lunes, 10 de octubre de 2016

La Tira


Plataformes ocupes 

L’ocupació il·legal de pisos és des de fa temps, un problema que es sol donar principalment a les ciutats de tot el país i Lleida no queda pas al marge. Ens anem assabentant que en diferents carrers de la ciutat, hi ha persones que ocupen il·legalment pisos buits, fins i tot ens hem assabentat de casos, en que han estat ocupant durant anys, edificis sencers de pisos nous sense acabar, fins que el banc propietari ha aconseguit fer-los fora per la via judicial.

En el sistema polític europeu i occidental, es protegeix la propietat privada, és més, en el nostre Codi Penal (articles 202 i 203) es prohibeix i penalitza l’ocupació il·legal de pisos i locals. Per tant trobem incorrecte, que qualsevol col·lectiu o plataforma, defensi públicament una ocupació il·legal, doncs si els pisos ocupats il·legalment son propietat d’un banc, continuen estan emparats per la llei, al ser de propietat privada.

Més incorrecte encara ho trobaríem si es confirmés el rumor, de que aquesta plataforma que defensa la ocupació il·legal, està recolzada per persones molt pròximes a determinat grup polític, amb representació a l’Ajuntament de Lleida.

Considerem que quan els ocupes denuncien indiferència cap el seu problema per part dels serveis socials de l’Ajuntament, hi ha d’haver transparència i s’han de saber els motius, doncs podria ser que la indiferència municipal de la que parlen, tingués les seves motivacions: tal vegada s’hauria de comprovar, si  aquestes persones estan cobrant l’ajut del PIRMI, i en tot cas, si en cobrent un per família, o és (com hem sentit a dir que hi ha casos) que cobren el PIRMI tots els membres de la família, la qual cosa seria il·legal. I no ens serveix l’explicació que vam rebre en una ocasió per part d’un ex regidor, en el sentit de que “És una manera de garantir la pau social”. No, en tot cas i d’entrada, és una manera d’incomplir la llei.  

Un altre paràmetre a tenir en compte podria ser, que es tingués en compte quants anys fa que porten cobrant el PIRMI, perquè una cosa és que l’Ajuntament doni una ajuda temporal (que paguem entre tots) i un altra, que l’ajuda s’hagi convertit en vitalícia.

També s’hauria de veure, si els sol·licitants han tingut amb anterioritat altres pisos de lloguer social i han donat problemes, doncs tenim entès que aquest paràmetre es té en compte.

El que no pot ser, és pretendre justificar l’ocupació d’uns pisos de propietat privada, amb l’excusa de que els serveis socials de l’Ajuntament no els fan cas: la propietat dels pisos, es a dir el banc, no en té cap culpa.

Si mirem els articles esmentats del CP, veurem com ocupar per la força (sense tenir un contracte de lloguer) un pis o local comercial, en contra de la voluntat del seu propietari és un fet delictiu. Fins i tot pensem, que si la Fiscalia instés d’ofici davant del jutge, a fer complir la llei (per exemple en aquests casos) sempre que els veïns denuncien un pis ocupat, els ciutadans començaríem a veure la Justícia d’aquest país com una cosa seria i propera.

En tot cas, està bé que una plataforma o col·lectiu defensi que les persones sense sostre en tinguin i els ajudin a buscar la manera d’aconseguir-ho. Ara bé, el que ve a ser una posició totalment antisistema, és que defensin una ocupació il·legal, penalitzada al Codi Penal. Un Codi que si no els hi agrada, fins i tot poden instar d’una forma legal a canviar-lo, però mentre aquest estigui vigent s’ha de complir. 

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]