martes, 10 de noviembre de 2015

La Tira


Sospites sobre “el caloret del negociet”

L’Ajuntament de Madrid acaba d’anunciar que recupera de mans privades, l’empresa que des de 1993 gestiona la funerària municipal. Es a dir, anul·la la concessió per passar a ser un servei totalment municipal.
Segons diuen, es fa per motius econòmics, però també s’ha tingut en compte un informe de la Intervenció de l’Ajuntament, emès al 2012 (una mica tard), explicant que “no queda acreditat que es varen complir en aquest cas, els principis de publicitat, concurrència, transparència i objectivitat en els contractes”.

La concessió era en forma d’empresa pública mixta (Empresa Mixta de Servicios Funerarios), amb un 51% del capital en mans de l’Ajuntament. Mapfre que era la part privada de l’empresa, va invertir 1,2 milions en el seu moment, però ha acabat obtenint 64 milions d’euros des de aleshores. De tot el qual es dedueix, que no deu ser tant mala cosa, ocupar el lloc d’empresari privat en una empresa pública.

A Lleida també tenim una empresa privada que gestiona els serveis funeraris. I no sabem si en el moment de la concessió, “va quedar suficientment acreditat, el compliment dels principis de publicitat, concurrència, transparència i objectivitat en els contractes”. Tampoc sabem si va quedar acreditat, si  en el moment de començar-se a construir l’edifici del tanatori, aquella parcel·la de terreny estava qualificada com urbanitzable, o era terreny rústic.

El nostre Ajuntament, ha privatitzat alguns serveis més a banda de la funerària, com és la distribució d’aigua potable, el transport públic (autobusos), el Camp d’Esports, part dels Camps Elisis, la recollida d’escombraries (donat a una empresa que no tenia experiència en aquest tema), els parquímetres, la grua, els quatre pàrkings soterrats, l’enllumenat públic (donat a una altra empresa que no tenia cap experiència en el tema) etc.
Ja només li falta al nostre alcalde que privatitzi els carrers: posar a cada cantonada un “burot” per a cobrar-nos als veïns per utilitzar els carrers, tal i com han fet amb els parquímetres o zona blava.

Si tenim en compte tots els serveis municipals lleidatans que estan privatitzats i es veuen els beneficis que ha tingut Mapfre durant aquests anys amb la funerària de Madrid, es pot arribar a la conclusió de que si aquests diners de benefici empresarial, se’ls hagués quedat l’Ajuntament, uns altres comptes municipals tindríem. Segurament, podríem rebaixar el deute municipal en una quinta part. O ens podrien haver rebaixat les taxes pels serveis. Però no sembla que al nostre Ajuntament li hagi interessat mai, beneficiar als veïns de Lleida.

Em pregunto si el Sr. alcalde, ens pot acreditar que aquest Ajuntament amb els seus contractes, compleix escrupolosament, amb els “principis de publicitat, concurrència, transparència i objectivitat”. Ens ajudaria això a entendre, el perquè la majoria dels contractes, se’ls emporten sempre les mateixes empreses?
Creiem arribat el moment de fer una pregunta ben directa: Senyor alcalde, tenen vostès algun tipus d’interès en privatitzar els serveis municipals?

Aquestes preguntes haurien de tenir resposta, no fos que els lleidatans poguéssim sospitar, allò que en diuen, del “caloret del negociet”.

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]