lunes, 14 de abril de 2014

La Tira


Un nou diari a Lleida

Aviat farà dos mesos que va aparèixer a Lleida un nou diari, El matí independent. Va néixer en un moment en que un dels dos diaris locals de Lleida, La Mañana, tenia seriosos problemes i alguns ens temíem, que simplement seria la substitució d’una capçalera per una altra. Afortunadament pels lleidatans, el nou diari no ha estat una substitució, sinó que ha esdevingut una innovació.

Lleida és, encara que no li agradi al nostre paer en cap, una ciutat petita i provinciana, on potser no hi tenen cabuda una gran quantitat de diaris locals, però si que ens calia des de feia anys, un diari local, que simplement expliqui les coses sense manipulacions, o potser, sense la censura interessada del poder.

Recordo que fa uns quants anys, vaig treballar en una empresa, on vam tenir durant temps un director barceloní, el primer dia de feina per a ell a Lleida, ens va dir que li deixéssim “els diaris del dia”, el meu company li va portar al despatx els diaris locals. Al cap d’uns moments va sortir el director i ens va tirar els diaris a sobre la taula, tot i dient: “Escolti, li he dit que em porti els diaris, no els tebeos”. ¡Carai com són aquests barcelonins! 
No cal desmentir que tots plegats no vam saber que dir!

A banda d’aquesta anècdota, hem de dir en favor del nou diari, que desprès de passat un temps, realment fa honor al seu nom, ser un diari INDEPENDENT, la qual cosa feia molta falta a Lleida, però també en altres indrets.

Primer es va atrevir a treure assumptes lletjos de la Diputació. Ara acaba de publicar que les empreses del “grup Segre” no han presentat els comptes al Registre des de l’any 2010, i es clar, es pregunta el perquè. Molt ens temem, que el grup Segre també pugui tenir voluminosos deutes tal i com tenia La Mañana.
Ens preguntem si traurà també afers municipals?  Modestament podem dir, que  si miren les nostres publicacions en podran tenir una petita mostra, oi que sí, “mossèn”  Àngel Ros?

Per cert, ara ens ve a la memòria, que fa uns anys vam sentir a dir, que el director del diari Segre va fer un comentari sobrer en un dinar, dient que dintre de poc a Lleida només quedaria el seu diari, doncs miri, si el comentari és cert, es va equivocar i de ple.

No ens queda sinó animar la direcció del “Matí independent” a que continuí com fins ara, a que mantingui la línia editorial independent que ha demostrat. Doncs una cosa és fer un diari al servei del poder i una altra molt diferent, és fer un diari en favor dels ciutadans, o amb vocació d’informar als ciutadans. Es clar que aquesta segona opció, no deixa les sucoses subvencions, que dona en aquest país la servitud al poder.

Des de Noticies de Lleida i des de la nostra humil experiència de uns quants anys, els hi podem advertir, que el poder pressiona i persegueix a qui s’atreveix a publicar certs assumptes incòmodes.

Si ens ho permeten, acabarem matisant una columna que fa ben poc, aparegué en el nou diari, on Gerard Martínez, tot i fent una metàfora, parla d’uns suposats
pirates d’aigua dolça. Vagi en compte l’autor, perquè si investiga una mica pels racons d’aquest poble gran que es diu Lleida, fins i tot es podria trobar amb uns quants pirates de riu, concretament pirates del riu Segre.

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]