viernes, 10 de abril de 2015

Des de la meva finestra














Jutjar i fer complir la sentència, dues coses diferents

Sembla que tots hauríem de tenir per segur, que són els jutges (Jutjats i Tribunals) a qui correspon l’acció de jutjar uns fets, sobre els quals, algú ha demandat una acció d’arbitratge, que ha de atorgar la Justícia entre dues parts enfrontades per qualsevol circumstancia.
El que tal vegada no recordem (o no sabem) és que l’article 117.3 de la nostra Constitució, també atribueix als jutges, el fer executar la sentència.

No som pocs els qui pensem, que la Justícia en aquest país no és el que tindria de ser. Molts estem decebuts perquè en massa ocasions no actua, o en altres casos actua tard i amb timidesa. Però en el fons, sembla que els ciutadans no només volem que actuí rectament la Justícia davant de certs abusos, sinó que volem sentencies favorables en contra de certs comportaments, però també volem veure resultats pràctics.
Podríem explicar-ho amb un exemple: una persona a qui les forces de l’ordre enxampen amb una bossa de droga a la butxaca, es immediatament detingut i possiblement empresonat preventivament, perquè es considera que hi ha indicis de tràfic d’estupefaents.
En canvi quan salta un escàndol de corrupció que assenyala a un polític, encara que hi hagi un grapat d’indicis, normalment mai se’l deté i tot són llargues i cauteloses investigacions judicials. El contrast apareix quan es compara, l’import dinerari que valia la droga requisada a un traficant i l’import dinerari que s’ha comprovat va detreure amb les seves corrupteles el polític investigat, segurament amb un import molt superior, però no es detingut.

Els ciutadans no entenem que als delinqüents imputats per casos de corruptela o estafes bancàries (per exemple), el que es coneix com lladres amb corbata, no els hi siguin requisats tots els seus bens immediatament, encara que sigui de forma cautelar. Tot aquest cúmul de diferencies, diu ben a les clares, que efectivament, no som tots iguals davant la llei.    

El no atrevir-se per part dels jutges, a fer complir les seves sentencies, té unes conseqüències molt negatives per la societat: si no fan complir les seves sentencies o resolucions, simplement estan donant un mal exemple social, que es pot entendre com, robem tan com puguem que aquí no passa res.
Quin respecte volen que sentim els ciutadans cap a la Justícia, si no és capaç de fer-se respectar a ella mateixa?

En poques paraules, els jutges dicten sentencies teòricament per a fer complir la llei, malgrat que l’article 117.3 de la nostra Constitució, atribueix als jutges el fer executar la sentència. Aleshores, els qui no fan complir la seva resolució, estan infringint aquest article de la llei de lleis, com és la Constitució.


 S’ha parlat molt, sobre la gran desafecció dels ciutadans cap a la política, doncs mirin, no cal fer grans discursos prometen tot allò que no pensen complir, si volen tenir el respecte ciutadà, només cal que la Justícia (que ha de jutjar els abusos o il·legalitats), funcioni. Perquè qui ha de jutjar en últim terme, si la Justícia funciona bé o no, som els ciutadans. 

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]