lunes, 19 de mayo de 2014

La Tira


Sobrecost en les obres de portada d’aigua des de Santa Ana

El sobrecost que es va descobrir a les obres de l’AVE a Barcelona, tant criticat i ara encausat als jutjats, no és en absolut un cas aïllat, tots sabem d’obres que han tingut un cost exagerat i potser ha arribat l’hora de que ens plantegem d’una vegada per totes, si la ciutadania ha de controlar o no, les polítiques que apliquen els polítics, en el ben entès, de que som els ciutadans, qui paguem a traves dels nostres impostos, tant a politics com la política que fan.

Es comenta que en la picaresca dels sobrecostos, el sistema més utilitzat es el següent: es licita una obra, “alguna empresa”, segurament  saben molt bé el que fa, fa una oferta a la baixa i per tant és la acceptada per adjudicar-li la feina, desprès en el decurs de l’obra, misteriosament apareixen “obres d’emergència, imprevistos, o feines no projectades”, aleshores aquestes obres “extres” provoquen, no ja un sobre passament de l’import pressupostat inicialment, sinó un sobrecost considerable, que en el cas d’aquest tram de les obres de l’AVE arriba al 320%. És un sobrecost que per la Fiscalia sembla ser delictiu, ja que obre diligencies. I evidentment, que es té de considerar delictiu, perquè té tot l’aspecte de ser un robatori. 

A Lleida també tenim exemples d’obres a un cost exagerat, fins i tot d’algunes es sap que han tingut un sobrecost considerable, per exemple, la nova portada d’aigües a Lleida des del pantà de Santa Ana. Segons la premsa local (setembre de 2012), la nova portada d’aigua a Lleida i altres 17 municipis, va costar 63,1 milions d’euros, quan havia estat adjudicada en 48,6 milions. En total suposa un sobrecost de 14,4 milions.

L’obra es va fer en dues fases: en la primera fase contractada amb  Acciona, va estar adjudicada per 21,3 milions però va acabar costant-ne 23,5 milions, i per tant un sobrecost del 10,32%.
La segona fase, contractada a ARIAN y CORSAN-CORVIAM, adjudicada per 27,3 milions, va acabar constant-ne 39,6, es a dir, un sobrecost d’un 45%.

Al seu dia, la directora de l’empresa pública ACUAEBRO (setembre de 2012), va justificar el sobrecost, tot i dient que el projecte va estar fet al 2003, d’acord amb unes previsions de creixement poblacional per 25 anys, que havien fet els municipis, però que al 2006 quan estaven començant la segona fase, aquests municipis van fer constar que ja havien assolit els límits poblacionals previstos al 2003.
La pregunta que ens fem és: Algú es pot creure, que en només 3 anys, la  població d’aquests municipis, havia crescut tant, que s’havia arribat a superar, l’augment de habitants previst que tindrien en 25 anys? 
Potser Bob Dylan cantaria que la resposta està en el vent, però nosaltres afegim que la Justícia l’ha de trobar. Si algú es vol creure aquest argument delirant, de l’augment poblacional que s’havia fet per a un període de 25 anys, es va superar en només 3, ho pot fer, malgrat que nosaltres sospitarem, que segurament, els 14,4 milions pagats de més, no són sinó un sobrecost que de moment no volem titllar de fraudulent, però sí estrany i incoherent.

En fi, que no saben on han anat a parar els diners, però sí sabem qui els ha pagat: entre tots nosaltres, entre impostos, taxes i el rebut de l’aigua. Hem de tenir en compte, que els 18 municipis, hem de finançar el 40% (19,44 milions) de l’obra: a Lleida, al juliol del 2012, l’Ajuntament ja ens va apujar un 38% la tarifa per consum d’aigua.

Es dona a més la curiosa circumstancia, que una de les empreses que van fer la portada d’aigües amb sobrecost, es CORSAN-CORVIAM, la mateixa que han trobat en les obres del AVE amb un sobrecost del 320%.

Potser el ex alcalde Antonio Siurana sap alguna cosa de tot això, ja que va ser ell, qui com a Director General de la societat pública de “Aguas de la Cuenca del Ebro” (ACESA), va signar al BBVA l’operació d’un préstec al octubre de 2006, que va servir per finançar la meitat de les obres de construcció de la segona fase amb CORSAN-CORVIAM.

De moment no tenim cap noticia de que la Fiscalia de Lleida, hagi obert diligencies per investigar aquest sobrecost que va estar publicat al setembre de 2012, per tant ens preguntem: Què deu estar passant aquí?

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]