lunes, 7 de noviembre de 2016

La Tira


A Lleida hem donat el “sorpasso”

El cas recientment destapat, sobre l’especulació que va portar a terme el Senador de Podemos, Ramón Espinar, a la ciutat de Alcobendas, on en nou mesos va guanyar 35.000 euros, al adjudicar-li un pis VPO quan no reunia les condicions, al no tenir un sou que li permetia afrontar el pagament , ha llençat també al debat públic, els abusos que des de fa més d’una cinquantena d’anys, es venen donant amb els Pisos de Protecció Oficial (VPO, o VPP) i amb els que alguns s’han enriquit i de quina manera.

En les dues últimes dècades a Espanya, sembla ser que les autoritats locals i autonòmiques van veure una bicoca en el “boom” immobiliari. Molts ens municipals d’habitatge van impulsar i de quina manera, les VPO abans de la crisi, fent encarir les condicions d’accés.

La definició de VPO, o VPP (depenent de la Comunitat Autònoma on es trobi), podria ser aquella que busca afavorir als ciutadans amb les rendes més baixes, per tal que puguin llogar o adquirir un habitatge digne, a un preu que estigui d’acord amb les seves possibilitats.  

El menor preu final que ha de tenir un pis de VPO, parteix de que l’administració local posi el pati i el promotor obté uns ajuts econòmics per part de l’Estat i les CCAA. Com a contraprestació, tenen limitada la superfície i a més no es pot vendre a preu lliure mentre no hagin passat deu anys. En tot cas, per a poder vendre un pis VPO abans dels deu anys, s’ha de demanar autorització a la CCAA, però el preu ha de ser sempre el marcat per les VPO, no superior.
Per tant, es de suposar que el preu d’un pis VPO ha de ser sempre inferior a un pis de preu lliure, no obstant això i segons les taxacions que regularment publica el Ministerio de Fomento, es veu com hi ha algunes províncies on el preu de les VPO queda per sobre del preu d’habitatge lliure. Però mira per on, a Lleida hem donat el “sorpasso”, ja que estem en el primer lloc de l’estadística dels pisos VPO que estan més per sobre dels de preu lliure:


Tal vegada se’ls hi hauria de demanar explicacions als responsables que controlaven l’accés i el preu a les VPO a Lleida, perquè no s’entén la raó de tot plegat.

Què passaria en el supòsit de que a algú, responsable de cert alt càrrec municipal, li hagués estat adjudicat un pis de protecció oficial, quan no se li podia adjudicar per motius econòmics, però a més, pocs anys desprès aquest pis s’hagués venut a un preu superior al oficial?

De moment el que està clar, és que a Lleida hem donat el “sorpasso” en quan a preu de les VPO, no ens sembla una bona mesura “socialista”, o una dada de la que pugui presumir un Ajuntament “socialista”.
Què està passant aquí?   

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]