el proceso de elaboración con respecto al tradicional té negro. Las hojas de té verde no son  fermentadas a diferencia del té negro, sino que se procesa de una forma en la que las hojas tienen una mínima oxidación: las hojas de cogen frescas y después de someterse a un secado inicial con calor, se prensan, enrollan, trituran y secan. El té verde supone la cuarta parte del té producido mundialmente. Los principales productores son, Japón, China y Vietnam.

Propiedades y beneficios del té verde.

El té verde es una de las bebidas que más beneficios aporta al ser humano. Entre algunas de las propiedades que se le atribuyen  (muchas de ellas comprobadas científicamente, se encuentran la de ser antioxidante, recomendable para perder peso y hasta incluso beneficioso para la dentadura.

Conoce más sobre esta infusión.
El té verde ayuda a prevenir la obesidad al detener el movimiento de la glucosa en las células grasas. El té verde ayuda a quemar la grasa y es un estimulante natural del metabolismo; puede ayudar a quemar hasta unas 70 calorías por día.
El antioxidante del té verde es 100 veces más efectivo que la vitamina C y 25 veces mejor que la vitamina E.
Esto ayuda al cuerpo a proteger sus células del daño que se asocia con el cáncer.

El té verde ayuda a reducir el nivel de colesterol, por tanto puede ayudar a prevenir enfermedades cardíacas.

El té verde contiene antioxidantes conocidos como polifenoles que atacan a los radicales libres, lo cual significa que ayuda a combatir los efectos del envejecimiento. Protege la piel de los efectos dañinos de los radicales libres, que son los causantes de arrugas y envejecimiento de la piel.

Por tener un alto contenido de fluoruro, ingerir cada día té verde, ayuda a mantener los huesos fuertes al  preservar la densidad ósea

Beber té verde ayuda a reducir la presión sanguínea al reprimir la angiotensina, que hace elevar la presión sanguínea.

El té verde mejora el metabolismo en relación a los lípidos y la glucosa,  previniendo de súbitos incrementos en el nivel de azúcar en la sangre, equilibrando el metabolismo general.

Los polifenoles y flavonoides que se encuentran en el té verde ayudan a estimular el sistema inmunológico, fortaleciendo la salud en su lucha contra las infecciones. Ayuda a evitar la gripe y los resfriados.

Etiquetas:


lunes, 26 de mayo de 2014

Des de la meva finestra


La ressaca electoral 

A Catalunya els partits sobiranistes van encarar aquestes eleccions en clau d’eleccions autonòmiques, on el primer punt, el segon i també el darrer, era “el dret a decidir”, como si els 800.000 aturats que tenim a Catalunya, estiguessin en condicions de decidir, si volen anar dema a treballar o no. Com si poguéssim decidir si volem estar o no en les llargues llistes d’espera santaires. Com si poguéssim decidir si moltes famílies poden decidir si són desnonades o no. Com si poguéssim decidir si volem percebre o no els ajuts a la dependència. Com si poguéssim decidir, si volem tenir un mercat de treball precari o no, o si poguéssim decidir si volem pagar més impostos o no, o si poguéssim decidir si volem o no, millor educació o més retallades en serveis socials  bàsics.
Però es treu constantment a passejar el “dret a decidir la independència”, sense explicar, que la precarietat i la crisi que estem patint, la tindríem també en una Catalunya independent i segurament en major mesura. Això sempre s’amaga i en resum, tot és com una enganyifa.

Ja ho deia el nazi Göbbels, que una mentida repetida mil vegades s’acaba tenint per una realitat, el que passa, és que la realitat és tossuda, i una mentida sempre acaba sent una mentida. CiU que des de sempre ha estat un partit de poder a Catalunya, va encarar aquestes eleccions amb un lema: “Guanyem-nos Europa”. El que ara no poden negar es que no han guanyat. El que no poden negar és el seu fracàs, ja que s’han quedat amb els mateixos diputats que ja tenien, però compte, CiU ha deixat de ser la primera força política a Catalunya, ja que li ha passat al davant ERC, qui sibil·linament, ha anat recollint molt vot convergent. No oblidem que és la primera vegada que ERC guanya unes eleccions des de la transició. 
Pel que fa a l’anàlisi d’en Mas sobre els resultats, quan suma el percentatge de vot de CiU, més el de ERC, més del de ICV, resulta ser també una mentida, ICV ha estat sempre el partit més crític amb CiU, en tenir-los per un partit de dretes (i no s’equivoquen), per tant aquesta suma majoritària que fa Mas no és real i em sembla senzillament no voler reconèixer, que han fet un pa com una coca.
No es pot explicar als electors constantment el conte de la lletera, perquè a la llarga es veu, que només era un conte.
Per tant, m’imagino que dintre de CiU hi haurà una mica de “marro”. Hi deu d’haver tant de marro, que ahir el patriarca Pujol en la nit electoral i com era costum, no va acompanyar a la cúpula presidida per Mas, deu de ser veritat, que fa molt de temps que no es parlen.

Destaquen els bons resultats de Podemos. També treu bon resultat Ciutadans i baixa bastant a Catalunya el PP, però encara baixa més el PSC.
Dintre el PP hi haurà també una mica de marejol, pels mals resultats obtinguts a Catalunya i Andalucía, però dintre del PSOE hi pot haver maregassa. Rubalcaba, millor que es posi les barbes en remull. Això per no citar la forta maregassa que hi haurà dintre el PSC.
Rubalcaba es podria veure en la tessitura d’haver de dimitir, encara que es podria donar el cas, de que Pere Navarro l’hagués de copiar.

