miércoles, 12 de febrero de 2014

Des de la meva finestra


Pobresa energètica 

És tracta d’un nou concepte que ens deixa la crisi. Qui ha estudiat el tema, assegura que un 10% de les famílies espanyoles, té uns ingressos insuficients com per a cobrir les seves necessitats energètiques bàsiques, malgrat que, aquest percentatge puja fins al 18% en èpoques hivernals.

L’informe del Comitè Econòmic i Social Europeu (CESE), afirma entre altres coses, que “La pobresa energètica mata física i socialment”. Calculen que l’any passat, en la UE la pobresa energètica va augmentar en un 20%.
Una altra consideració que assenyalen, és que invertint la cinquena part, de l’import amb el que la UE ha rescatat a la banca, es podria solucionar aquest problema, simplement destinant aquesta quantitat a rehabilitar i condicionar els pisos amb menor eficiència energètica.

Les últimes dades publicades per Eurostat, indiquen que en tota la UE hi ha uns 60 milions de persones que pateixen de pobresa energètica. Aquesta xifra, porta sumat el 20% d’increment, que va pujar l’últim any, ja sigui per augment dels preus de la llum i el gas, o per una disminució de poder adquisitiu.     
                              
El nostre país entra totalment en aquest augment del 20%, ja que tenim la tercera tarifa elèctrica més cara de la UE
El director de la Representació de la Unió Europea,  i encara que de moment no hi ha una definició unificada a nivell comunitari, parla de “dret a l’energia” i es diu que la PE ve a ser la incapacitat econòmica que les famílies per a fer front a unes necessitats de climatització adequades. La PE es veu motivada per tres factors: un ingressos familiars molt baixos, un gran increment del preu energètic i el poc aïllament dels pisos.
Les persones que en gran manera estan afectades per aquesta PE, solen a ser, gent gran, infants i dones que viuen soles.

En definitiva, es van abocar molts diners per ajudar a la banca europea, quan per ajudar a aquests 60 milions de consumidors europeus vulnerables, amb una cinquena part es podria solucionar el seu problema energètic i en canvi, no es fa res.

A banda de tot, he de dir que el terme “pobresa energètica”, em sembla un eufemisme i si se’m permet, una poca soltada. Diguem la veritat, el que existeix és pobresa que ens impedeix accedir a l’energia, però també a altres coses.
No sembla doncs, que aquesta Europa aspiri a ser, l’Europa que vetlla per les persones, al menys per les persones pobres, no. I aquí apareix l’antic debat sorgit paral·lelament amb el Tractat de Maastricht, sobre si el Tractat de la Unió Europea, estaria al costat de les persones o si pel contrari, afavoriria als empresaris.
On han anat a parar, les intencions fundacionals europees de justícia social?

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]