viernes, 19 de junio de 2015

Des de la meva finestra


“Una separació amistosa” 

Desprès de més de trenta anys formant una aliança electoral coneguda com CiU, es confirma la ruptura entre CDC i UDC, un allunyament polític que en no poques ocasions havia insinuat Duran Lleida, que es podia produir.
Des de Convergència se’ns diu que es “una separació amistosa”. No sé fins a quin punt pot ser així, però ja que utilitzen el símil que solen emprar moltes parelles al començament d’un divorci, hem de dir que en molts d’aquests casos, els modals i les formes “amistoses”, es solen perdre en arribar al apartat dels diners. En tots aquests anys i en diverses ocasions, hem vist enfrontaments entre els dos partits, i més que en podem veure, quan CDC posi en dubte a les persones de UDC que estan ara ocupant càrrecs institucionals.

Que Unió en gran majoria no era independentista, és una cosa que sempre ens han repetit. Unió, que en la meva opinió, ha estat sempre un partit amb ben poca “unió”, i on sempre s’han donat maniobres per ocupar tal o qual càrrec, però el status quo actual ja li anava bé.
El partit tenia la seva quota de poder i en vers aquesta premissa, podia col·locar tants o quants militants en llocs “de confiança”, on es guanyaven molt bé la vida.

La situació es comença a capgirar, quan un Mas en minoria parlamentaria, ha de acceptar els arguments sobiranistes del seu soci de govern a l’ombra, ERC. Poc desprès, un Mas que es mostra enlluernat pels plantejaments sobiranistes, es llença a la piscina de l’independentisme, buscant potser, aconseguir tenir més vots catalanistes i per tant més poder.
Però es clar, els plantejaments independentistes es troben amb dos obstacles: un, que només un 30% dels electors diuen sentir-se independentistes i dos, que són plantejaments contra la legalitat establerta.
Uns obstacles que podien portar a la federació dels dos partits a desaparèixer del mapa polític. I Unió no està per aquesta labor. Ells tenen un fulla de ruta ben definit: continuar com sempre, es a dir, sense ruptures amb l’Estat, són sabedors de que això podria comportar el perdre moltes col·locacions pels seus militants. Compte: no es tracta aquí de criticar aquest comportament només a Unió. En les nostres contrades i parlant de l’Ajuntament de Lleida, crec que el PSC ha fet exactament el mateix: comportar-se com una agencia de col·locació per la militància, els familiars i les amistats o compromisos (quan era alcalde Siurana, hi havia a l’Ajuntament uns 900 empleats, ara amb Ros ni ha quasi el doble).

He sentit a dir, que al menys la meitat d’Unió podria augmentar les files de Ciutadans o del Partit Popular. És possible encara que ho veig difícil, perquè no sembla que aquests dos partits, es dediquin a oferir col·locacions als escindits de CiU.
Però, de veritat es creu algú, que els militants d’Unió són tant importants?

De moment i escenificant el trencament, ja van dimitir tres consellers d’Unió, ara queda per veure que passarà amb les Diputacions, Ajuntaments, Consells Comarcals, etc.
A hores d’ara, les persones de UDC col·locades en les institucions (Diputació de Lleida, per exemple) no poden estar gaire tranquil·les, sabedores com són, de com se les gasta la repressió política en aquesta partitocracia.

Qui perd més amb aquesta ruptura? Doncs crec que tot i que, alts dirigents de CDC han mantingut sempre que UDC era el 30% de CiU, en aquesta ruptura perden els dos partits i segurament hi guanya ERC.

Partint de la base de que els partits politics haurien de deixar se ser, unes “agencies de col·locació”, però buscant les causes, potser haurem de començar a creure, que des de ERC, Junqueras ha estat un bon estrateg per fagocitar a CiU?

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]