Algunes de les conclusions que se’n poden extreure són: que el col·lectiu sobiranista no forma majoria, i per tant queda al descobert una altra mentida de Mas-Jonqueras. Que ERC ha passat a ser la primera força de Catalunya i que el bipartidisme nacional sembla estar-se fraccionant, encara que a nivell de Parlament Europeu seguirà funcionant.  El més preocupant a nivell europeu potser sigui, que el Front National de Le Pen guanyi les eleccions a França. Serà que els dos partits majoritaris, no han escoltat prou als francesos? No oblidem que en general, l’electorat francès no té cap problema en emetre un vot de càstig. Tal vegada aquí estigui començant a funcionar el mateix procediment.

Etiquetas:


domingo, 25 de mayo de 2014

El llapis impertinent

Tant si es vol com si no es vol, arriba l’Aplec del Caragol 


Etiquetas:


viernes, 23 de mayo de 2014

Diario de a bordo


Un candidato apabullado frente a unas sensaciones valencianas

Hoy acaba la campaña electoral más sosa y desinformativa que recuerdo. Ha sido una campaña en la que salvando ciertas honrosas excepciones, poco se ha hablado sobre lo que estaba en liza, es decir sobre política europea; ha habido debates artificiales sobre el sexo de los ángeles, empezando por una candidata socialista, que en un debate electoral, hubiera podido quedar muy elegante, lamentando en primer lugar el asesinato de una política del partido que tenía enfrente, en plena campaña electoral. Esto le habría honrado y habría humanizado el debate. Pero no era precisamente humanizar el debate, la intención de la candidata, sino todo lo contrario, atacar al candidato popular con un argumento fuera de contexto y propio de unas elecciones generales, cuál era el tema del aborto libre.
Esta candidata en su sectarismo, se resiste a entender que cada partido cuando está en el poder hace lo que le parece; igual hicieron ellos cuando estuvieron 20 años en el gobierno de la nación.

Al día siguiente el candidato popular que no había destacado demasiado, metió la pata hasta las orejas. Quien se deja arrastrar por la artera manipulación sectaria de la adversaria, puede haber sido muy buen ministro, pero demuestra poca astucia y poco temple. Lo veo así.  
El candidato popular no debía de haberse metido en estos jardines de las sensaciones valencianas; hubiera quedado mucho más elegante y entonces puede que hubiera podido demostrar tener una cierta superioridad de miras sobre la candidata zapaterina, si es que como dicen algunos, eso era lo que deseaba.

Desde hace unos días no se pueden publicar encuestas, pero si no recuerdo mal, las últimas decían que con la campaña de sensaciones valencianas y todo, el PSOE se mueve en un abanico de intención de voto, que va desde el 27 al 29%, cuando los populares todo y habiendo presentado la imagen de un candidato apabullado -a lo que alguien ha dado en llamar el efecto cañete–, pero con experiencia en la política europea, se mueve en un abanico que iría entre el 33 y el 35%, con lo cual Rubalcaba podría tener serios problemas, pues es muy posible que a corto plazo, desde dentro de su partido pidan su cese como secretario general. De la misma manera que Valenciano también puede tenerlos después, pues Chacón acaba de saltar a la arena y le puede dar mucho juego.

No obstante a mi modo de ver, el problema que tiene Rubalcaba tiene dos patas: la primera es el diseño de una campaña en la que no se proponen soluciones europeas, sino nacionales, la otra pata la constituyen dos partidos minoritarios al alza, que mueven las fronteras de su electorado: por la izquierda le ataca IU y por la derecha UPyD, esto sin contar con otros dos: Podemos y Primavera Europea, que también “ayudan”.
A ello se suma la mengua de los graneros de votos socialistas: en Andalucía con la mancha de los ERES-Cursos de Formación, y en Cataluña, donde persiste la hemorragia socialista, con un PSC continuamente en fuga no se sabe hacia dónde y con unos contradictorios golpes de timón, escisiones personales etc. Ya sólo faltaba la presencia de Pascual Maragall  -y su hermano Ernest, ex conseller- en el mitin central de ERC  ¡Esto es la leche!
Por si fuera poco, al PSC también le mueve las fronteras de voto Ciutadans que está en alza.
Los augures en su ejercicio de adivinación, presagian malos momentos para el PSC; ¿Cómo hará Pere Navarro para justificarse ante sus bases? ¿Es quizás esta, la ocasión que estaban esperando los críticos para desbancarle?

Los candidatos soberanistas de CiU y ERC también hicieron lo propio al derivar en todo momento el debate hacia el discurso soberanista y en favor del independentismo, lanzando amenazas veladas  –o quizás no tan veladas- en caso de que el gobierno de la nación no acepte sus propuestas de consulta. Pasaron de puntillas sobre las propuestas europeas, lo cual demuestra cual era su intención.

¿Cuándo entenderán todos, que hay un momento para cada cosa y una cosa para cada momento?
¿Por qué ha habido partidos que tozudamente, no nos han mostrado sus propuestas europeas, será que no las tienen, o será que haciendo gala de un feo cinismo permitido, lo único que les interesa es defender sus puestos de poder y sus buenos sueldos?

En resumen, ha sido esta una campaña electoral fea, plagada de propuestas ajenas a la misma, con el “y tú más” a flor de piel, y de la que nos ha faltado el poder contrastar las propuestas de todos, sobre la futura gobernanza de la Unión Europea, eso sí, alguno ha hablado incluso del futuro de Escocia, supongo que será por si los escoceses anduvieran faltos de ideas.
Que nos sea leve, porque esto no es regeneración política, sino más de lo mismo.

