lunes, 15 de junio de 2015

Des de la meva finestra


Ens prometen un país de flors i violes 

El dissabte es van constituir els Ajuntaments, formats pels regidors que van ser elegits al passat dia 24 de maig. En la meva opinió, van ser unes eleccions força diferents a totes les que s’havien viscut des de l’any 1979.
En els comicis del dia 24, van sortir uns resultats capaços de fer tremolar a alguns partits, alguns d’ells han vist minvada la seva majoria alternativa en forma de bipartidisme, cosa que no feia més que alimentar una hegemonia fastigosa, en molts casos, fins i tot, amb derivades corruptelars, com tots sabem.  

En general, la majoria absoluta ha passat a ser un “bé escàs” per alguns partits, que durant 36 anys havien considerat les institucions com el seu “cortijo”. Tinc la sospita, de que alguns ho consideraven quasi com una empresa, d’on treien quantiosos beneficis il·legals, en forma de corrupció, a banda dels elevats sous legals que obtenien tant els electes com els endollats.
Ara sembla, que tota aquesta “mamella oficial” deixarà de rajar (o al menys així ho diuen), perquè en gran manera, el poder ha quedat fragmentat i en aquesta situació, la vigilància mútua també pot quedar augmentada.

Si busquem en les hemeroteques, trobarem com en les primeres eleccions, els líders dels grans partits prometien honestedat per sobre de tot. Amb el decurs dels anys però, hem vist com les trames corruptes denoten tot al contrari. Els greus casos de corrupció coneguts, han afectat al PP, al PSOE,a CiU, al GIL, a UM, etc.
En tots els casos els condemnats (o acusats, ja que la justícia és tant lenta) es van beneficiar de la corrupció des del seu càrrec dintre del partit. I aquest comportament abusiu, és precisament el que ha estat tant mal vist en altres països del nostre entorn amb molt més recorregut democràtic.
En la major part dels països europeus, la descoberta d’un cas de corrupció sense esperar sentencia judicial, és la porta de sortida immediata pel polític, tant del càrrec que estava ocupant com del partit. És com la sospita pública de que, si el partit del corrupte el defensa o el manté, pot voler dir, que darrera d’aquell cas de corrupció i pot haver també corrupció del partit. El procediment en sí, ve a ser com una mena de vacuna social contra aquesta lacra.

En la seva presa de possessió, bastants dels nous alcaldes van prometre ajuntaments transparents, amb “parets de vidre” i promeses d’honestedat, les mateixes promeses que es van fer en les primeres eleccions municipals. Unes promeses que desprès en massa casos es van incomplir. Com diuen, els diners són “molt llaminers”. Els corruptes però, s’han pogut sentir protegits en certa manera, perquè sense més explicació, la justícia va mirar cap un altre costat, al conèixer assumptes sospitosos en altres èpoques.
 Tot plegat (i es pot preguntar als veïns dels nostres pobles i ciutats) donava l’impressió, de que tenir el poder tenia adjuntat el dret a corrompre’s. No és tan difícil escoltar la frase: “Només volen estar al poder per mangar”.
Encara que hem de reconèixer que des de fa uns anys, sembla que la permissivitat està desapareixent i la justícia comença a actuar, tal i com sempre s’havia esperat d’ella.

La crisi que van provocar amb les seves politiques irresponsables els grans partits, ha provocat la indignació ciutadana general, la qual cosa ha estat aprofitada per a formar nous grups polítics amb aspiracions d’assaltar el poder (i algun així ho diu), encara que per davant de tot, prometen honestedat i bona gestió, el que no van fer els anteriors.
Entre les promeses electorals dels nous partits, se’ns diu que amb ells al poder viurem poc menys que en un país de flors i violes. És clar que alguns prometen el que no tenen, doncs si pensen repartir tantes subvencions, el primer que es té de veure, és d’on sortiran els diners. Una qüestió que sempre defugen.  

Partint de la base, de que coneixem molt bé, allò del “surt tu de la cadira que m’asseuré jo”, i sense voler fer constar una sensació d’escepticisme, permeteu-me al menys, que m’ho pugui mirar tot com amb una mica d’incredulitat i amb expectació.

Tant de bo, que els nous partits aconsegueixin governar amb honestedat i fent una bona gestió. Ja fora hora. Esperem que així sigui, malgrat que si no es fan auditories i no es posen en clar totes les actuacions municipals dels últims anys, la indignació ciutadana que ara assenyala als anteriors governants, pot acabar assenyalant també als nous, per omissió i complicitat en el seu deure de fer una justícia que tant han promès: presó pels corruptes que dictaminin les sentències judicials, devolució dels imports robats i si no ho tenen, confiscació de tot el seu patrimoni.

Que no sigui, que desprès de totes les promeses, no veiem ni flors ni violes, sinó que veiem en definitiva, que al ciutadà no li arriben les millores promeses, entre altres coses, perquè les més significatives no es poden complir. Podem veure una mica més de transparència i com a molt, un augment de honestedat, però sembla que poca cosa més. Lamentaria que a la fi, hi hagués molt soroll i poques nous.  





<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]