lunes, 3 de abril de 2017

La Tira


El fibrociment, un material perillós tolerat per l’administració 

A l’any 2002 es va prohibir un material de construcció denominat fibrociment. Es tracta d’un material que emprava com armadura un teixit d’asbest (conegut com amiant), una substancia de la qual es sap des de fa temps, que respirar partícules minúscules d’aquest material, pot provocar greus malalties respiratòries i tumors mortals. És el que es coneix com asbestosis.

Ara el Departament d’Ensenyament de la Generalitat, reconeix que hi ha 193 escoles a la demarcació de Lleida (291 a Catalunya) que mantenen entre els seus elements constructius al perillós asbest o amiant.

Què hauria passat si algú hagués denunciat a un particular propietari d’un edifici o d’alguna nau industrial (que n’hi ha), on es dona una activitat mercantil i té un sostre de fibrociment? Doncs segurament que la Generalitat hagués obert un expedient, que obligaria al propietari a retirar aquesta substancia del sostre, amb tota urgència o hagés tancat l’activitat. Però les coses canvien molt quan qui ha de fer la reparació, es la pròpia Generalitat: fa 15 anys que aquests elements constructius s’havien d’haver retirat per estar prohibits. Es a dir: ni Jordi Pujol (CiU) que va estar president fins al 2003, ni Maragall (PSC amb ERC i ICV) que el va succeir, ni Montilla (PSC, amb ERC i ICV) que va venir desprès, ni Mas (CiU), ni Puigdemont ara (CiU amb ERC i CUP), han estat capaços de solucionar aquest problema de màxima gravetat, si tenim en compte de que pot incidir molt negativament sobre la salut dels infants i altres ciutadans que utilitzen aquestes instal·lacions.

On es veu aquí, la sensibilitat i la preocupació, que han tingut aquests presidents amb els seus respectius governs i socis de govern, per cuidar la salut (al menys en aquest aspecte) dels infants de Catalunya?
Perdoneu, però aquesta voluntat de cuidar la salut dels infants no l’hem vista, si de cas, hem vist com d’una forma victimista, embolicaven la cartera amb la bandera, però poca cosa més.

I no poden dir que no tenien diners, quan any rere anys, mantenien i mantenen a deu ambaixades en països estrangers. Unes ambaixades que possiblement no hagin tingut mai cap utilitat ni una pels catalans, llevat de la pretensió de simular ser un país independent.

Però això no acaba aquí, doncs tenim entès que hi ha altres tipus d’instal·lacions municipals i per tant públiques, que tenen també el fibrociment entres els seus materials constructius, locals com el Pavelló municipal de la Bordeta, on sempre han estat col·locades al sostre aquests panels. Recordem que en aquest pavelló, ha estat i està sent utilitzat per infants que allí van a patina i utilitzat també, en altres activitats socials.

I si la Generalitat i el mateix Ajuntament de Lleida coneixen el problema, perquè no l’han resolt?
No serà que els importa un rave, la salut dels ciutadans i en concret la dels infants catalans?
I aleshores, quina mena de governants tenim i hem tingut?

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]