Mijail

Etiquetas:


jueves, 22 de mayo de 2014

Col•laboradors

REFLEJOS 


Ejercicio para controlar nuestros reflejos

Pulsa en el link inferior y después en la manzana, veras como caen 100 manzanas. Debes intentar recoger tantas como puedas con la canasta, desplazándola con el mouse, no es preciso hacer clic.


Etiquetas:


miércoles, 21 de mayo de 2014

El Confidente


El agujero del Puerto de El Musel

En 2005 la Autoridad Portuaria de Gijón, previa autorización del Ministerio de Fomento (con Magdalena Álvarez al frente), adjudica la ampliación del Puerto de El Musel por 499 millones (sin IVA). El ganador de la adjudicación es una UTE formada por Dragados (ACS), FCC, SATO (Villar Mir) y Alvargonzález (empresa local). La Unión Europea se comprometió a aportar el 43% del total, es decir 249 millones.

En 2007 el Puerto modifica el presupuesto y anuncia un aumento de precio de 216 millones. La UE se niega a financiar esta modificación, al considerar que no es de ningún modo, una segunda fase del proyecto inicial, sino una ampliación de presupuesto sobre el mismo proyecto.

En 2008 un eurodiputado vasco denuncia la modificación en la Oficina Europea Antifraude de Bruselas (OLAF).

En 2011, José Blanco, en ese momento ministro de Fomento, liquida la obra en 623 millones (92 millones menos de los 715 presupuestados en total) e inaugura la remodelación del Puerto.

En 2013, la UTE de constructoras demanda a la Autoridad Portuaria ante los tribunales de justicia, porque considera que deben cobrar 354 millones más.

En 2014, y por tanto 6 años después de ser efectuada la denuncia, la OLAF pide a la Comisión Europea que recupere los 198 millones que ha entregado ya para el Puerto, y no abone los 49,5 millones que están pendientes de entrega. El motivo según el diario El Mundo, es el informe emitido por la OLAF, que ha provocado la apertura de diligencias por parte de la Fiscalía Anticorrupción:
“El informe advierte de una seria sospecha de irregularidad, incluso un posible fraude y/o corrupción en el proceso de contratación pública y en la adjudicación del contrato del proyecto. El informe concluye diciendo que podría haber malversación de fondos y fraude a los intereses financieros de la UE”.
“La OLAF concluye que «los elementos y las informaciones obtenidas durante la investigación indican claramente que se han cometido graves irregularidades”.

Ante todo ello, la Comisión Europea ha enviado un escrito al Ministerio de Hacienda, preguntando si España piensa devolver la totalidad de las ayudas europeas percibidas para la ampliación del puerto de El Musel, que ascienden a 198 millones de euros.
La Comisión Europea ve pocas posibilidades de llegar a un acuerdo con las autoridades españolas y considera que tendrá que recurrir a una corrección financiera unilateral para recuperar los 198 millones.
Según el informe de la OLAF, el mayor coste que dice haber tenido El Puerto en la ampliación, es la consecución de bloques de piedra para construir el espigón unido al cabo Torres (donde bate con más fuerza el Cantábrico).  La OLAF dice que resulta incomprensible que el Puerto asumiese un sobrecoste de 247 millones, invocando el aumento del precio de los materiales (bloques de piedra), cuando la UTE había firmado un contrato para obtener gratuitamente (desechos de extracción) en una cantera a 4 km del Puerto, 24 millones de toneladas de piedra (de los 32), que vienen a ser el 75% del total; sólo se pagaron 7,7 millones en concepto de gastos de transporte.

El 25% de las piedras restantes, se suministraron a partir de la cantera Aboño de León, a 44 euros metro cúbico, un precio seis veces superior al que se había convenido en el presupuesto (8 millones de TM a 7,3 euros/m/3).

En definitiva puede ocurrir, que España tenga que devolver los 198 millones de la ayuda a la UE, pero el sobrecoste alguien lo ha cobrado. Es decir, los ciudadanos directa o indirectamente, tendremos que pagar los sobrecostes, que alguien presuntamente se ha embolsado ilegalmente a través de la ejecución de una obra, que dicho sea de paso, no tiene demasiada utilidad.

En cualquier caso, la relación entre el elevado coste de una obra y su escasa utilidad, nos puede llegar a sonar a algo que conozcamos. Es como para pensarlo detenidamente.

Etiquetas:


martes, 20 de mayo de 2014

Des de la meva finestra


Un clima social gens recomanable

Uns comentaris que semblen delictius, fets ens les xarxes d’Internet sobre l‘assassinat de la presidenta de la Diputació de Lleó, Isabel Carrasco, ha fet posar en guàrdia al Govern del PP, qui sembla voler iniciar una croada per eradicar, comentaris insultants u ofensius en les anomenades xarxes socials. Però no recordo haver vist la mateixa reacció davant un mastegot propinat per una dona agressora al Pere Navarro, per exemple.

Navarro tot i queixant-se de l’artificial clima de tensió que es viu en la societat catalana, es va lamentar, de tenir de ser ell, sent l’agredit, qui es va tenir de defensar perquè “per determinats sectors a Catalunya, es pitjor denunciar el clima de violència, que la violència mateixa. Hi ha gent aquí, que comença a argumentar que si no es pot fer la consulta per medis legals, s’hauria d’anar pensant en mètodes més expeditius".

