jueves, 12 de enero de 2017

Des de la meva finestra



Un any atapeït de judicis a l'independentisme

L'any que tot just acaba de començar, porta molts fulls del calendari marcats amb una "J" de judici amb gran ressò a Catalunya, encara que també a la resta d'Espanya. Uns dies tocarà (sense que Jordi Pujol ho pugui impedir amb el seu famós: "això no toca"), un judici per presumptes delictes relacionats amb la dèria  de la independència i altres dies tocarà, judici relacionat amb la corrupció, sobre tot, amb persones que pregonaven també la independència. 
O sigui que agradi o no, serà un any de abundants judicis relacionats amb persones de l'àmbit independentista, només que uns estan imputats per no respectar la llei i altres ho estan, per no respectar els diners aliens.

En el fons de tot, el que es jutjarà és la manca de respecte. I no té raó la portantveu de la Generalitat, Neus Munté, quan diu un dia sí i altre també en un to victimista "made in Pujol", que tot plegat no és més que la "judicialització del procés sobiranista català" en un "vergonyós calendari judicial", quan el que passa realment, és que seran jutjats per cometre suposadament un delicte.
En tot cas, el que hauria de ser "vergonyós" per a ella i el Govern del que forma part, és que alguns hagin estat imputats, especialment en els casos de corrupció política que tenen a l'antiga CiU com a protagonista, un exemple és el cas Palau.

El calendari l'enceta avui el més jove dels "Pujolone", així Oleguer Pujol haurà de comparèixer pel cas de unes substancioses comissions cobrades en un paradís fiscal.
També en aquest mes de gener, s'espera el judici per un cas de finançament irregular, que esquitxa a Unió, partit que sempre havia fet coalició amb Convergència i que ara diuen estan "refundant", quan el cert és, que Unió està en una situació d'enderroc, sense representació ni al Congrés ni al Parlament, en concurs de creditors i amb un deute de 22 milions d'euros. Unió ja es va veure esquitxat pel cas Pallerols, un cas d'apropiació indeguda de fons europeus pel atur i que es va tancar desprès de 13 anys d'investigació, amb un acord de "conformitat", es a dir reconeixent la culpabilitat.
Ara Unió ha d'afrontar el cas "Catalunya i Territori", antiga fundació vinculada al partit, amb responsables d'aquesta fundació, acusats de buidar diners que es suposa beneficiaven  a Unió.

Continuarà l'astut (segons ell) Artur Mas, que de tant astut s'asseurà a la banqueta dels acusats el dia 1 de febrer, acusat de desobediència i prevaricació. Li faran companyia de banqueta, les ex conselleres Irene Rigau i Joana Ortega, per organitzar la consulta secessionista del 9-N, sense fer cas a la prohibició del Tribunal Constitucional. Ells van inventar allò de que "Estàvem en un procés" i ara el procés judicial el tenen ells. Potser comença a ser el moment de que altres vagin prenen nota. 

Al març està previst la celebració de dos judicis que esquitxen a l'antiga Convergéncia: el cas Palau on CDC està acusada de rebre 6,6 milions d'euros desviats des del Palau de la Música pels seus còmplices, Felix Millet i Jordi Montull. Per aquesta qüestió CDC té la seva seu embargada pel jutjat. Aquí s'ha d'afegir que el ex tresorer de CDC, Daniel Osàcar, està imputat i a qui el fiscal li demana 7 anys de presó.

Al mateix mes de març, en la Audiència Nacional es veurà el judici de l'Operació  Pretòria, una trama de corrupció urbanística amb una dotzena de processats, entres els quals està per part del PSC, el ex diputat Luis García (Luigi) o el ex alcalde de Santa Coloma, Bertomeu Muñoz. Els hi faran companyia en la banqueta dels acusats entre altres, dos ex alts càrrecs dels Governs de Jordi Pujol i per tant de CDC: Lluis Prenafeta i Macià Alavedra.

Arribant al mes de maig, s'hauran d'asseure a la banqueta dels acusats alguns ex càrrecs de la Generalitat en la època Pujol, pels casos Adigsa i Teyco, que van destapar el cobrament de comissions al 3% en l'adjudicació de contractes d'obres i serveis.

Està previst que a l'octubre es celebri el judici pel cas de l'espoli de la Associació Catalana de Municipis, a mans de qui van ser els seus màxims dirigents: Xavier Solà i Josep Matas, ambdós casualment també, vinculats a Convergència. 

No es sap encara que passarà amb Francesc Homs de l'antiga Convergència, al estar sent investigat pel Tribunal Suprem, imputat per permetre la consulta del 9-N, mentre era conseller de la Generalitat i per a qui el Fiscal demana 7 anys de presó.

Queda pendent de saber quan serà el processament de la presidenta del Parlament, Carmen Forcadell, acusada de desobediència i prevaricació per no haver fet cas de les advertències i prohibicions del TC.

Sembla finalment, que hi haurà judici contra el regidor de la CUP a Vic, Joan Coma, a qui s'acusa d'un delicte d'incitació a la sedició, una figura jurídica que li pot comportar ser condemnat entre 2 a 8 anys de presó.

Fins aquí el calendari previst per la causa independentista, es clar que alguns s'omplien les butxaques en nom de Catalunya. Perquè molts ens preguntem: serà jutjat algun dia Jordi Pujol i família, que treien diners de no es sap on, per acumular-los en bancs andorrans?

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]