miércoles, 8 de febrero de 2017
Des de la meva finestra
Litxis, una fruita que pot ser perillosa
A l’oest de la Índia hi ha la província de Muzaffarpur,
productora del 70% de la collita de litxis en aquest país.
En aquesta zona són molt abundants les plantacions de
litxis (Litchi chinensis) , que són
aquests fruits amb polpa blanquinosa, dolça i de vegades una mica àcida. Es
tracta d’un fruit subtropical popular en els països productors, com són Índia,
Xina i Austràlia. Es tracta d’un fruit que amb freqüència forma part dels
postres en els restaurants xinesos.
En la regió de Muzaffarpur i des de fa 20 anys, han
tingut un greu problema sanitari: quan les temperatures pujaven molt a meitats
del mes de maig, hi havia pares que portaven als seus fills a l’hospital
afectats per una estranya malaltia. Els nens s’havien posat malalts per la nit
i s’havien despertat plorant de dolor, desprès començaven a sofrir convulsions
i entraven en coma. El 40% d’aquests afectats moria.
Els metges no sabien que era el que estava passant, però
van arribar a la conclusió de que la causa podria ser una greu inflamació del
cervell, el que es coneix com encefalopatia ocasionada, pensaven, per alguna
infecció vírica en forma de epidèmia regional.
Els estudis forenses de líquid cefaloraquidi, va mostrar
com en víctimes afectades, tenien molt pocs glòbuls blancs, la qual cosa podia
ser un indicatiu de que el cos estava lluitant contra una infecció.
Els investigadors han tardat anys en poder fer un
diagnòstic encertat, quan arribava un nen malalt amb aquests símptomes a
l’hospital. El fenomen va estar provisionalment atribuït a un cop de calor, a
infeccions transmeses per rates, muricecs, tàvecs o als pesticides utilitzats
en les plantacions de litxis.
Una segona dada que aportaven els informes forenses, era
que la majoria de víctimes tenia uns nivells de glucosa a la sang extremadament
baixos.
Casualment al setembre de 2013, en un simpòsium mèdic a
Atlanta, un metge va mencionar en la seva ponència, com en la zona del Carib
coneguda com les Antilles, es sap que el consum de fruits del arbre Blighia sàpida, pot causar inflamació
cerebral, convulsions i d’altres alteracions en els nens. L’afecció havia estat
vinculada des de feia temps, amb una substancia denominada hipoglicina, una toxina que es troba en els fruits d’aquest arbre,
que pot acabar inhibint la capacitat de l’organisme de sintetitzar glucosa,
provocant hipoglucèmia aguda.
Aquesta alerta va promoure una investigació en aquest
sentit sobre els litxis. Al 2014 ja havien trobat que els litxis contenen uns
grans nivells de hipoglicina, però
també una altra toxina similar coneguda com
2-metileneciclopropanilalanina.
L’explicació a les misterioses morts va
estar: els nens indis com no tenien res per a sopar, menjaven litxis que
agafaven de les plantacions dels voltants.
Els litxis són una fruita amb un gran contingut de
vitamina C i que com quasi totes les fruites tropicals, té un alt contingut de potassi.
Malgrat tot, els litxis es poden menjar i les morts
registrades a l’Índia no han de causar alarma en els consumidors, el que si es
recomana és minimitzar-ne el consum.
Etiquetas: litxufrutpelii
Suscribirse a Entradas [Atom]