Els desafortunats comentaris escrits a les xarxes socials sobre la mort de Carrasco, evidencien de forma nítida el clima d’odi que hi ha en vers de certs representants polítics. Escriure allí on la van assassinar,  “Aquí murió un bicho”, expressa el clima de degradació ètica en el que estem vivint.  
Ni es pot agredir a un representant polític encara que no estiguem d’acord amb allò que defensa, ni es pot assassinar a ningú per cap motiu, ni tant sols perquè la filla de la acusada perdés el lloc de treball.
De la mateixa manera no es poden fer comentaris delictius en les xarxes socials. Però tot plegat, aquest seguit de coses ja estan tipificades en el codi penal, per tant no cal fer ara a corre-cuita una llei per emmordassar les xarxes socials: hi ha llibertat d’expressió dintre d’un respecte a les persones i a la llei, i quan algú creu que això es conculca i el perjudica, hi ha el codi penal.

De tota manera, el que ha de fer la classe política està molt clar i és: donar exemple, donar exemple i donar exemple. Crec que si la classe política és capaç de donar un bon exemple ètic, automàticament notaríem una gran millora.   
Per dir-ho clar, no es pot enganyar sistemàticament al poble, ni es pot governar amb la corrupció a la mà. Mentre hi hagi aquest clima, continuarem veient a la classe política no com una solució, sinó com un problema.
Aplicar en massa cassos, allò del “Todo vale”, crea desafecció, desconfiança i potser també per algú, pot arribar a justificar qualsevol cosa, com els comentaris desafortunats que hem vist.
Els governs, els governants i els partits polítics, comencen a estar sotmesos a un procés de descrèdit, casi d’un qüestionament sistemàtic.

Malgrat tot, no és posant més mesures repressives per emmordassar als llenguallargs que es passen de mida, com es podrà resoldre aquesta situació, sinó assumint responsabilitats, apostant per la legalitat, la serietat i l’enfortiment de la democràcia, tot sense oblidar, que el primer ha de ser les persones i no els interessos, quan els interessos van per davant de les persones, aleshores arribem a la tant lamentable situació social que tenim en aquests moments.  

Etiquetas:


lunes, 19 de mayo de 2014

La Tira


Sobrecost en les obres de portada d’aigua des de Santa Ana

El sobrecost que es va descobrir a les obres de l’AVE a Barcelona, tant criticat i ara encausat als jutjats, no és en absolut un cas aïllat, tots sabem d’obres que han tingut un cost exagerat i potser ha arribat l’hora de que ens plantegem d’una vegada per totes, si la ciutadania ha de controlar o no, les polítiques que apliquen els polítics, en el ben entès, de que som els ciutadans, qui paguem a traves dels nostres impostos, tant a politics com la política que fan.

Es comenta que en la picaresca dels sobrecostos, el sistema més utilitzat es el següent: es licita una obra, “alguna empresa”, segurament  saben molt bé el que fa, fa una oferta a la baixa i per tant és la acceptada per adjudicar-li la feina, desprès en el decurs de l’obra, misteriosament apareixen “obres d’emergència, imprevistos, o feines no projectades”, aleshores aquestes obres “extres” provoquen, no ja un sobre passament de l’import pressupostat inicialment, sinó un sobrecost considerable, que en el cas d’aquest tram de les obres de l’AVE arriba al 320%. És un sobrecost que per la Fiscalia sembla ser delictiu, ja que obre diligencies. I evidentment, que es té de considerar delictiu, perquè té tot l’aspecte de ser un robatori. 

A Lleida també tenim exemples d’obres a un cost exagerat, fins i tot d’algunes es sap que han tingut un sobrecost considerable, per exemple, la nova portada d’aigües a Lleida des del pantà de Santa Ana. Segons la premsa local (setembre de 2012), la nova portada d’aigua a Lleida i altres 17 municipis, va costar 63,1 milions d’euros, quan havia estat adjudicada en 48,6 milions. En total suposa un sobrecost de 14,4 milions.

L’obra es va fer en dues fases: en la primera fase contractada amb  Acciona, va estar adjudicada per 21,3 milions però va acabar costant-ne 23,5 milions, i per tant un sobrecost del 10,32%.
La segona fase, contractada a ARIAN y CORSAN-CORVIAM, adjudicada per 27,3 milions, va acabar constant-ne 39,6, es a dir, un sobrecost d’un 45%.

Al seu dia, la directora de l’empresa pública ACUAEBRO (setembre de 2012), va justificar el sobrecost, tot i dient que el projecte va estar fet al 2003, d’acord amb unes previsions de creixement poblacional per 25 anys, que havien fet els municipis, però que al 2006 quan estaven començant la segona fase, aquests municipis van fer constar que ja havien assolit els límits poblacionals previstos al 2003.
La pregunta que ens fem és: Algú es pot creure, que en només 3 anys, la  població d’aquests municipis, havia crescut tant, que s’havia arribat a superar, l’augment de habitants previst que tindrien en 25 anys? 
Potser Bob Dylan cantaria que la resposta està en el vent, però nosaltres afegim que la Justícia l’ha de trobar. Si algú es vol creure aquest argument delirant, de l’augment poblacional que s’havia fet per a un període de 25 anys, es va superar en només 3, ho pot fer, malgrat que nosaltres sospitarem, que segurament, els 14,4 milions pagats de més, no són sinó un sobrecost que de moment no volem titllar de fraudulent, però sí estrany i incoherent.

En fi, que no saben on han anat a parar els diners, però sí sabem qui els ha pagat: entre tots nosaltres, entre impostos, taxes i el rebut de l’aigua. Hem de tenir en compte, que els 18 municipis, hem de finançar el 40% (19,44 milions) de l’obra: a Lleida, al juliol del 2012, l’Ajuntament ja ens va apujar un 38% la tarifa per consum d’aigua.

