martes, 11 de abril de 2017

Des de la meva finestra


Unes cadenes de televisió adoctrinadores

 La tasca d’adoctrinament des de la Generalitat de Catalunya, la vàrem començar a veure quan Jordi Pujol (de qui ara diuen, és multimilionari) va arribar a la presidència a l’any 80.
És a partir de 1983, quan començà a emetre TV3. Una decisió política que fou copiada per altres autonomies, crec que totes tenen cadenes de televisió autonòmica menys Navarra, Rioja, Castella Lleó, Cantabria i temporalment, Valencia.

El que va passar, és que a partir de 1983 va aparèixer en les autonomies, la idea d’utilitzar les cadenes de televisió com eina d’adoctrinament per tal d’influir electoralment, en l’opinió pública.  Les cadenes de televisió autonòmiques han estat un instrument decisiu, al servei dels interessos del partit en el poder.
Quan en una comunitat com és la Valenciana, la cadena s’ha tancat temporalment, ha estat perquè les despeses eren molt altes, a més que ara, els qui varen muntar la cadena, han perdut la còmoda majoria electoral. Ara el govern de coalició format per PSOE-Compromís-Podemos, es proposa reobrir la cadena de televisió, reduint l’elevadíssim finançament que tenia i, com no podia ser d’altra manera, posant a personal “dels seus”, doncs sembla que de moment, els hi costa posar-se d’acord al fer el llistat de personal.

Mentre Espanya no formava part del Mercat Comú  (desprès Unió Europea), tots els partits somiaven en posar-nos en tot, a la mateixa altura dels països europeus. És curiós que en el tema de les cadenes de televisió autonòmiques no s’hagi volgut tenir la mateixa vara de mesurar: cap dels països que forment l’UE tenen televisions autonòmiques, llevat de Bèlgica que manté com a mediàticament separades, tres comunitats lingüístiques. No en tenen a França, Itàlia, Alemanya, Regne Unit, ni en cap dels altres restants. I no per això, es considera que tots aquests països, tenen menys llibertat d’expressió o que per aquest dèficit, tenen menys democràcia. 

Si mirem les cadenes autonòmiques per la vesant de les despeses, veurem com TV3 disposa de cinc canals, amb una plantilla molt superior a les cadenes Antena-3 i Tele-5 juntes. Es finança per tant amb enormes subvencions públiques.

La televisió catalana ha estat prestant els seus serveis a la causa de l’independentisme (si ve en un principi va començar dient-se nacionalisme), des de Pujol fins a l’actual coalició, Mas-Puigdemont-Junqueras-CUP. Recordem sinó, la campanya televisiva que van muntar amb el lema Espanya ens roba.
Malgrat tot, incloses les grans manifestacions independentistes dels últims anys, la cadena està perdent audiència, 10 punts en els últims anys.
Són unes cadenes que mai han estat rendibles des del punt de vista econòmic, però tampoc des del punt de vista polític.

Els ciutadans rebutgen la televisió adoctrinadora, com a suposada eina d’utilitat política i de cohesió social i cada cop estan més a prop, de no poder amagar per més temps més el seu gran fracàs i el seu gran forat a les arques públiques.   





<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]