martes, 5 de julio de 2016

Des de la meva finestra


Primeres conseqüències del Brexit

Gran part dels analistes ja preveien que les conseqüències del brexit eren inescrutables, malgrat que entre les previstes estaven: la baixada del valor de la moneda anglesa, la revolta en contra del brexit a Escòcia i la divisió dels britànics en dos bàndols. Tot ho van endevinar però els hi va faltar la possible revolta també de Irlanda i la forta pressió posterior de la UE, perquè Regne Unit demani de seguida la seva sortida.

La meitat dels britànics no estaven en les previsions abans esmentades, sinó que estaven instal·lats en la seva antiga concepció central o imperial, confiaven en que com en tantes altres ocasions anteriors, la UE els hi suplicaria canviar el referèndum per més privilegis. Una cosa que no va passar degut a un gruixut error de càlcul i és que en el fons, els principals països de la Unió, estan ressentits amb el RU, ja que comencen a estar farts de que sempre se’ls hi hagi de concedir privilegis que suposen benefici per a ells, però perjudicis per la resta de països, en el fons aquesta ve a ser la justificació interna de la UE, però la realitat demostra que també, anhelen acaparar l’entitat financera i de negocis instal·lada a Londres. En aquests moments el missatge institucional de la UE és: han votat sortir, doncs ara que marxin.

Ara ens trobem en una situació ben insòlita: des d’uns ciutadans de organitzen una gran manifestació i no tant sols pels carrers sinó davant del Parlament britànic, uns demanant una altra consulta popular i altres reivindicant no sortir de la UE, fins als promotors de la sortida que van fer tanta campanya pel brexit i que fins ara restaven amagats, però que ara comencen a sortir. Fins i tot, Farange, el líder anti europeista del UKIP, va reconèixer fa poc a una periodista, que les promeses de millora que portaria el brexit no es podrien complir.

Les conseqüències politiques han estat demolidores: el líder conservador, Cameron, ja ha anunciat que dimitirà a l’octubre. Farage del UKIP, acaba de dimitir i el partit laborista vol fer dimitir al seu líder Corbyn.
Per la seva part, l’ex alcalde de Londres Boris Johnson, activista pel brexit, acaba de renunciar a succeir a Cameron. Ben bé sembla, que el brexit estigui devorant als seus pares.  

Segurament ningú sap a hores d’ara, com pot acabar aquest repte que van promoure uns insensats del partit de Cameron, ajudats pels populistes del UKIP. Les conseqüències que tenim de moment són: posar en perill la UE, fortes davallades en les cotitzacions borsàries de la zona euro augmentant la crisi, pujada de la prima de risc creditici, molta inseguretat en el mon de les finances i el més preocupant pel RU, la població britànica molt confosa i fortament dividida.

No sabem que farà Escòcia o Irlanda, ni tant sols si el RU arribarà a demanar oficialment la sortida de la UE, encara que ho hauria de fer, perquè aquesta es una altra: si no ho fa tot quedarà com una consulta “bufonada”, quedant molt desprestigiada la classe política britànica davant l’opinió pública, i si ho demana, la sortida serà molt perjudicial pel RU, però també per la resta de la UE.

En resum, com en tantes altres ocasions s’ha donat en alguns països, que s’ha muntat un gran embolic de conseqüències imprevisibles, provocat per uns quants insensats que en comptes de dedicar-se a la política, valdria més que fessin de pallassos, que és per l’únic que serveixen. 

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]