lunes, 16 de octubre de 2017

Des de la meva finestra


Unes tronades de tardor 

Per avui dilluns, està previst que el president Puigdemont doni resposta al requeriment que li va fer el Govern, sol·licitant-li aclariment, sobre si realment el passat dimarts va declarar o no, la independència de Catalunya.
Aquesta qüestió ha deslligat una allau de prediccions entre els mitjans de comunicació. Els ciutadans no tenim les seves fons d’informació, per tant només podem valorar la situació des de la intuïció o el sentit comú, ja que no sabem que és el que pensa contestar Puigdemont, si és que contesta.
Partim de la base, de que ell per a lliurar-se de l’estirada d’orella estatal i judicial, no hauria de contestar que efectivament, va declarar la independència de Catalunya. Tampoc li va bé, contestar que no ho va fer, tenint en compte de que les CUP li van adreçar un escrit el passat divendres, on l’instaven a contestar que havia declarat o activat la independència. Si finalment contesta que no la va declarar, el més probable és que les CUP, però també els membres de ERC, deixin de donar-li el seu suport institucional.

La situació en la que el Govern ha col·locat a Puigdemont amb el seu requeriment, ve a ser endimoniada. Una altra qüestió ben diferent, seria intuir cap on vol anar desprès el Govern de l’Estat, amb el requeriment a la mà si és que li arriba una resposta no desitjada.

Aleshores, sembla que l’única sortida que li queda, és contestar amb l’ambigüitat dels manipuladors: ni blanc ni negre, sinó totalment al contrari.
I les ambigüitats, ja li adverteix el requeriment, seran considerades com un sí. Per tant el marge de maniobra de Puigdemont sembla reduït.
Sembla que l’escenari més previsible, sigui una resposta ambigua que deslliga l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. Una aplicació que horroritza al Govern, perquè no hi ha jurisprudència al no haver-se aplicat mai. El Govern té por a fer el ridícul, si acaba equivocant-se i alguna part de l’actuació posterior, pogués ser derogada pels  tribunals de justícia, aquest és el motiu perquè se li està oferint diàleg contínuament, si abandona la senda separatista, s’evitaria haver d’aplicar el 155.

De tota manera, no és aquesta la primera vegada, que s’activa l’article 155: en un dels Governs de Felipe González, es va tenir de fer un requeriment a l’empara del esmentat article a Canàries, per un tema de reintegrament d’impostos. En aquella ocasió, el Govern canari va decidir acatar les seves obligacions immediatament i tot va quedar en una fanfarronada.
Les aparences diuen, com no sembla previsible que Puigdemont tingui ganes d’acatar les seves obligacions legals, en estar en una actitud de rebel·lia continuada, que va heretar de Mas.

El que també tinc d’assenyalar, és que a Catalunya hi ha un altre actor, que ha ajudat i molt amb la seva ambigüitat durant anys, a que es doni l’actual i lamentable escenari. El partit socialista, PSC, ha alimentat en el passat i en certa manera, les dèries independentistes, al comportar-se durant anys, amb uns plantejaments sobiranistes (per tal de restar-li vots a CiU), completament impropis de l’esquerra, que sempre ha estat internacionalista. A modo de exemple, hem de recordar com al juny del 2010, el aleshores president Montilla (PSC), va fer una compareixença pública indignat per la retallada del Estatut per part del Tribunal Constitucional, des legitimant al TC i cridant pràcticament a la desobediència als catalans: “Cap dels aspectes més fonamentals del Estatut han estat anul·lats”... “Som una nació”... “Vull demanar-vos que respongueu massivament a la convocatòria de manifestació..”

En els últims temps, en comptes de defensar fermament la Constitució, el PSOE s’ha dedicat a dedicar a sembrar de dubtes el debat, demanant un Estat Federal, quan no saben ni com definir-lo. Demanant una reforma de la Constitució, que no aclareixen. Demanant  un nou encaix de Catalunya, que no saben com explicar, i una demanda insistent de “diàleg”, quan no sabem tampoc sobre què proposen dialogar.
Per fi el passat dimecres van rectificar posant-se al costat del Govern, qui sap si no va ser degut al fort debat intern que hi ha en el si del PSOE, doncs no fa gaire i mentre el seu secretari general, en ser preguntat sobre si recolzaria al Govern es dedicava a sembrar dubtes, Susana Díaz pel seu compte, oferia per escrit a Rajoy els seus diputats i senadors per combatre el desafiament.
Es comenta, com certs “barons” tornen a parlar un altre cop i a “sotto voce”, sobre la conveniència o no, de mantenir a Pedro Sánchez al cap de la Secretaria General.

A jutjar per les tronades, sembla que hem entrat en una tardor en la que hi ha unes fortes tempestes, de les que no cau gens d’aigua, però electritzen l’ambient amb llamps d’alt voltatge. Qui sap si tot aquest entrellat no té a veure, amb que les actuals enquestes electorals publicades, assenyalen com PDeCat i PSOE baixen molt, encara que el més lògic seria, que baixessin tots els partits independentistes, per haver mentit tant als electors catalans provocat una gran crisi social i econòmica.

Tot plegat podria ser considerat com una comèdia bufa, si no fos perquè s’ha trencat la convivència, enfrontant als ciutadans en dos bàndols, a més d’estar perdent molt potencial econòmic, en fugir grans empreses de la regió (530 en una setmana).
Tot plegat ve a ser una trista medalla que s’ha de penjar a la solapa, tot aquest moviment independentista. 

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]