Es dona a més la curiosa circumstancia, que una de les empreses que van fer la portada d’aigües amb sobrecost, es CORSAN-CORVIAM, la mateixa que han trobat en les obres del AVE amb un sobrecost del 320%.

Potser el ex alcalde Antonio Siurana sap alguna cosa de tot això, ja que va ser ell, qui com a Director General de la societat pública de “Aguas de la Cuenca del Ebro” (ACESA), va signar al BBVA l’operació d’un préstec al octubre de 2006, que va servir per finançar la meitat de les obres de construcció de la segona fase amb CORSAN-CORVIAM.

De moment no tenim cap noticia de que la Fiscalia de Lleida, hagi obert diligencies per investigar aquest sobrecost que va estar publicat al setembre de 2012, per tant ens preguntem: Què deu estar passant aquí?

Etiquetas:


sábado, 17 de mayo de 2014

El llapis impertinent

Li retreuen a l’alcalde Ros, que la construcció del pont de Princep de Viana, va tenir un sobrecost de 5,7 milions



Etiquetas:


viernes, 16 de mayo de 2014

El Confidente


Una receta para luchar contra la desigualdad

La crisis ha incrustado la precariedad en la sociedad, de tal manera que se han acrecentado las diferencias sociales y seguramente seguirán aumentando de tal modo, que posiblemente, llegaremos a que a que las diferencias sociales entre pobres y ricos, es decir la desigualdad, se convierta en un problema económico para las próximas décadas.
Un sistema económico basado en el consumo, se ve bloqueado cuando la mayor masa consumidora no puede consumir por falta de dinero. Se trata de una situación cuya salida económica y social, se vislumbra como muy lenta. Nos podemos encontrar en esencia, como en una situación de pescadilla que se muerde la cola.

El economista francés Thomas Piketty, basándose en esta situación, sostiene que “la desigualdad se está disparando en los países desarrollados”. Dice haber comprobado como los grandes ejecutivos de algunas compañías han secuestrado los consejos de sus empresas para otorgase desde el abuso de poder, salarios millonarios de una forma arbitraria. Todo ello, mientras descienden los beneficios empresariales y a la vez que se rebajan sueldos de la plantilla, cuando no, se despide a parte del personal.

Pero Piketty añade una propuesta a su crítica con objeto de reducir la desigualdad: un impuesto de hasta el 80% para la oligarquía económica, es decir para quienes ganan más de un millón al año. Sería como un “impuesto confiscatorio” global a las rentas ricas.  La finalidad de este impuestos no es la de aumentar la recaudación del Estado, sino reducir drásticamente la reducción de las cúpulas empresariales sin recortar la productividad de la economía. 

En su libro de 1.000 páginas, titulado “El Capital del siglo XXI”, advierte que la “concentración extrema de los patrimonios amenaza los valores de la meritocracia y de justicia social en las sociedades democráticas”.
Piketty que conoce bien el terreno en que se mueve y sabe que su propuesta no es fácil de poner en práctica, por ello añade, “Ninguna hipocresía es lo suficientemente grande cuando las élites económicas y financieras se ven obligadas a defender sus intereses”, una teoría que parece preconizar que además de un aumento en la desigualdad, también puede llevar aparejado un mayor grado de confrontación social entre la clase rica y una clase pobre, que cada año que pasa es más numerosa.
La reconversión de la clase media en clase pobre (aunque de momento guarde ciertas apariencias externas), es cada vez mayor en esta Europa donde todo está basado en tener dinero.

Etiquetas:


jueves, 15 de mayo de 2014

Des de la meva finestra


Un frau amb falses empreses

Acabem de saber sobre un nou frau: la policia ha detingut a 740 persones per frau a la Seguretat Social, però és que les imputades en total són 1.240. Segons les investigacions, es dedicaven a obtenir altes en la Seguretat Social per a obtenir autoritzacions de residència i poder obtenir o cobrar prestacions. En total, creuen que han pogut defraudar poc més de 20,5 milions d’euros al tresor públic, creant empreses fictícies.

Segons els informes policials, hi ha implicades unes 135 empreses, que suposadament es dedicaven a jardineria, missatgeria, neteja, construcció y hostaleria. Estaven radicades a Barcelona, Madrid, Valencia, Castellón, Alacant, Granada, Jaen i Guadalajara.     

La manera de defraudar sempre era la mateixa: falses empreses, que sense tenir cap activitat mercantil, donaven d’alta il·lícitament, a treballadors per tal de obtenir prestacions improcedents, o autoritzacions de residencia i treball per a estrangers. Les 8.400 altes fraudulentes, haurien proporcionat més de 2.100 prestacions o subsidis d’atur i uns 360 estrangers haurien obtingut documentació per a regularitzar la seva situació.

No s’ha dit de moment, des de quan es venia fent aquest frau, però crida l’atenció els 20,5 milions d’euros defraudats a les arques públiques. Això vol dir que és l’operació d’aquest tipus de major envergadura que ha descobert la policia.
Costa d’entendre, que es pugui fer aquest frau sense que es detecti al primer moment, es a dir, que no hi hagi un sistema de verificació o comprovació, que impedeixi aquests robatoris.
També costa de creure, que tenint Hisenda un ordenador tant potent com diuen, se’ls puguin escapar aquests fraus, que per altra banda, són ben fàcils de detectar amb la simple visita presencial d’un inspector de Treball.

Etiquetas:


miércoles, 14 de mayo de 2014

Col•laboradors

Remedio médico para la hepatitis C

Hace unos 25 años la ciencia descubrió el virus que produce la hepatitis C. En este momento esta enfermedad afecta a 150 millones de personas en el mundo y unas 900.000 personas en España. La hepatitis C, es la causa de innumerables cirrosis y cánceres de hígado.

