miércoles, 3 de febrero de 2016

Des de la meva finestra


Estem en temps de circ

Últimament en el nostre país, la possible conformació o no, de govern, acapara pràcticament tota l’atenció informativa. Les especulacions creuades sobre qui ocuparà la cadira presidencial, acaparen casi tots els informatius, des de que obren a primera hora del mati, fins que tanquen a altes hores de la nit. I tot i que és important, saber qui serà el futur inquilí de la Moncloa, és molt més important saber, si sigui qui sigui, sabrà solucionar problemes ciutadans, o si pel contrari, encara ens en repartirà més.

Avui Rajoy ha tornat a expressar al Cap de l’Estat, que ell no compta amb els vots necessaris per a poder presentar-se a una investidura. Poc desprès, sembla ser que el Rei li ha dit a Pedro Sánchez que es presenti a la investidura. Aquest últim en roda de premsa i un cop llençades les seves fanfarronades del dia, ha declarat que necessita un mes per a “intentar formar govern”. Es a dir, fa un mes que Sánchez s’està comunicant amb els altres partits amb qui podria pactar, i ara diu que necessita un altre mes per a intentar recollir els recolzaments necessaris?
Això només pot tenir una lectura: ell sap que en aquest moment no té els recolzaments necessaris, per més que dies endarrere hagi donat a entendre implícitament al contrari. Un termini d’un mes, només significa que reconeix l’extrema dificultat que tindrà per a obtenir uns recolzaments totalment necessaris.
                   
Els números són els números i per tant, l’impossibilitat numèrica sembla ser vista per alguns com una aliada i en canvi per altres com una enemiga. Fins i tot en el bàndol anti PP denota una ansietat malaltissa per tancar pactes amb tots els altres partits per deixar al marge al PP. Arribats a aquest punt es poden explicar moltes teories, però segurament la realitat diu: els votants del 20D, que van votar en un 73%, ho van fer perquè hi hagués un govern. I si van votar representació fragmentada, ho devien fer per a que entre ells hi hagués una entesa de govern i sembla que l’entesa hauria partir des de l’entesa o l’acord, dels dos o tres partits més votats, entesa a la que es podrien afegir els altres si així ho desitgen.

Les sumes aritmètiques són tossudes, però Pedro Sánchez rebutja atendre el sentit dels resultats electorals, quan vol fer una entesa amb partits minoritaris, només per sectarisme. I més quan ara el tercer partit segons resultats electorals (Podemos), ja comença a dir que no entén la maniobra de fer una entesa “a dretes i esquerres”.

L’entesa que pretén Sánchez sembla impossible, i sent tot el legal que es vulgui, el que no serà, és respectuosa amb la voluntat dels electors quan vol deixar al partit més votat al marge, i a més sense cap argumentació de pes, que no sigui assenyalar com a equivocats als 7,5 milions de votants del PP.

Cada cop sembla més versemblant, la teoria de que Sánchez està fent únicament campanya electoral permanent i que per tant, deu intuir que properament hi hauran unes noves eleccions, per la qual cosa no estaria fent res més que teatre per a salvar la seva persona. Es a dir si en les properes noves eleccions treu millors resultats podrà continuar com a Secretari General del partit. És clar que aquí entra en joc l’altre PSOE, la facció del partit que no està d’acord amb les intencions de Pedro Sánchez, qui per altra banda té tot el dret a fracassar una segona vegada.

En resum, aquella frase de Mas quan deia que els resultats electorals, els van tenir d’arreglar als despatxos, sembla que tornar a estar d’actualitat.

Ara, tota la responsabilitat de govern o no govern, recau a sobre de Pedro Sánchez, qui sembla ser presoner tant de l’herència del seu partit, que voluntàriament va volgué acceptar, de les seves ambicions, però també de les seves fanfarronades.

L’únic previsible, és que Pedro Sánchez està ara en el paper del Mas madrileny, que hi hauran unes noves eleccions a curt termini i en qualsevol cas, si pot arribar a una entesa amb partits minoritaris, tot anuncia que al dia desprès de l’entesa tot seran desencontres, tot serà soroll i circ, però res de solucionar els problemes dels espanyols.

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]