miércoles, 8 de febrero de 2017

Des de la meva finestra


Litxis, una fruita que pot ser perillosa

A l’oest de la Índia hi ha la província de Muzaffarpur, productora del 70% de la collita de litxis en aquest país.
En aquesta zona són molt abundants les plantacions de litxis (Litchi chinensis) , que són aquests fruits amb polpa blanquinosa, dolça i de vegades una mica àcida. Es tracta d’un fruit subtropical popular en els països productors, com són Índia, Xina i Austràlia. Es tracta d’un fruit que amb freqüència forma part dels postres en els restaurants xinesos. 

En la regió de Muzaffarpur i des de fa 20 anys, han tingut un greu problema sanitari: quan les temperatures pujaven molt a meitats del mes de maig, hi havia pares que portaven als seus fills a l’hospital afectats per una estranya malaltia. Els nens s’havien posat malalts per la nit i s’havien despertat plorant de dolor, desprès començaven a sofrir convulsions i entraven en coma. El 40% d’aquests afectats moria.
Els metges no sabien que era el que estava passant, però van arribar a la conclusió de que la causa podria ser una greu inflamació del cervell, el que es coneix com encefalopatia ocasionada, pensaven, per alguna infecció vírica en forma de epidèmia regional.    
Els estudis forenses de líquid cefaloraquidi, va mostrar com en víctimes afectades, tenien molt pocs glòbuls blancs, la qual cosa podia ser un indicatiu de que el cos estava lluitant contra una infecció.

Els investigadors han tardat anys en poder fer un diagnòstic encertat, quan arribava un nen malalt amb aquests símptomes a l’hospital. El fenomen va estar provisionalment atribuït a un cop de calor, a infeccions transmeses per rates, muricecs, tàvecs o als pesticides utilitzats en les plantacions de litxis. 
Una segona dada que aportaven els informes forenses, era que la majoria de víctimes tenia uns nivells de glucosa a la sang extremadament baixos.

Casualment al setembre de 2013, en un simpòsium mèdic a Atlanta, un metge va mencionar en la seva ponència, com en la zona del Carib coneguda com les Antilles, es sap que el consum de fruits del arbre Blighia sàpida, pot causar inflamació cerebral, convulsions i d’altres alteracions en els nens. L’afecció havia estat vinculada des de feia temps, amb una substancia denominada hipoglicina, una toxina que es troba en els fruits d’aquest arbre, que pot acabar inhibint la capacitat de l’organisme de sintetitzar glucosa, provocant hipoglucèmia aguda.  
Aquesta alerta va promoure una investigació en aquest sentit sobre els litxis. Al 2014 ja havien trobat que els litxis contenen uns grans nivells de hipoglicina, però també una altra toxina similar coneguda com
2-metileneciclopropanilalanina.
L’explicació a les misterioses morts va estar: els nens indis com no tenien res per a sopar, menjaven litxis que agafaven de les plantacions dels voltants.

Els litxis són una fruita amb un gran contingut de vitamina C i que com quasi totes les fruites tropicals, té un alt contingut de potassi.

Malgrat tot, els litxis es poden menjar i les morts registrades a l’Índia no han de causar alarma en els consumidors, el que si es recomana és minimitzar-ne el consum. 

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]