miércoles, 25 de marzo de 2015

Des de la meva finestra


Resultat electoral: Díaz no és cap “superwoman”

Les eleccions autonòmiques a Andalusia, han demostrat un cop més, que ni les més estudiades  enquestes, han estat capaces de preveure els resultats electorals. Que el PSOE quedaria pel davant dels demés, és un paràmetre que va aparèixer en algunes enquestes fetes públiques en els últims dies, malgrat que els resultats concrets o aproximats no van poder ser anticipats i només es van poder saber al final del recompte electoral.
Aleshores es lògic que la gent dubti molt sobre la fiabilitat de les enquestes electorals.

Els experts enquestadors solen parlar desprès de les eleccions, de que van poder ser enganyats pels enquestats (malgrat que hi posin preguntes trampa per intentar esbrinar la veritat). Altres diuen que en haver un grup massa gran de enquestats indecisos, posa molt difícil encertar, quan en aquest cas el nombre de indecisos fregava el 40%.

El més cridaner ho solem veure al dia següent, quan els partits que van concórrer a les eleccions exposen públicament la lectura dels resultats. En massa casos, les explicacions que ens donen, resulten ser totalment increïbles i fins i tot, ridícules.
El dilluns vam sentir com Díaz per part del PSOE-A, ho va explicar com una gran victòria. Si el que va voler dir, és que el seu partit feia anys que no obtenia cap avantatja electoral sobre els demés partits, aquí estaríem d’acord, però d’aquí a que sigui una victòria com per a celebrar-ho, res de res, doncs s’ha quedat exactament igual en els 47 escons, tal i com tenia abans de convocar eleccions anticipades i a sobre ha perdut molts milers de vots.
Díaz ha fracassat en la raó que va donar per anticipar les eleccions: aconseguir una majoria més amplia per no tenir que dependre de pactes ni aliances.
El PSOE-A ha guanyat amb els pitjors resultats de la seva historia: el percentatge de vots ha estat del 35,43%, el pitjor registre des de les primeres eleccions autonòmiques. En definitiva, Díaz no és cap “superwoman” tal i com ens havien dit.

Per la seva part el PP va quedar segon en nombre d’escons, però ha perdut 17 diputats. Un molt mal resultat que no ha estat reconegut així pel candidat, que ha lamentat això sí, haver obtingut uns resultats curts. Potser el més encertat hagués estat dir la veritat: hem obtingut uns resultats electorals desastrosos. No costa tant dir la veritat i a més es guanya en credibilitat.

Per part de IU que ha perdut 7 escons, han dit la veritat al igual que per part de UPyD, en declarar haver obtingut un mal resultat electoral i certament  així ha estat.

El que sembla increïble, es que Ciutadans prengués la decisió de presentar-se a les eleccions andaluses fa només uns dos mesos, i hagi obtingut 9 escons en les primeres eleccions a les que es presenta aquest partit a Andalusia, quan durant anys ha estat un partit d’àmbit regional català.

Per la seva part Podemos, de qui se’ns va dir en reiterades ocasions, que havia unes previsions de que podrien tenir fins i tot majoria absoluta, s’han quedat en els 15 escons. La seva representant va declarar, que “potser no hem donant un pas massa llarg”. Efectivament, d’acord amb les previsions que feien les enquestes, van donar un pas ben curt. Qualsevol pot pensar ara, que Podemos no té de moment, tant recolzament electoral com volien fer veure.

Díaz té ara, el mateix problema que ja tenia al costat d’un partit soci de govern (IU) i que no li plantejava cap problema.
Cal tenir en compte, que Pedro Sánchez ha dit immediatament que “una victòria a Andalusia pot marcar el començament de nou cicle polític protagonitzat pels socialistes”. Bé, aquesta deu de ser la seva esperança, però veiem els fets:
La seva confiança en obtenir uns bons resultats electorals no devia ser molt gran, quan en tots els actes electorals, van fer eliminar les banderes i samarretes amb el color vermell del partit, que van substituir per banderes i samarretes verdes. Aquest fet prova si més no, com saben de segur, que el color del seu partit “no ven”.
En poques paraules, Díaz va convocar eleccions anticipades a l’estil Mas.

Ara fent gala d’una falsa eufòria, els hi diu als andalusos que governarà més còmodament, la qual cosa ve a ser més que dubtosa, doncs no té majoria absoluta i haurà de buscar amb qui governar, perquè tal i com estan les coses, de moment és molt possible que fins al gener de l’any 16, no pugui trobar un soci de govern. I desprès no sap quines peripècies la poden visitar, perquè només pot buscar socis de govern, entre els que tenen moltes ganes de fer-la quedar malament.

De tota manera, la premsa només fa que parlar dels possibles pactes que pot fer amb C’s o amb Podemos, però sembla ser que dóna per fet que serà investida presidenta. Haurien de recordar però,
que necessita que els demes grups li votin a favor o s’abstinguin. I si li voten en contra?

Ara Díaz ha pogut comprovar, que fins i tot en una comunitat on impera el subsidi, que és el mateix que dir, on hi ha molt vot captiu, convocar eleccions anticipades sense to ni so, està una mica penalitzat pels votants. Algú li hauria d’explicar que les eleccions anticipades les carrega el diable.

I què passaria si ara hagués de convocar dintre d’un any per exemple, un altre cop eleccions anticipades, trauria altra vegada 47 escons o en trauria menys? 

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]