jueves, 4 de diciembre de 2014

Des de la meva finestra


Un Forat anomenat Fòrum

El  2.004 va ser l’any del Fòrum, un esdeveniment o millor dit, un invent de l’entorn polític-empresarial.
El PSC ja governava l’Ajuntament de Barcelona amb l’alcalde Joan Clos i al 2.003 el tripartit ERC-PSC-ICV, havia arribat al Govern de la Generalitat, per tant, van tenir “carta blanca” per a fer el que els hi passava per les aixelles. El Fòrum és un bon exemple de barbaritats a dojo.

El Fòrum va estar un espai festiu que ben poc va aportar a les cultures y sobre tot va estar, un projecte que la major part dels ciutadans  no van poder entendre. Entre l’Administració General de l’Estat, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona, van crear l’empresa, Fòrum Universal de les Cultures Barcelona 2.004, S.A, era doncs una empresa pública.

Els organitzadors van explicar que seria: “Un punt de trobada pels ciutadans de tot el mon i un espai de diàleg pels debats urgents del segle XXI” ...”Serà un recorregut festiu dissenyat per a experimentar els tres eixos: diversitat cultural, desenvolupament sostenible i condicions de pau”.

El Fòrum no va ser pas el dels habitants de Barcelona. La Federació de Associacions de Veïns de Barcelona es va retirar del projecte, perquè no veien cap tipus de respecte cap a les seves demandes (volien també pisos socials).

En un principi, la classe política i empresarial de Barcelona, van decidir exprimir a fons els ajuts europeus i per això es van inventar aquest  esdeveniment, com se’n podien haver inventat un altre.

L’empresa va anunciar que es gastarien 2.509 milions €, dels quals 2.190 eren per obres i 319 per a continguts.
Segons un recent informe de la Sindicatura de Comptes, les tres administracions van posar més de 220 milions €, les entitats privades ja sigui en forma de conveni o contracte publicitari, van aportar 89 milions.
En definitiva, el Fòrum Polític Empresarial de Barcelona, ens va costar als espanyols més de 220 milions €.

Al voltant d’aquelles dates, a Catalunya teníem 715.000 pobres (La Vanguardia, 1/7/2003), dels quals 336.000 vivien a Barcelona (LV 25/10/03), teníem 180.000 pensionistes que havien de passar amb 450 €/mes, i 7.000 persones que vivien al carrer en tota la regió, 3.000 a Barcelona (LV 12/6/02).
Davant d’aquest panorama, com es poden gastar tants diners, per muntar unes desfilades, ens vam preguntar molts? El que passa en aquest país, és que la manca de transparència (que encara continua) ens va impedir saber realment quant s’havien gastat en aquell moment.

Han tingut de passar 10 anys per a poder saber algunes dades reals del esdeveniment.
En l’informe nº 11/2014 de la SdC, apareixen algunes dades (pag. 119), per exemple: No s’ha pogut accedir a la comptabilitat de l’empresa. No han trobat per en lloc, el nombre d’entrades venudes. La contractació es va fer sense la publicitat i concurrència que exigeix la normativa, per tant, els contractes es devien donar a dit. Dels expedients analitzats, no han aparegut contractes de despeses per un total de 9.860.000 €, entre moltes altres irregularitats. No es sap, si és que s’han amagat els contractes a la SdC, si és que no hi havia contractes, o és que simplement van desaparèixer els diners? Tot això ho reflecteix l’informe entre moltes altres irregularitats.
Perquè els responsables del Fòrum, no s’han avingut a col·laborar amb la SdC?

Dos antropòlegs que s’han dedicat a fer un estudi del assumpte ho acaben definint així: “El Parc del Fòrum; una plaça sense gent, per a gent sense plaça”.

Pel que es veu, el sistema ha estat construir algun projecte faraònic, el que sigui, amb un pressupost elevadíssim. I tant li fa que el projecte tingui poca o nul·la utilitat ciutadana, el cas és que el projecte sigui construït. Que cadascú n’extregui les seves pròpies conclusions. 
A Lleida en tenim alguns d’aquests projectes faraònics. Si algú no està assabentat, li pot preguntar al nostre alcalde, Àngel Ros, que sap de que va.


Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]