viernes, 18 de noviembre de 2016

Des de la meva finestra


La permissivitat també pot matar

Cada cop hi ha més menors de menys edat que sofreixen un coma etílic, mentre participaven en un “botellón” dels que es venen fent des de fa uns anys per tot el país.
Al mes de juny, l’Hospital de Cruces a Bilbao, va informar que va atendre a diversos menors intoxicats per coma etílic en una nit de “botellón”. Aquest mateix hospital va aprofitar per a informar, que fins i tot havien atès comes etílics en menors de 10 anys.   

El passat dia 1, va morir per la mateixa causa, una menor de 12 anys a Madrid. Havia estat fent “botellón” en el parc d’un poble proper a la capital quan es va desmaiar. Els seus companys en veure que havia entrat en parada cardiorespiratòria i van avisar al 112. Una ambulància la va traslladar a l’Hospital 12 de Octubre, on la afectada no es va poder recuperar dels danys irreparables que va sofrir el seu cos, a causa del coma etílic.
Segons una estadística, on més menors amb coma etílic s’atenen, és a Catalunya i a Navarra-país Basc.

I malgrat que diuen estar prohibida la venda de licor a menors, tots hem vist com en algun centre comercial, es ven alcohol a menors. Sembla que en aquest país, la primera norma sigui precisament, la permissivitat en incomplir les normes.

Tots hem vist també alguna vegada, com a les nostres ciutats, hi ha grups de joves que (generalment amb nocturnitat) fan allò que en que diuen “botellón”, amb total impunitat, es a dir, es reuneixen per a consumir alcohol.

La ingesta d’alcohol en grans quantitats per part de menors (i també de joves) és un problema de salut pública. Un cop més hem de repetir: Sembla que en aquest país, la primera norma sigui, el permetre incomplir les normes.

El que no es pot negar, és que el poder polític i les autoritats competents amb la seva permissivitat (tal i com fan amb altres qüestions), no vigilen gaire la salut dels menors, al menys en aquest aspecte.

Tan difícil fora adoptar el model anglosaxó? Al Regne Unit i als Estats Units, el consum d’alcohol a menors de 21 anys està restringit, només es pot vendre licor en “licoreries” ensenyant un document que acrediti tenir la edat de venda. Hi ha controls policials en aquest sentit a discoteques i locals amb joves, a més de total prohibició de fer “botellón” i similars. I a la botiga que l’enxampen venen licor a menors, queda clausurada.

Al fil de tot, em faig algunes preguntes:
La joventut consumiria tant d’alcohol si no ho fes, a l’emparament del grup?
Perquè no podem copiar algunes bones idees d’altres països i en tot cas, perquè restem entestats en mantenir aquesta permissivitat?
I per acabar, aquesta permissivitat injustificada, forma part potser del “recolzament” institucional que es dóna a la joventut? 

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]