lunes, 22 de junio de 2015

Des de la meva finestra


La bandera de la incompetència

Un cop mig païdes les eleccions municipals, ja ha començat el compte endarrere, de cara a la nit electoral de les eleccions generals. Tot plegat ve a ser un sense sentit, ja que molts ciutadans veuen ja amb claredat (i no cal que els ho digui cap “politòleg”), que els partits polítics només van a la seva bola. El que s’espera d’ells, és que amb els resultats electorals a la mà, es dediquin a solucionar problemes generals dels ciutadans fins al mes de novembre, i aleshores es dediquin a la campanya electoral de les eleccions generals, en comptes d’això, veiem que només els preocupen les properes eleccions que queden a sis mesos vista.

A Catalunya estem veien un panorama ben incert.
Començarem per un partit hegemònic com va estar CiU, en el que el seu actual màxim responsable Artur Mas, va optar per embolicar-se amb la bandera per tapar la seva incompetència. Una incompetència que és fonamentalment econòmica. 

Mas sabia molt bé, que deia una gran mentida, quan explicava, que gracies als impostos pagats pels catalans, es varen construir les infraestructures de la resta de Espanya, des de l’Ebre cap avall. 
Aquestes infraestructures es van construir, no amb diners dels fons de l’Estat, sinó amb els diners del fons europeus de cohesió, que va negociar al seu dia Felipe González, i aleshores Pujol no va dir res en contra. Aquests fons de cohesió, anomenats pel govern espanyol com “Objetivo 1”, suposaven una aportació europea del 80% de la despesa, en infraestructures als territoris, amb una renda inferior al 75% de la mitjana de la UE. Així se’n van poder beneficiar totes les regions, menys Catalunya, País Basc, Navarra, Aragó, la Rioja i Madrid.

Una altra mentida de Mas, es mostrar-se indignat pel sistema de finançament autonòmic, quan CiU va negociar sempre recolzant amb els seus vots, cadascuna de les successives revisions.

Una burla ve a ser, que Mas identifiqui a Espanya com l’opressor de Catalunya, quan li està demanant diners reiteradament per poder pagar als seus creditors. No sol ser normal, que un opressor  pagui els deutes del oprimit. 

I una altra qüestió important: si tant dolent va estar el nou Estatut, devia ser responsabilitat dels qui el van negociar: Mas y Zapatero. No oblidem que segons el CIS autonòmic del setembre de 2010, aquest nou Estatut  només interessava al 3,1% dels catalans.
I si el problema va estar en que Tribunal Constitucional el va mutilar, Zapatero va oferir la possibilitat de desenvolupar  lleis orgàniques per les parts mutilades. Una possibilitat que es va descartar.

També es podia haver anat pel camí legal de la modificació de la Constitució: per exemple Alemanya
té una Constitució de 66 anys i ha estat reformada en 60 ocasions.

Algú va dir, que el fracàs de la raó, és el millor aliat de les passions. I Mas per justificar que feia “alguna cosa més”, que pentinar-se vint vegades al dia, va optar per bufar sobre les cendres del nacionalisme més radical, que li permetia senyalar al govern central, com l’enemic i la causa de tots els desastres que han assolat Catalunya.
El victimisme pujolista va calar entre gran part de la societat catalana, fins produir una fractura ciutadana. Al final, la majoria dels ciutadans han pogut veure que aquesta estratègia no era més que una fal·làcia i més, al veure gracies a la policia, quina era la veritable personalitat de Jordi Pujol, qui va fer una gran fortuna personal, diguem que presumptament, “en nom de Catalunya”.
La fractura social provocada pel nacionalisme interessat i desbordat, ha acabat fracturant també a la pròpia coalició, ja que acaben de donar per acabada la seva col·laboració política, entre CDC i UDC.

L’altre partit que fins ara havia estat important a Catalunya és el PSC. I no podem oblidar, que si és un partit d’esquerra, ha de saber que històricament l’esquerra europea ha estat sempre internacionalista, i mai regionalista. Es veu però, que al PSC dels Maragall-Montilla, no devien estar al dia.
Tampoc devien estar assabentats d’aquesta qüestió, els dos altres socis de govern que van tenir, ERC i ICV, quan tots tres van optar al igual que ara CiU, per embolicar-se amb la bandera, per tal de tapar la seva incompetència econòmica: donant a entendre que eren més nacionalistes que CiU.

Des del PSC, van proposar un nou Estatut, que quan
es va esquerdar, els va produir també la major esquerda de vots. Com sigui que no sabien per on sortir-ne, van optar per apartar de les seves files als més nacionalistes i començar a parlar de la defensa del federalisme. Un concepte que encara avui, no saben com definir-lo ni com podria encaixar amb Catalunya. Un concepte en definitiva, que no passa de ser una paraula, mentre no sigui dotada de continguts concrets. Aquesta paraula ve a ser d’una ambigüitat tan manifesta, com el anar “rumb a Itaca” que deia en Mas.

Ara els qui van estar dos grans partits a Catalunya, estant tenint grans pèrdues electorals, perquè els ciutadans s’han adonat de que les dèries, ni que estiguin embolicades en una bandera, aconsegueixen resoldre els seus problemes.

Ja veurem que faran els altres dos partits ara emergents, si serà veritat que resolen problemes econòmics dels ciutadans, o si dilapiden els diners públics igual que els dos partits anteriors, per acabar embolicant-se amb la bandera, que en definitiva, no és més que “l’astúcia” de la que tant parlava Mas.

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]