martes, 8 de julio de 2014

Des de la meva finestra


Una caixa foradada 

La Caixa de la Diputació de Barcelona, desprès Caixa Catalunya i ara CatalunyaCaixa, ve a semblar poc menys que un formatge d’aquests que estan plens de forats, en tal estat la va deixar el ex ministre socialista, Narcis Serra, quan sense tenir-ne ni idea del negoci bancari, va acceptar presidir l’entitat.

Era tal la quantitat de hipoteques fallides, algunes d’elles mal donades: donades sense les garanties pertinents o donades en finques sobrevalorades, que l’Estat va tenir de posar-li una injecció de capital de 12.054 milions, ja que si no hagués estat així, l’empresa hauria fet fallida.

El ministre Guindos fa temps que intenta vendre-la però no hi ha manera: al juny del 2012 ja es va intentar subhastar-la, però es va tenir de suspendre la subhasta, perquè segons el Ministeri, “no es donaven les condicions idònies”. Al març del 2013, es va tenir de suspendre una altra subhasta perquè cap dels oferents volia donar més d’un euro per la entitat.

Ara el Ministeri està planejant fer una altra subhasta (que ja fora la tercera) però es troba que els tres candidats a adquirir-la, BBVA, Santander i CaixaBank, acaben de dir tots a una: sospiten que la caixa té un forat addicional de uns 1.400 milions d’euros més i que per tant, no estan disposats a carregar amb ell. Diuen que han fet una anàlisi exhaustiva de les carteres de crèdit i les immobiliàries de CatalunyaCaixa, extraient com a conclusió, un insuficient provissionament  del estoc creditici.

Si Guindos vol evitar tenir una tercera suspensió de la subhasta, tindrà de concedir les ajudes públiques que a canvi de quedar-se amb CatalunyaCaixa  demanen, BBVA, Santander i Caixa-Bank, si fos així, el Govern tindria d’aconseguir l’autorització de la Comissió Europea. Però també tindria de fer un altre tràmit per donar aquest diner públic, donar explicacions en el Congres i explicar-ho als votants, que ja estem cansats de pagar els plats trencats d’uns altres.

De moment, el Govern està donant ja per perduts prop de 40.000 milions de diner públic, dels 52.000 que van estar destinats per a rescatar el sistema bancari de les caixes que havien fet fallida.

Fins quan haurem d’aguantar aquesta sangonera de les caixes, i com és que el ex president Narcis Serra, encara que està acusat, no ha estat jutjat per les seves males practiques que ens perjudiquen a tots? 

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]