A quince días de haberse celebrado en Londres un congreso internacional del hígado, que reunió a muchos especialistas. Se anuncia que la medicina está en condiciones de poder acabar con la hepatitis C. El tema tiene mucha importancia porque esta enfermedad tiene un enorme impacto a escala mundial.
Lo que se anuncia, es la conclusión a que llegan seis ensayos clínicos en los que han participado 3.357 pacientes voluntarios. Los resultados dicen, que la combinación de dos fármacos tomados una vez al día por vía oral, cura la infección en un porcentaje del 95%.
De momento el problema para aplicarlo a todos los afectados, es el motivo económico; los 60.000 euros al año (es lo que cuestan estos fármacos en el mercado de Estados Unidos). La Cámara de Representantes norteamericana está presionando a la industria farmacéutica para que abaraten estos fármacos, con objeto de facilitar a la mayor parte posible de pacientes estos medicamentos.

Entre los ensayos clínicos, figura la variabilidad en la duración del tratamiento, la combinación concreta de proporción entre los dos fármacos, así como el perfil de los pacientes. Los resultados publicados en The New England Journal of Medicine, indican que en general, un tratamiento de doce semanas es suficiente para erradicar la enfermedad. También señala que menos de un 1% de los voluntarios, debido a efectos secundarios, hayan tenido que dejar de tomar los fármacos. Otra conclusión que aparece, es que el tratamiento es igual de eficaz en las fases iniciales de la enfermedad, como en casos donde ya se ha declarado la cirrosis.

Una ventaja médica que se apuntó en el congreso, es que con estos fármacos se reducirá de una manera muy importante, la necesidad de los trasplantes de hígado. Siempre contando, con que el cóctel de estos fármacos pueda llegar a todos los pacientes ya que el coste del fármaco parece ser el principal impedimento de acceso.
Una vez más, aparece la eterna cuestión entre salud y beneficio industrial; si suponemos que unos 100 millones de pacientes pagan los 60.000 euros para curarse, en total suma que la industria farmacéutica ingresará unos 6 billones de euros. ¿Tanto beneficio industrial les hace falta?
Esto parece un buen ejemplo, de que la humanidad no tiene ningún reparo en enriquecerse exageradamente, aunque sea a costa de la salud de sus congéneres.     

Etiquetas:


martes, 13 de mayo de 2014

Des de la meva finestra


Tenim una Sanitat Pública de qualitat?

Tant l’actual Govern del PP a Madrid, com l’anterior del PSOE, i els que s’han anat alternant en els últims 35 anys, com els Governs autonòmics que hem tingut, tant de CiU, com de l’anterior tripartit (PSC-ERC-ICV), com l’actual bipartit (CiU-ERC) , ens han pregonat a tort i a dret, que tenim una Sanitat Pública de gran qualitat, poc menys, que tenim una Sanitat Pública immillorable. Això ho deien tots, a la vegada que dotant-la de pocs recursos i permeten el descontrol. Tot plegat, va anar afavorint per una lògica cerca  de solucions mèdiques,, la fugida de usuaris cap a la Sanitat Privada.

De vegades hipòcritament  ens han arribat a dir fins i tot, que som l’enveja mundial.  Tot plegat, una mentida més de la nostra casta governativa, només cal preguntar als qui som usuaris sobre un fet prou objectiu com són les llistes d’espera. Les llargues llistes d’espera, són una farsa burocràtica que denota com es dona altres prioritats a la despesa pública, quan la salut dels malalts no millora posant-los en una llista d’espera, ens al contrari.

El Instituto para el “Desarrollo e Integración de la Sanidad”, ha efectuat una valoració ciutadana sobre sanitat pública i sanitat privada, preguntant a 2.528 enquestats.
Els resultats són prou evidents: un 81% dels entrevistats valora els serveis sanitaris privats amb una puntuació de quasi 8 punts sobre 10.  Molts entrevistats (9 de cada 10) recomanaria als seus familiars i amics utilitzar en general, els serveis sanitaris privats, especialment en el referent als ingressos hospitalaris.

Per tercer any consecutiu, l’enquesta diu, que la celeritat en la gestió de les proves i obtenció de diagnòstics, l’absència de llistes d’espera i l’amplia cobertura de prestacions, són alguns del paràmetres més valorats de la Sanitat Privada.
En quan a les desavantatges, la primera es el cost econòmic de l’assegurança, malgrat que el 74% dels enquestats coneix també la Sanitat Pública.  

L’ingrés hospitalari ve sent uns dels apartats millor valorats, amb una puntuació del 8,4, li segueixen l’atenció primària, les urgències i sobretot, la consulta als especialistes amb una valoració de 7,9.

Pot semblar que tota aquesta exposició, no és més que propaganda sobre la Sanitat Privada, però tots tenim la nostra pròpia opinió sobre la Sanitat Pública, i per tant sabem el que hi ha. Per tant, tots coneixem casos i coses.
En qualsevol cas, tenir d’esperar dos anys per una intervenció necessària però no greu, fa que els usuaris que puguin, hagin de recórrer a la Sanitat Privada. Pels que la poden pagar, la despesa es duplica, però la disjuntiva sempre és la mateixa, que volem salut o diners?

Ens diuen que tenim una Salut Pública de qualitat, mentre les retallades estan a l’ordre del dia en tot el sector, l’última ocurrència va ser proposar, sancionar als pacients que anaven a urgències i podien haver anat al metge de capçalera. Es a dir, si algú es troba malament, per a no ser sancionat, que s’aguanti.

