martes, 6 de mayo de 2014

Des de la meva finestra


Allò que alguns politics en diuen “desafecció”

El deteriorament de la situació econòmica, ha acabat posat contra les cordes la gestió política, fins i tot es podria dir, que la crisi ha tirat cap amunt de la part del darrera de l’escenari i ara els espectadors, veiem que es fa en aquesta zona del darrera. No hi ha gaires dubtes, de que el que veiem, no és del nostre grat.
El sector polític intenta vendre’ns moltes idees, però en el fons el que importa als ciutadans és la seva economia personal. Ja ho va dir Clintón en una campanya electoral: “És la economia, estúpid”.

La mala situació econòmica, ha escampat el disgust i la decepció entre els ciutadans espanyols. La credibilitat en les institucions, que per altra banda haurien de ser modèliques, ha minvat considerablement, començant pel rei que ha baixat a nivells impensables només fa uns anys: l’assumpte del seu gendre “aconseguidor” Urdangarín, un assumpte que costa creure, era ignorat pel rei i les seves caceres africanes, que van portar a que li traguessin el mot de “Rei dels elefants”, han reduït la seva estima per part de molts ciutadans.


Durant anys ens van vendre un miratge com a realitat, que es va trencar a trossos quan la crisi el va sacsejar, quan el robatori de varies dècades sortia a la llum. Partits que s’havien convertit en instruments pel enriquiment dels seus dirigents, en ocasions per a finançar les activitats del partit, per pagar sous inútils que compraven un silenci, xarxes clientelars muntades per aconseguidors de alt càrrec, comissions multimilionàries i grans quantitats de diners que sempre i sempre, ha tocat pagar al desprotegit i confiat ciutadà.
Pel ciutadà normal que li costa el seu pagar impostos, tot plegat, suposa un panorama decebedor, fins al punt de que si estem profundament indignats, la classe política que no entén de autocrítica, critica que tinguem “desafecte” cap a ells, dons miri, això potser és el mínim que podem fer, per tant no es queixin, que els únics que ens podem queixar en aquesta pel·lícula de cinema negre, som els ciutadans que paguem impostos i ens sentim robats i enganyats.  

Davant aquest panorama nomes hi ha dos reaccions possibles, que encara semblant similars, resulten ser molt diferents: ens podem queixar o podem criticar.
La queixa es simplement, la mera expressió de la contrarietat, és el lamentar-se, el disgust i el estar-ne fart. En resum ve a ser, com una reacció derrotista i impotent davant una situació sense cap remei.
Molt més constructiva, ve a ser la critica racional, l’anàlisi i identificació de les causes del disbarat, per a proposar els canvis necessaris. 

Davant de tot aquest panorama de bandolerisme institucional que estem veien, només hi ha una feina a fer: identificar les causes i fer una critica del boca a orella, aquesta es una sortida que no agrada a la classe política que està esquitxada pels assumptes, això és en definitiva, al que ells en diuen “desafecció”.

La democràcia, no pot continuar en un marc trampós (encara que paternalista), en el que els polítics decideixen pels ciutadans, tractant-nos en moltes ocasions com si fóssim nens, mentre ells tenen pocs deures, i mentre conculquen els verdaders drets ciutadans: una representació eficaç, un govern transparent, controlat i obligat a rendir comptes davant els ciutadans.

Una democràcia, si és autentica, no pot funcionar de cap manera, sense una forta apel·lació als deures ciutadans, a un compromís del votant, a dedicar temps i esforç per elegir conscientment al seu representant i desprès si cal, demanar-li comptes.

Sense complir amb el deure cívic ciutadà de vigilar i controlar al poder, sigui del color que sigui, no podem exigir les reparacions del sistema. Si no som capaços de controlar al poder, aleshores honestament parlant, no ens podem queixar, però és que casi tampoc podem criticar-ho.

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]