martes, 25 de marzo de 2014

La Tira


La  Diputació i les competències

Si la cultura popular en comptes de vigilar tant el futbol, fos la de vigilar els assumptes de govern que d’una manera u altra sempre ens afecten, les coses anirien d’una altra forma.
Un dels sistemes que hi ha per estar assabentat de l’acció de govern de les nostres institucions, és llegir-se les actes de les corporacions locals, per exemple. Allí hi surten coses ben curioses.

A tall d’exemple, si mirem l’acta del Ple de la Diputació de Lleida, de data 22 de novembre de 2013, veurem que en l’apartat de acords es diu sobre el Projecte de Pressupostos de la Generalitat per a l’any 2014, es diu:
“La Diputació de Lleida manifesta el seu total rebuig a aquests Pressupostos i insta al Govern de la Generalitat a que rectifiqui aquest Projecte de Pressupostos... i que contempli una millor dotació de diners per les partides de l’àmbit de l’educació, salut, serveis socials i justícia, i reduir despeses prescindibles, com les de l’àmbit de relacions exteriors, en el qual la Generalitat no té competències”.

Molt bé, fins aquí hi estem totalment d’acord, la Generalitat no té competències en l’àmbit de relacions exteriors, com tampoc en té en altres àmbits, per tant no es poden aplicar diners públics on no es té competències. Sí, però resulta que a primers de març es va publicar al diari Mati Independent, que la Diputació rep al any16,2 milions d’euros des de l’Estat, que inicialment es rebien en concepte d’ajudes per salut pública, doncs eren per sostenir l’Hospital de Santa Maria. Aquest hospital va es va traspassar a la Generalitat l’any 1990, per tant havien de comunicar a Madrid, que ja no tenien aquesta competència. 
És a dir, durant 24 anys han estat reben aquests diners sense tenir la competència. I aquesta Diputació és precisament, la que li diu a la Generalitat, que no pot gastar en l’àmbit de les relacions exteriors, perquè no té competències?

La Diputació va respondre que aquests diners, els destina a despeses de salut pública pels pobles, malgrat que el CSIF l’acusa de que un 40% del pressupost es destina a altres despeses, com és la retribució a personal. Asseguren també (i és veritat) que Fondarella, el poble d’on és alcalde Reñé, és un dels més beneficiats per aquests pressupostos.
Un portantveu de la Diputació, ens va fer saber que “tenen una habilitació legal per assignar els recursos derivats dels fons que li arriben, pel finançament dels seus serveis, sempre que tinguin la finalitat de protecció i promoció de la salut pública”. 
Que sapiguem, Reñé tot i posant cara de bon xicot, no ha ensenyat aquesta habilitació, diuen que està molt molest amb els qui publiquem aquest cas. Sí, però ell no ha ensenyat l’habilitació i no sabem que hi posa, encara que construir  dipòsits d’aigua, o remodelar piscines municipals, no creiem que puguin ser els objectius d’una partida designada amb la finalitat de “salut pública”.

I en segon lloc, intenta amagar el cas, dient que tal cosa es va acordar en un Ple de l’any 2009. Bé, haurem de buscar l’acta d’aquest Ple, a veure que hi diu, però el que ens ha de explicar Reñé com actual president, és: suposant que tinguin l’habilitació legal, si aquest tràmit es va fer al 2009, amb quina legalitat es van distribuir els 16,2 milions anuals, durant 19 anys, és a dir, des del 1990 fins al 2009?

Són preguntes que deixem a sobre la taula, per veure si algú les contesta, tenint molt present que possiblement, qui més hauria de callar, és qui més xerra, oi que sí, senyor Reñé?

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]