Ho retallarem tot menys suprimir el malbaratament de diners, tant en temes de corrupció, como en empreses públiques inútils, com en ambaixades i subvencions a medis per tenir-los emmordassats. Ja només faltava el tema del sobiranisme, que dona tota la impressió de que com algú va dir, els hi posen la barretina i ja no veuen ni tant sols les llistes d’espera sanitàries, només veuen banderes que emboliquen uns problemes, que poden acabar perjudicant als ciutadans.
Els qui van  pagant a la Sanitat Privada són un bon exemple, de l'bandonament a que està sotmesa la Sanitat Pública des de fa anys.
En l’últim any,  ha augmentat molt el nombre d’usuaris que utilitzen exclusivament la Sanitat Privada (un 17%), encara que són molts més els qui utilitzen les dues opcions.

Pot ser valdria la pena, que posseíssim el tema a debat fins que quedés molt clar quines són les prioritats del pressupost públic, i si el sector sanitari no ha de ser el prioritari tal i com passa ara, doncs que ens donin llibertat per estar i pagar, en un dels dos sistemes. 

Etiquetas:


sábado, 10 de mayo de 2014

El llapis impertinent

Duran critica que en Rajoy es faci el sord davant les seves propostes


Etiquetas:


viernes, 9 de mayo de 2014

Col•laboradors


Anisakis 

Los llamados anisakis son nematodos (forma de gusanos) marinos que parasitan a peces y mamíferos marinos; si los humanos comemos estos peces infectados sin las debidas precauciones, nos puede causar anisakiasis. En definitiva, la consecuencia que puede tener es una reacción anafiláctica iniciada por la inmonuglobulina E.
Las larvas del anisakis que infectan y viven en ciertos peces tienen desenroscadas, una longitud de 2 centímetros.

El shock anafiláctico se desencadena instantáneamente cuando entra alguna sustancia o algún elemento que resulta muy alérgico para nuestro cuerpo.
Esta alergia máxima suele desencadenarse o bien por la alergia al veneno de picaduras de insectos, a algún alimento, o a determinados medicamentos que provocan en esa persona (y no en otras), una reacción alérgica exagerada.
El fuerte shock alérgico o anafiláctico, suele ser muy peligroso para la salud humana al provocar una parada cardiorespiratoria en muy poco tiempo.

El gobierno vasco acaba de lanzar un aviso donde se dice, que los servicios sanitarios han detectado un porcentaje muy importante de anisakis en la anchoa que actualmente se está capturando y se vende después en los mercados.

Aconseja encarecidamente a los consumidores, que en ningún caso se coma la anchoa cruda o marinada, ya que el parásito puede llegar a infectar al consumidor.
Recomiendan adquirir los pescados preferentemente eviscerados, o que en su defecto, se eliminen las vísceras lo antes posible; de hecho en algunos países existe la costumbre de vender los peces eviscerados.

El tratamiento preventivo que recomiendan, es cocinar el pescado unos 10 minutos a 60 grados, también se puede congelar el pescado a -20 grados durante 24 horas, todo lo cual destruye las larvas del anisakis.

Etiquetas:


jueves, 8 de mayo de 2014

Diario de a bordo


Operación “Yogui”

Un nuevo escandalete ha aparecido en el horizonte y al que curiosamente le han puesto el nombre de “Yogui”; no se sabe porqué, pero el nombre del simpático oso de los dibujos animados, aparece como nombre en clave de la operación destinada a desentrañar la corrupción que “presuntamente” hubo en la construcción de un tramo de vía del AVE, en la zona de Barcelona. 
¿Y por qué el nombre de Yogui, será quizás porque el oso tenía la cara ancha como el ex ministro Pepiño, pongamos por caso, pues creo que él fue quien ejecutó la obra?

El portavoz de ADIF, acaba de afirmar que el sobrecoste detectado por el Tribunal de Cuentas en las obras del AVE a su llegada a Barcelona  -un 230 % en algunos casos-, pudo deberse a que en 2008, el Gobierno Zapatero tenía mucha prisa por “acabar y cumplir los plazos”.  Por consiguiente  -como diría aquél farsante-, saco en conclusión, que para los ciudadanos que pagamos impuestos, es preferible que las obras no acaben en los plazos previstos, puesto que así nos ahorramos un sobrecoste, que no es moco de pavo.

Para mí, resulta sorprendente, que el portavoz de ADIF, Iñaki Garay, manifieste que en aquellas fechas “hubo muchos problemas y socavones” y por ello justifica que “se tiró mucho de obra complementaria y de emergencia”. Efectivamente, se debió tirar mucho de este tipo de contratación de obra, complementaria y emergencia, si no fuera así ¿Cómo podrían haber justificado sino, algunos sobrecostes de hasta el 230%?

El simpático oso Yogui, asaltaba las cestas de comida de los visitantes al parque donde vivía, para pegarse una merendola. Aquí en toda esta trama, parece que ciertos personajes asaltaban los fondos públicos, por aquello del, preséntate a la licitación oficial con un precio muy bajo y así te la concedemos, luego, ya inventaremos unas obras complementarias y de emergencia, que elevarán considerablemente el importe de la contrata final. Y así todos contentos; aquí paz y después gloria. Una fórmula que por otra parte no es nueva; me parece que en los últimos treinta años se ha empleado en España, a profusión.

