miércoles, 2 de julio de 2014

La Tira



El sobrecost de l’import de l’IBI

Tots sabem com està el mercat immobiliari avui dia i tots vam veure o vam tenir coneixement, de com estava als anys 2005, 2006 i 2007 per exemple, quan semblava que els preus dels pisos pujaven d’un dia per l’altre. Si no ens falla la memòria, al 2007 un preu de pis normal podia estar prop dels 300.000 euros, encara que també en havia de 500.000 (alguns d’aquests els posen ara a la venda per 250.000).
La especulació, havia estirat el preu dels pisos cap amunt, quan ara, els pisos normals estan valorats en 100.000 euros a preu de mercat.

Com a conseqüència de tot, podem dir que no fa falta ser un catedràtic d’economia, per adonar-se’n, de que els qui van comprar pis en aquella època i tenint en compte el preu actual, si decidissin vendre’l  ara, perdrien molts diners simplement perquè previsiblement i durant molts anys, no tornaran a tenir aquell preu de mercat tant exagerat.

Però és que hem de fer el comptes ben fets, perquè és cert que els propietaris d’aquests pisos (com els propietaris de tots els altres) hem estat pagant any rere any, un impost per ser propietari de pis o Impost de Bens Immobles (IBI) corresponent també als preus de mercat dels anys de “eufòria” immobiliària. I ha baixat el preu de mercat dels immobles un 30%, però a Lleida el preu del impost per propietat de pis o IBI no ha baixat gens ni mica, ens al contrari, ho han anat pujant any rere d’una forma implacable.

Acaben de calcular que hi ha a la demarcació de Lleida uns 20.000 pisos que no valdran mai el que van pagar els seus propietaris. És cert, però no han calculat quin percentatge sobre el preu del pis, estan pagant en concepte d’impost per ser propietaris de pis. Si fem quatre números veurem que passats una dotzena d’anys, han pagat un 10% del preu que els hi va costar, mentre que als propietaris de pisos des de fa 20 ó 30 anys, el que hem estat pagant en concepte d’impost per propietat d’un pis, s’atansa a la tercera part del valor que ens va costar. Es a dir, els propietaris de pisos, vam pagar el preu de l’immoble, vam pagar els seus impostos corresponents, però desprès se’ns obliga a pagar més impostos. Tot plegat és com si comprar un pis, no fos més que una fàbrica d’impostos.

Ja sabem que el Govern central ens ofega a impostos, però compte, que el Govern local de l’Ajuntament de Lleida, no és menys innocent, ja que ens està fregint a impostos, sobre tot pel que fa a l’Impost de Bens Immobles (IBI). I per acabar d’arrodonir-ho, el nostre alcalde independentista, no pensa rebaixar aquest impost injust i abusiu. En aquest sentit, són tant insaciables el Govern central del PP, com el Govern local de PSC, mentre s’omplen la boca de paraules ben sonants, com poden ser, democràcia, legalitat, cohesió etc.
En un país que es permet aquesta situació, no és estrany que els ciutadans mitjanament conscienciats, acabin votant massivament a grups radicals, encara que tinguin un programa i un discurs de la utopia i per tant irrealitzable dintre de la Eurozona.  

L’abús impositiu a que ens té sotmesos l’Ajuntament de Lleida, difícilment seria acceptat pels ciutadans d’altres països europeus, decididament la pressió ciutadana desmuntaria el Govern municipal en uns mesos.

Com deia aquell, aquí veníem d’una dictadura i la por al poder encara no ha desaparegut de l’ideari popular, encara preferim viure resignats a estar sotmesos a uns Governs que fan abús de poder, com a bandera del seu programa de Govern. Decididament, tenim els governs que ens mereixem. 

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]