lunes, 30 de junio de 2014

La Tira


Una rebaixa de l’IBI imaginaria

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, va anunciar fa una setmana que als lleidatans se’ns rebaixaria un 17% el valor cadastral, que per tant, entre plusvàlues i impost sobre la renda, ens podem estalviar 1.800.000 euros. Bé, tot això de moment no és més que xerrameca propagandística. Està per veure.
L’alcalde però, no diu res de rebaixar el rebut de l’IBI, sinó que per l’any 2014 y 2015 resta congelat. Aleshores on es veu la rebaixa cadastral?

Des del 2008, quan ja es sabia que estàvem en crisi, (malgrat que el president del Govern i líder del partit de l’alcalde negués que estiguéssim en crisi), s’havia demanat per part nostra i altres ciutadans, una rebaixa del valor cadastral al valor real dels pisos, ja que anaven baixant de valor (es diu que han baixat un 30%). També es veritat que CiU ho va demanar, però es clar, el nostre alcalde tenia tants vots que no sentia les veus demanant el canvi. Ara sembla que podria perdre fins un 60% dels vots i per tant, ara sí que escolta les veus del poble.

Diu l’alcalde, que abans d’ara no es podia baixar el valor cadastral i ara sí. Que sapiguem, qualsevol ajuntament ha pogut baixar-lo simplement adreçant un escrit al cadastre. De la mateixa manera que podien baixar el coeficient multiplicador del valor cadastral del que s’obté la quota anual a pagar per cada propietat. Això ho han pogut fer sempre. Que no ens expliqui sopars de duro ni falsedats de xarlatà de fira.
Si no ho han fet, era perquè els vots que sustenten l’alcaldia estaven assegurats, però ara la cosa ha canviat completament i és previsible que Ros es quedi sense alcaldia. A Ros li agradaria ser diputat del Parlament, però tal cosa tampoc està assegurada, per dos motius, primer perquè dintre del seu partit encara no s’han aclarit en una cosa tan senzilla com que volen ser.
D’una altra banda, si Sánchez arriba a ser secretari general del PSOE, cosa bastant probable, es previsible que el sector catalanista del PSC quedi esborrat, de fet fa poc que Ignasi Elena veien com bufava el vent va marxar, però és que abans ja ho havien fet els Maragall i altres.

El valor cadastral determina una mena de preu de mercat de cada finca i queda fora de dubte, però en una situació de ofec econòmic, com el que tenim ara els ciutadans en aquesta crisi, el que s’havia de fet, era rebaixar el valor cadastral i per tant, l’import de l’impost de l’IBI, ja que tenim, no només el valor cadastral del 2007, sinó que a la vegada ens han anat pujant cada any el preu de la quota d’aquest impost.

Una pregunta que se li té de fer a l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, és: i perquè no va fer els passos pertinents per baixar-nos el rebut de l’IBI, des del 2008 fins al 2015? Perquè no ens va adequar el pagament del impost de l’IBI, d’acord amb el preu de mercat actual i no amb el preu (o valor cadastral) de l’any 2007? I quin any tindrem una rebaixa del rebut anual de l’IBI?

Pels qui prefereixen creure’s els contes de flors i violes del nostre alcalde, només els hi cal revisar els rebuts de l’IBI  d’uns quants anys cap aquí, veuran que no només no ha baixat, sinó que any rere any a anat pujant. I això tot i estant en crisi.

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]