viernes, 17 de febrero de 2017

La Tira


Una sentència exemplar 

Tot sovint veiem com els ciutadans d’aquest país, estan ja farts de tanta corrupció política, no paren de demanar més duresa penal per aquests fets delictius que es cometen a l’empara de l’abús de poder. Tot sovint ens queixem també, de la laxitud dels tribunals de Justícia que jutgen aquests assumptes, però no sempre és així, veiem sinó, la sentència que va condemnar al ex alcalde de Jerez, Pedro Pacheco. L’ex regidor va ser encausat per uns suposats fets delictius: dos casos d’enxufisme .

A meitats de 2014, la Sala de lo Penal de la Audiència Provincial de Cádiz, va condemnar a l’ex regidor i als dos endollats. Pacheco va ser condemnat per delicte de falsedat en document oficial, prevaricació i malversació de cabdals públics. La pena va estar de 4 anys de presó i 8 anys d’inhabilitació absoluta.  
La sentència explicava com Pedro Pacheco, valent-se de la seva condició de Tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Jerez en aquell moment, va anomenar al 2005, com assessors o càrrecs de confiança, a dues persones per part del Partido Socialista de Andalucía (PSA). Diu que queda provat que va ordenar pagaments en benefici dels altres dos condemnats, per un import total de 206.833 euros. Uns pagaments que es van fer “baix l’aparença d’uns contractes d’assessoria jurídica, amb càrrec a dues societats municipals i uns nomenaments pels quals no es va seguir cap procediment legal establert”.

La defensa va recórrer al Tribunal Suprem qui havent revisat el cas, va ratificar la sentència augmentant la pena a cinc anys i mig per dos casos d’enxufisme i a més embarga la casa de Pacheco a Rota per cobrir la responsabilitat civil valorada en 200.000 euros.

El Tribunal Supremo considera que Pacheco va causar un “clar perjudici” en matèria tan sensible com són els cabdals públics, “un dany no per immaterial menys efectiu i de clar contingut demolidor, constituït per la pèrdua de confiança en les seves institucions... Res lesiona més la credibilitat dels ciutadans en les seves institucions que veure convertits als seus representants polítics, en els vulneradors de la legalitat, de la que ells són els primers custodis... No pot haver ciutadans A i ciutadans B. Encara que cega, la Justícia per tots per un igual”.
Desprès de tot això, l’Audiència Provincial de Cádiz va ordenar al setembre de 2014, la detenció i entrada immediata de Pacheco a la presó Puerto III, de Puerto de Santa María.

A Lleida tenim un cas que podríem assimilar al de Pedro Pacheco, ja que va sortir una sentència del Tribunal Contenciós a Lleida, en la que diu que el President de la Diputació va anomenar a quatre persones com a directius o càrrecs de confiança, declarant aquests nomenaments com a nuls, per no complir els requisits que diu la llei. I amb el pagament d’un sous molt superiors a la xifra de Jerez.  

Arribats aquí, ens ha donat per preguntar-nos: Quina fora la decisió judicial que es prendrà a Lleida, si és que l’assumpte entra a la via Penal, i en aquest cas, coincidiria amb la del Tribunal Supremo amb el cas de Jerez, o pel contrari es dictaria una sentencia laxa i vergonyosa? 

Recordaria el Jutjat de Lleida el raonament de la sentencia del TS, “No pot haver ciutadans A i ciutadans B. Encara que cega, la Justícia per tots per un igual”?

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]