martes, 13 de mayo de 2014

Des de la meva finestra


Tenim una Sanitat Pública de qualitat?

Tant l’actual Govern del PP a Madrid, com l’anterior del PSOE, i els que s’han anat alternant en els últims 35 anys, com els Governs autonòmics que hem tingut, tant de CiU, com de l’anterior tripartit (PSC-ERC-ICV), com l’actual bipartit (CiU-ERC) , ens han pregonat a tort i a dret, que tenim una Sanitat Pública de gran qualitat, poc menys, que tenim una Sanitat Pública immillorable. Això ho deien tots, a la vegada que dotant-la de pocs recursos i permeten el descontrol. Tot plegat, va anar afavorint per una lògica cerca  de solucions mèdiques,, la fugida de usuaris cap a la Sanitat Privada.

De vegades hipòcritament  ens han arribat a dir fins i tot, que som l’enveja mundial.  Tot plegat, una mentida més de la nostra casta governativa, només cal preguntar als qui som usuaris sobre un fet prou objectiu com són les llistes d’espera. Les llargues llistes d’espera, són una farsa burocràtica que denota com es dona altres prioritats a la despesa pública, quan la salut dels malalts no millora posant-los en una llista d’espera, ens al contrari.

El Instituto para el “Desarrollo e Integración de la Sanidad”, ha efectuat una valoració ciutadana sobre sanitat pública i sanitat privada, preguntant a 2.528 enquestats.
Els resultats són prou evidents: un 81% dels entrevistats valora els serveis sanitaris privats amb una puntuació de quasi 8 punts sobre 10.  Molts entrevistats (9 de cada 10) recomanaria als seus familiars i amics utilitzar en general, els serveis sanitaris privats, especialment en el referent als ingressos hospitalaris.

Per tercer any consecutiu, l’enquesta diu, que la celeritat en la gestió de les proves i obtenció de diagnòstics, l’absència de llistes d’espera i l’amplia cobertura de prestacions, són alguns del paràmetres més valorats de la Sanitat Privada.
En quan a les desavantatges, la primera es el cost econòmic de l’assegurança, malgrat que el 74% dels enquestats coneix també la Sanitat Pública.  

L’ingrés hospitalari ve sent uns dels apartats millor valorats, amb una puntuació del 8,4, li segueixen l’atenció primària, les urgències i sobretot, la consulta als especialistes amb una valoració de 7,9.

Pot semblar que tota aquesta exposició, no és més que propaganda sobre la Sanitat Privada, però tots tenim la nostra pròpia opinió sobre la Sanitat Pública, i per tant sabem el que hi ha. Per tant, tots coneixem casos i coses.
En qualsevol cas, tenir d’esperar dos anys per una intervenció necessària però no greu, fa que els usuaris que puguin, hagin de recórrer a la Sanitat Privada. Pels que la poden pagar, la despesa es duplica, però la disjuntiva sempre és la mateixa, que volem salut o diners?

Ens diuen que tenim una Salut Pública de qualitat, mentre les retallades estan a l’ordre del dia en tot el sector, l’última ocurrència va ser proposar, sancionar als pacients que anaven a urgències i podien haver anat al metge de capçalera. Es a dir, si algú es troba malament, per a no ser sancionat, que s’aguanti.

Ho retallarem tot menys suprimir el malbaratament de diners, tant en temes de corrupció, como en empreses públiques inútils, com en ambaixades i subvencions a medis per tenir-los emmordassats. Ja només faltava el tema del sobiranisme, que dona tota la impressió de que com algú va dir, els hi posen la barretina i ja no veuen ni tant sols les llistes d’espera sanitàries, només veuen banderes que emboliquen uns problemes, que poden acabar perjudicant als ciutadans.
Els qui van  pagant a la Sanitat Privada són un bon exemple, de l'bandonament a que està sotmesa la Sanitat Pública des de fa anys.
En l’últim any,  ha augmentat molt el nombre d’usuaris que utilitzen exclusivament la Sanitat Privada (un 17%), encara que són molts més els qui utilitzen les dues opcions.

Pot ser valdria la pena, que posseíssim el tema a debat fins que quedés molt clar quines són les prioritats del pressupost públic, i si el sector sanitari no ha de ser el prioritari tal i com passa ara, doncs que ens donin llibertat per estar i pagar, en un dels dos sistemes. 

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]