viernes, 19 de febrero de 2016

Des de la meva finestra


Coalicions fracassades  

Ja vam publicar fa uns dies, sobre el desencontre que hi ha entre el Govern de la Generalitat i els grups que li fan costat. Aquí hi ha de tot menys sintonia.
I ara ja no és, que l’equip de Govern vegi allò que tant van dir, de que s’havia de buscar un encaix de Catalunya dintre España, ara el que ja passa, és que els grups de les dues coalicions que recolzen al Govern, no encaixen entre ells mateixos.

Tot va començar amb les negociacions per investir un president de la Generalitat de Junts Pel Sí. Allí es va posar ja en evidencia la tremenda fragmentació de la CUP com a soci de Govern. Mentre Mas va ser el candidat, van mostrar rotundament la seva negativa: Corrent Roig, En Lluita, Arran, Lluita Internacionalista, Endavant-OSAN, Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, Coordinadora Obrera Sindical y Estau-Estado Aragonés. En aquest moment, eren més favorables a l’acord amb Junts Pel Sí: Poble Lliure, Constituens per la Ruptura, Capgirem Vic, Col·lectiu Drassanes.
Tant era així, que el 3 de gener hi ha una reunió del Consell Polític de la CUP: van haver 36 vots en contra d’investir a Mas, 30 a favor y una abstenció.
Al 9 de gener i prop de finalitzar el termini, va haver un acord casi d’emergència per a investir a Carles Puigdemont. Al dia següent va haver una altra reunió del Consell Polític per ratificar l’acord, on Corrent Roig i En Lluita van expressar el seu desacord, mentre Endavant es va abstenir.

A dia d’avui, Corrent Roig ha abandonat la coalició, al considerar que s’ha recolzat a un Govern que serà “una trava en el camí de la ruptura”. Mentre Endavant, considerada com la facció més radical de la coalició, amenaça al Govern amb deixar-lo caure. Mentrestant la desconnexió no arranca i la CUP diu, no sentir-se obligada a recolzar l’aprovació d’uns pressupostos. Endavant no està conforme amb les negociacions i els efectes de l’acord d’investidura, perquè pensen que la CUP ha rebaixat les seves exigències, com a conseqüència creuen, s’ha afavorit el “domini que la dreta catalana continua mantenint sobre bona part de la anomenada societat civil catalana”.

Tot plegat s’escenifica un profund desacord entre les faccions que composen la CUP, que demostra com estaven units des de la diferencia i no pas des del acord. Per cert, el mateix desacord que hi ha entre CDC i ERC al unir-se per formar Junts Pel Sí, en les següents eleccions generals ja no van repetir coalició.

Si part de la CUP decideix finalment rebentar l’acord d’investidura (que ho poden fer) estarem un altre cop com estaven al dia 3 de gener, estarem en definitiva, davant una altra situació institucional de inestabilitat i qui sap sinó abocats a unes noves eleccions, en les que partirem i que quedi ben clar, de que el triomfalisme exhibit per Junts Pel Sí quan van aconseguir investir president a Puigdemont, era tot una enganyifa i la coalició Junts Pel Sí, un fracàs.   

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]