jueves, 12 de marzo de 2015

Des de la meva finestra


Un terratrèmol financer andorrà que preocupa als evasors fiscals

Fa poc que el director general de l’Agencia Tributaria, va fer públic que va enviar al Servei de Prevenció i Blanqueig de Capitals (Hisenda), 705 expedients per a ser investigats, d’un llistat de contribuents que sobtadament es van acollir a l’ajut que va fer el govern als evasors fiscals, amb una vergonyosa “amnistia fiscal”. I si últimament la amnistia la va decretar el PP, abans l’havia decretada el PSOE.

El director va explicar, que desprès d’haver estat analitzats aquests 705 expedients, s’ha observat indicis d’un possible blanqueig de capitals. Unes comprovacions que tenen a veure amb la Declaració Tributaria Especial de 2012, es a dir, amb haver presentat una declaració de amnistia fiscal que permetia als declarants, repatriar capitals que tenien amagats a paradisos fiscals, amb només el pagament del 10% del que tenien d’haver cotitzat.

No resulta estrany, que el director general tingui dubtes sobre aquests expedients, perquè, què es pot esperar d’uns capitals, que qui sap quin deu ser el seu origen?

La diferencia entre les dues amnisties fiscals ha estat, que aquesta última portava sorpresa. Ara alguns dels amnistiats fiscalment, es porten l’ensurt de veure’s investigats per Hisenda. El director general ha anunciat, que dels 500 expedients ja resolts, s’han tancat amb una liquidació de 12 milions d’euros.

El director va repetir que la amnistia fiscal només permet resoldre “contingències fiscals”, mitjançant el pagament d’una quantitat. Va remarcar que la declaració especial, no és una autoliquidació i que és obvi que no empara cap fet il·lícit.
Es a dir, la amnistia només es limita al pagament de l’impost reduït, però pot ser que es detecti algun tipus de fet il·lícit en l’entorn del capital repatriat, com podria ser el blanqueig de capitals.

El jutge Ruz va enviar en dues ocasions requeriments a la banca andorrana, per demanar informació bancària sobre certs imputats. Andorra sempre va contestar que ells no poden perseguir el delicte fiscal quan ells no el tenen tipificat. Aleshores, si el govern andorrà permet el delicte fiscal, vol dir que Andorra no ha deixat de ser un paradís fiscal?

Abans d’ahir van rebre des del govern d’Estats Units, un escrit on acusa a Banca Privada d’Andorra, de blanquejar diners de la màfia russa, xinesa i del cartel de Sinaloa.
A més en l’informe demolidor sobre les presumptes activitats il·lícites de BPA, es sospita que aquesta entitat, podria haver transferit més de 2.000 milions de dòlars a empreses fantasma veneçolanes. L’informe acaba presentant al govern andorrà, una proposta de sanció per a que BPA no pugui operar a traves de institucions financeres de EEUU, on hi té quatre bancs col·laboradors.

És curiós com el govern andorrà al jutge Ruz no li va fer ni cas, però al dia següent de rebre l’informe de EEUU, intervé Banca Privada d’Andorra. Per la tarda en saber-se la noticia, el Banc d’Espanya intervé també per efecte contagi Banco de Madrid, sucursal de BPA.

Em sembla un perfecte exercici d'hipocresia, el que en la presentació corporativa de BPA, es digui que una de les virtuts de l’entitat és la “Confiança, perquè la transparència guia totes les nostres actuacions”, quan en aquests moments, sembla que el tracte donat a Ruz i l’informe de EEUU digui totalment al contrari.

Segurament, amb la intervenció de Banco de Madrid, Hisenda tindrà accés directe a saber quina és la clientela i quin són els seus dipòsits en aquest banc, en relació a la entitat andorrana.

Tot sembla un pas més, en la direcció de que Ruz pugi obtenir les dades sol·licitades dels comptes dels Pujol, Bárcenas i alguns altres. Si Andorra deixes de ser realment un paradís fiscal, uns quants defraudadors tindrien seriosos problemes fiscals i qui sap sinó judicials.

A veure si hi ha sort i EEUU estreny una mica més i es pot acabar amb el paradís fiscal andorrà. Mentrestant, amb la intervenció de Banco de Madrid, tindran més feina el director general de la Agencia Tributaria i els inspectors d’Hisenda, més expedients.

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]