martes, 30 de junio de 2015

Des de la meva finestra


El problema grec

El problema de Grècia suposa una crisi molt gran per Europa, tant que pot fer trontollar el projecte europeu encara que ens vulguin fer veure al contrari.
És cert que Grècia només ve a ser el 2% del PIB de la Eurozona, però hi ha altres paràmetres i altres qüestions, que poden tenir també molta importància.

Els grecs van signar l’entrada como membre a la Unió Europea al 1979, encara que la adhesió formal no va estar fins l’any següent. Els problemes de gran endeutament de Grècia es van començar a saber al 2010, però aleshores es va fer públic també, que els balanços contables que van aportar, per entrar a la UE estaven falsejats.
Grècia ha estat vivint en gran part, de les subvencions europees i ara des del 2010, està rebent plans d’ajut. Ara estan ja en el segon pla.

Potser el més curiós del cas, sigui que quan els grecs van presentar els seus balanços, qui els va revisar va estar l’auditor Goldman Sachs (ara banc de negocis i inversions) que va trobar els balanços  totalment correctes quan estaven falsejats. En aquelles dates, un dels directius de Goldman Sachs era Mario Draghi, qui ara és el president del Banc Central Europeu. Si aquest senyor va demostrar ser incompetent (entre altres) en aquell moment, com és possible que ara ocupi aquest càrrec?

Es un fet que els grecs no havien pagat mai impostos, tampoc tenen estructures fiscals estatals, per no tenir, no tenen ni cadastre territorial. Cal que algun candidat guanyi les eleccions, fent veure als grecs que han de pagar impostos com la resta d’europeus.

Les eleccions del mes de novembre van posar al front del Govern grec a Tsipras qui amb el seu partit Syriza, abreviatura de “Coalició de Esquerres Radical”, va prometre als grecs solucionar la greu situació econòmica, plantant cara al FMI, tot i buscant una altra quitança que els creditors no estan disposats a acceptar.

Segurament estrangulant més i més, als grecs serà molt difícil que puguin tornar el deute, de la mateixa manera que sembla que el deute de Grècia sigui impagable amb l’actual sistema fiscal grec.

El termini perquè el govern grec pugui fer el pagament de la quota corresponent al mes de juny expira avui. Grècia no podrà pagar (ho va dir Tsipras ahir) els 1.600 milions d’euros que deuen al FMI. Avui serà el segon dia de l’anomena’t “corralito” bancari. En aquest context, Tsipras ha convocat un referèndum pel dia 5 i com sigui que està fent campanya pel “no”. I tot podria indicar que si perd la consulta hauria de dimitir.

Alemanya exigeix unes condiciones dures als grecs, per a poder reemborsar-se els deutes que afecten als seus bancs i inversors.

Crec que ningú sap realment el que pot arribar a passar, si Grècia abandona l’UE.  De moment sembla que els creditors, entre ells Espanya, deixarien de cobrar el deute. Grècia hauria de tornar a la seva antiga moneda; el dracma, la qual seria fortament devaluada. Una qüestió que afavoriria al turisme, però no cal dir que les importacions des de altres països comunitaris o qualsevol altre país no comunitari, estarien tant gravades amb la inflació que difícilment les podrien pagar.

La crisi grega, és en aquest moment el principal problema que té la Unió Europea, a uns els hi falta adaptar-se a la fiscalitat europea i als altres (als creditors) els hi comença a mancar la paciència. 

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]