miércoles, 21 de diciembre de 2016

La Tira


Okupes al barri de La Bordeta

Amb motiu del problemes sorgits per motius de la ocupació il·legal de pisos al barri lleidatà de La Bordeta, entrevistem a la Presidenta de la Associació  de Veïns, Mª Carmen Guerrero:

-Sra. Presidenta, quant de temps fa que tenen ocupes al barri?

-Ara fa 4 anys que van arribar al barri 2 famílies, va ser quan vam començar a veure el seu mal comportament: van desvalisar els pisos ocupats, van  treure teules, portes, finestres, cuina i tots els estris de les famílies propietàries.
Es van denunciar els fets i l’Ajuntament, qui els va fer sortir de l’immoble, perquè van dir que l’edifici amenaçava ruïna. Desprès l’immoble es va enderrocar.
Aquestes mateixes famílies, van ocupar seguidament 4 pisos d’un mateix edifici al carrer Hostal. Un altre cop, van arrancar les portes, finestres, radiadors, la cuina. Sabem que anaven venent tot el que havia als pisos. 

-Però vostès van posar tot això en coneixement de l’Ajuntament?  

-Sí, desprès vam tenir una reunió per buscar una solució al problema. Una reunió a la que van assistir els Mossos d’Esquadra, la Guardia Urbana, els Serveis Socials i el regidor de l’Ajuntament, Sr. Rodamilans.

-I es va posar alguna solució?

-No, els ocupes roben la llum a la Comunitat de Propietaris punxant dos cables en una caixa de l’escala, i per a tenir aigua manipulen els dipòsits d’aigua. Els veïns eren ben conscients de que corrien un risc d’incendi per curtcircuit elèctric, o per contaminació en l’aigua potable.
L’Ajuntament no va posar cap solució. Els ocupes van marxar dels pisos, en el moment en que manipulant els tubs de l’aigua potable els van malmetre, aleshores es va inundar la part alta de l’edifici i l’aigua queia cap al carrer com una cascada. Tot això va comportar, que la Comunitat de Propietaris, es va tenir de fer càrrec dels desperfectes: reparar la instal·lació d’aigua potable i la elèctrica de l’escala, motiu pel qual van tenir de demanar un crèdit bancari. 

-I aquestes famílies són les mateixes que van arribar fa 4 anys?

-Sí, són els mateixos i els coneixem.

-Però actualment, continuen al barri?

-Sí, continuen fent el mateix. I a més, com que aquesta impunitat que he explicat genera un efecte de crida, han arribat al barri 3 famílies més de ocupes, amb la mateixa manera de comportar-se.
        
-Quina és la posició de la Associació de Veïns davant de aquest problema?

-La AAVV Bordeta va dipositar una denuncia al Jutjat de Guardia explicant els fets i fent constar que tant Mossos d’Esquadra, Guardia Urbana i Serveis Socials de l’Ajuntament tenen tota la documentació, si cal ser aportada.
Vam convocar una concentració de Veïns del barri i després una manifestació, demanant que els ocupes, a qui coneixem sobradament, siguin desterrats del barri, doncs han provocat problemes psicològics i econòmics a moltes famílies del barri i propietaris que s’han tingut de malvendre els seus pisos.

-I ara com pensen encarar aquest problema?

-Degut a que ni la Guardia Urbana de l’Ajuntament, ni la policia dels Mossos de la Generalitat no hi posen solució, ens hem tingut d’organitzar els veïns del barri com millor hem sabut i pogut. De moment, degut a la conscienciació veïnal estem fent tasques de vigilància per part dels propis veïns. De moment hem avortat noves ocupacions d’aquestes famílies.
Malgrat que paguem impostos i les autoritats no ens resolent el problema com és la seva obligació, vam decidir posar altre cop en funcionament les Patrulles Urbanes que tant bon resultat van donar fa uns anys.

-Què són concretament les Patrulles Urbanes?

-Doncs miri, són veïns del barri que voluntàriament, es dediquen a observar discretament, el que passa al seu entorn i si veuen alguna cosa sospitosa, ho informen telefònicament a la Presidenta de la AAVV, per tal de poder frenar una nova ocupació. I jo ho posaré en coneixement de l’Ajuntament, Mossos y Guardia Urbana. La nostra eina és un telèfon mòbil.

-Hem sentit a dir fins i tot, que el que vostès han muntat és un Sometén?

-Nosaltres no hem muntat cap Sometén. Això ho fa córrer algú, que deu tenir molts interessos en manipular la situació. Nosaltres només som unes Patrulles Urbanes de vigilància, perquè ho entenem com una manera de solucionar un problema, quan les autoritats no fan res per a solucionar-lo. Per tant que ningú distorsioni intencionadament les coses. Nosaltres tenim un problema de barri i quan ens adonem de que ni l’Ajuntament ni la Generalitat hi posen solució, l’única manera que veiem, es intentar solucionar-ho nosaltres mateixos, malgrat que, repeteixo, estem pagant els nostres impostos.  

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]