martes, 26 de mayo de 2015

Des de la meva finestra


Ressaca electoral 

Ens van anunciar repetidament, que amb Podemos i Ciutadans hi hauria una explosió tremenda que no hem vist, però de tota manera, els seus bons resultats, alteren el panorama polític de tal forma, que aconseguiran canviar certes coses. 
Han estat unes eleccions, municipals i autonòmiques atípiques, potser aquesta anormalitat, ja formi part dels canvis.

Les causes dels canvis les podrem trobar en aquelles multituds de ciutadans, conegudes com 15M, que començant en la Puerta del Sol, protestaven en les nostres places. Un moviment que sempre va dir que simplement tenia vocació de ser un revulsiu o una llarga protesta, que no volia tenir portantveus i que no es presentaria a les eleccions. Ara veiem que desapareguda la protesta, tenen portantveu i que es presenten a les eleccions.

La gran fragmentació dels resultats electorals, pot fer que llistes guanyadores en certes demarcacions, acabin perdent i que per contra, llistes que han perdut, acabin guanyant en aconseguir el govern.
Qualsevol diria, que estem entrant en l’inestable model parlamentari italià.

Ens van dir, que els partits emergents escombrarien el bipartidisme en aquestes eleccions, una predicció que no s’ha complert ja que entre els dos partits grans, PP i PSOE sumen encara el 52%. I de moment hem ampliat el concepte, passant del bipartidisme al tetrapartidisme.

Per grups, ens trobem que el PP (que es dona una forta patacada) perd globalment 2,5 milions de vots amb respecte al 2011, mentre que el PSOE treu resultats pitjors encara que al 2011, una altra cosa és, que ara pugui aconseguir pactes, que el puguin dur a ser opció de govern.

Recontant idearis, veiem que l’esquerra guanya a la dreta, encara que el PSOE no guanyi al PP i que pràcticament totes les opcions de govern, passen per pactes a dos, tres, quatre o a cinc bandes. Aquesta situació gens estable, pot acabar rebentant en qualsevol moment. Els acords, les convergències forçades, els personalismes i els interessos, no són elements que facin augurar, que tot serà com una bassa d’oli.
Una cosa es l’eufòria de les places, una altra és la còmoda crítica feta des de l’oposició i una altra cosa molt diferent, és gestionar la realitat d’uns acords de govern.

La versió oficial ens diu, que els dos partits emergents, Podemos y C’s, han irromput amb força degut a la crisi que patim. Però també ens podem preguntar, si molta culpa no la tenen els partits tradicionals, amb la seva insensibilitat i el seu immobilisme davant les protestes ciutadanes: la prepotència que han demostrat al no voler rectificar els seus hàbits viciats de tants anys, també ha de tenir un preu.  

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]