No me puedo creer el comentario del portavoz de ADIF cuando dice “Los controles de estos contratos públicos son bastante férreos”. Vaya, pero que dice este hombre? Supongo que lo dirá porqué se firmaban mirando a la vía férrea del tren, pero no por otra cosa, vistos los resultados de lo que se ha detectado en la vía del AVE, entre otros muchos casos; los contratos públicos en este país serán todo lo que se quiera, pero férreos, lo que se dice férreos, no.
Después se enmienda un poco a sí mismo, diciendo que a pesar de los férreos controles, puede darse un caso de malversación de fondos públicos, como los que ahora se investigan, “si hay una puesta en común de intereses”. Hombre claro, y los cuarenta ladrones de Alibabá, también tenían intereses comunes.

De todos modos, todas estas explicaciones sobran y están de más. Lo que nos tienen que decir ya de una vez por todas, pero no sólo PSOE y PP, sino también todos los demás partidos, que es urgentísimo una ley de transparencia total, para que los ciudadanos podamos controlar todo lo público, dado que lo pagamos entre todos. Pero esta ley de transparencia no será en absoluto eficaz, si no se dota a la Fiscalía de la misma independencia que tienen los Jueces. Y si tales propuestas a los partidos mayoritarios -y también a algunos de los demás- no les interesa, sinceramente, parece que todos ellos estén a favor de los sobrecostes. 

Ya saben, cuando el parque aparecía una cesta de los visitantes con comida, el oso Yogui al ataque. Y al atraque, porque aquí algunos se han atracado y se han inflado de ladronear dinero. En ello está la Fiscalía. Si puede ser, siguiendo el ejemplo investigador demostrado en este caso, que siga con el mismo afán en todos los demás asuntos que se le presenten.

Mijail

Etiquetas:


miércoles, 7 de mayo de 2014

Àudio visuals i divulgatius


El sorprendente pasado de la Antártida  


(Podeu teclejar u ombrejar, copiar  i enganxar al buscador del YouTube:)
El Sorprendente pasado del Continente Antártico -- TERESA TORRES G. 

Etiquetas:


martes, 6 de mayo de 2014

Des de la meva finestra


Allò que alguns politics en diuen “desafecció”

El deteriorament de la situació econòmica, ha acabat posat contra les cordes la gestió política, fins i tot es podria dir, que la crisi ha tirat cap amunt de la part del darrera de l’escenari i ara els espectadors, veiem que es fa en aquesta zona del darrera. No hi ha gaires dubtes, de que el que veiem, no és del nostre grat.
El sector polític intenta vendre’ns moltes idees, però en el fons el que importa als ciutadans és la seva economia personal. Ja ho va dir Clintón en una campanya electoral: “És la economia, estúpid”.

La mala situació econòmica, ha escampat el disgust i la decepció entre els ciutadans espanyols. La credibilitat en les institucions, que per altra banda haurien de ser modèliques, ha minvat considerablement, començant pel rei que ha baixat a nivells impensables només fa uns anys: l’assumpte del seu gendre “aconseguidor” Urdangarín, un assumpte que costa creure, era ignorat pel rei i les seves caceres africanes, que van portar a que li traguessin el mot de “Rei dels elefants”, han reduït la seva estima per part de molts ciutadans.


Durant anys ens van vendre un miratge com a realitat, que es va trencar a trossos quan la crisi el va sacsejar, quan el robatori de varies dècades sortia a la llum. Partits que s’havien convertit en instruments pel enriquiment dels seus dirigents, en ocasions per a finançar les activitats del partit, per pagar sous inútils que compraven un silenci, xarxes clientelars muntades per aconseguidors de alt càrrec, comissions multimilionàries i grans quantitats de diners que sempre i sempre, ha tocat pagar al desprotegit i confiat ciutadà.
Pel ciutadà normal que li costa el seu pagar impostos, tot plegat, suposa un panorama decebedor, fins al punt de que si estem profundament indignats, la classe política que no entén de autocrítica, critica que tinguem “desafecte” cap a ells, dons miri, això potser és el mínim que podem fer, per tant no es queixin, que els únics que ens podem queixar en aquesta pel·lícula de cinema negre, som els ciutadans que paguem impostos i ens sentim robats i enganyats.  

Davant aquest panorama nomes hi ha dos reaccions possibles, que encara semblant similars, resulten ser molt diferents: ens podem queixar o podem criticar.
La queixa es simplement, la mera expressió de la contrarietat, és el lamentar-se, el disgust i el estar-ne fart. En resum ve a ser, com una reacció derrotista i impotent davant una situació sense cap remei.
Molt més constructiva, ve a ser la critica racional, l’anàlisi i identificació de les causes del disbarat, per a proposar els canvis necessaris. 

Davant de tot aquest panorama de bandolerisme institucional que estem veien, només hi ha una feina a fer: identificar les causes i fer una critica del boca a orella, aquesta es una sortida que no agrada a la classe política que està esquitxada pels assumptes, això és en definitiva, al que ells en diuen “desafecció”.

La democràcia, no pot continuar en un marc trampós (encara que paternalista), en el que els polítics decideixen pels ciutadans, tractant-nos en moltes ocasions com si fóssim nens, mentre ells tenen pocs deures, i mentre conculquen els verdaders drets ciutadans: una representació eficaç, un govern transparent, controlat i obligat a rendir comptes davant els ciutadans.

Una democràcia, si és autentica, no pot funcionar de cap manera, sense una forta apel·lació als deures ciutadans, a un compromís del votant, a dedicar temps i esforç per elegir conscientment al seu representant i desprès si cal, demanar-li comptes.

Sense complir amb el deure cívic ciutadà de vigilar i controlar al poder, sigui del color que sigui, no podem exigir les reparacions del sistema. Si no som capaços de controlar al poder, aleshores honestament parlant, no ens podem queixar, però és que casi tampoc podem criticar-ho.

Etiquetas:


This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]