miércoles, 30 de diciembre de 2015

La Tira

Risc yihadista a Catalunya

Durant 2015 hi ha hagut cinc operacions anti  yihadistes a Catalunya, una circumstancia que augmenta el temor pel risc yihadista.

Al 2010, un document de l’Ambaixada nord americana a Madrid, que va ser filtrat per Wikileaks, ja advertia de que “Catalunya es el major centre mediterrani de yihadisme i activitats radicals islamistes”. Cinc anys desprès, les nombroses detencions de presumptes terroristes i captadors confirmen aquelles sospites.

Les causes del gran risc yihadista són diverses, en primer lloc és un tema purament estadístic: és on hi ha major presencia de musulmans de tota Espanya. La major part d’ells són de Marroc o Pakistan, encara que entre els detinguts també hi ha espanyols i sud-americans convertits al islamisme radical recentment.   
Segons el Ministerio del Interior, Catalunya duplica en risc a la segona regió que és Andalusia, encara que la possibilitat de radicalització es pot donar a totes les zones catalanes, mentre que en la zona andalusa ho considera només a Málaga i Almeria.

De igual manera que a les barriades deprimides de França i Bèlgica, han aparegut en els suburbis de les ciutats convertits en una mena de guetos, una primera generació de espanyols, fills de immigrants musulmans, que no veuen cap futur. La crisi, la manca d’oportunitats i la discriminació, porten en ocasions a aquests joves a abraçar ideologies radicals. Alguns fins i tot viatgen a Síria per unir-se al Daesh, altres es dediquen a realitzar labors de captació.

Un altre factor que augmenta el risc, és que és la comunitat autònoma amb més mesquites de Espanya. En tenim dues-centes registrades, encara que també hi ha nombrosos centres de culte clandestins.
Segons el CNI, Catalunya alberga la meitat de mesquites salafistes del país, quan solen ser un dels principals generadors de radicalització pels missatges extremistes que allí es difonen.
El tercer factor pel qual els terroristes poden operar amb impunitat des de Catalunya, és la falta de unitat entre els distints cossos policials.
És aquest un tema que hauria de preocupar a les autoritats de les ciutats catalanes. Una observació que també afecta a Lleida, on tenim molts veïns musulmans i algunes mesquites. Per cert, l’alcalde de Lleida, sembla estar molt preocupat per muntar  un absurd parc de “Pitufos” a Les Basses, quan el risc yihadista no sembla preocupar-lo gaire. De fet, ell sempre porta guardaespatlles (fins i tot quan va a la platja) que paguem entre tots.
Un alcalde, per un partit socialista que no para de pregonar que vol aconseguir “la igualtat”, però aquí veiem que l’alcalde porta guardaespatlles sempre i els veïns de Lleida, mai. I no diuen que hem de ser tots iguals, o és que uns són més iguals que altres?

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]