jueves, 7 de abril de 2016

La Tira


Enrenou per un contracte municipal

A finals de març l’Ajuntament de Lleida va rebutjar el recurs presentat pels grups municipals de CiU, ERC i la Crida, denunciant que l’adjudicació per part de la Paeria de l’estudi sobre oferta i demanda comercial a la ciutat es va fer per decret i per tant, de forma directa. Segons els recurrents, la contractació de l’estudi es va trossejar en quatre contractes de menys de 18.000 euros. Quant si no s’hagués trossejat hauria superat els 60.000 euros i per tant, s’hagués tingut de convocar licitació pública, amb publicitat, lliure concurrència, transparència e igualtat d’oportunitats.

L’equip de govern de l’Ajuntament però, fonamenta el seu rebuig afirmant que la contractació en quatre parts és totalment correcta. Fins aquí es tracta d’una opinió, segurament interessada, però anem a veure que diu la llei al respecte, perquè en aquests cassos el que s’ha de complir és la llei, no la opinió d’un equip de govern i la llei diu:

“Real Decreto Legislativo 3/2011 de 14 de noviembre por el que se aprueba el texto refundido de la Ley de Contratos del Sector Público.
(Publicado en BOE núm. 276, de 16/11/2011).

Artículo 86. Objeto del contrato.
1. El objeto de los contratos del sector público deberá ser determinado.
2. No podrá fraccionarse un contrato con la finalidad de disminuir la cuantía del mismo y eludir así los requisitos de publicidad o los relativos al procedimiento de adjudicación que correspondan.
3. Cuando el objeto del contrato admita fraccionamiento y así se justifique debidamente en el expediente, podrá preverse la realización independiente de cada una de sus partes mediante su división en lotes, siempre que éstos sean susceptibles de utilización o aprovechamiento separado y constituyan una unidad funcional, o así lo exija la naturaleza del objeto”.

Pel que sembla l’objecte del contracte era únic i per tant no podria haver-se dividit en quatre parts amb un mateix objecte i encara menys quan pel que es veu, aquestes parts no eren susceptibles d’utilització o aprofitament per separat.

Vist amb la llei a la mà, sembla que l’equip de govern de Ros, no podia haver fraccionat el contracte en quatre parts, fins i tot l’actitud de Ros podria ser vista com una mostra més de la prepotència amb la que des de sempre ha governat el PSC l’Ajuntament de Lleida.

Un dels grans problemes (sinó el més gran) que tenim en aquest país, és efectivament la igualtat legal, es a dir, el que es faci complir la llei a tothom per un igual. No pas com ara, que els ciutadans normals estem obligats a complir totes les lleis (que són moltes) i en canvi el sistema judicial no obliga a politics e institucions, a complir la llei al peu de la lletra. 
Probablement, un dels factors (sinó el més influent) de l’actual situació política del país, amb l’aflorament de partits populistes, sigui la manca d’igualtat legal, o el que és el mateix, que absolutament tots, inclosos classe política i institucions, estiguem obligats fermament a complir les lleis, sense possibles escapatòries tramposes. 

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]