viernes, 31 de enero de 2014

Des de la meva finestra

Les patrulles ciutadanes

Des de fa molt de temps, els pagesos lleidatans estan denunciant, patir robatoris de material agrícola al camp, tant fa que siguin tubs metàl·lics de reg, com peces de tractors, gasoil, fruita etc. Tot el que tingui algun valor, o es pugui vendre pot ser robat.

Alcarràs va estar el primer municipi en que fa dos anys es va organitzat el Sometent per intentar minimitzar els robatoris agrícoles. Un centenar de pagesos van muntar al voltant d’una foguera, una plataforma de Sometents que surten a vigilar per les nits amb els seus vehicles.
Des de que van començar a patrullar, el nombre de robatoris va baixar. En veure que la idea era positiva, altres pobles com Gimenells, Almacellas, Sucs, Corbins, Maials i La Portella, es van afegir, formant el seu propi sometent per protegir les seves propietats.

En veure que la idea quallava, van intentar formar legalment una associació, però curiosament, la Generalitat que no posa policia suficient per a vigilar les propietats agrícoles, els hi va rebutjar els estatuts amb un argument banal i fins i tot infantil, dient que el nom sometent es vincula a violència i armes, quan aquests pagesos patrullen sense armes i només porten un telèfon per avisar.   

Al cap d’un temps que les patrulles rurals funcionaven, una nit va passar un desafortunat incident a Maials, on una patrulla va sorprendre a un presumpte lladre a qui va perseguir. En la fugida el presumpte delinqüent va morir d’un atac de cor. Desprès d’aquest incident, els robatoris quasi van desaparèixer, encara que tal vegada hi tingués incidència l’augment de presència policial en aquesta zona.

Actualment els veïns d’Alcarràs tenen una menor sensació d’inseguretat, i fins i tot els Mossos d’Esquadra van admetre a finals de l’any passat, com la baixada de delictes en la zona policial de Ponent, arribava al 10%.

És molt lamentable, que els veïns d’un poble, tinguin d’organitzar-se i assumir tasques de vigilància policial, quan paguem uns impostos molt elevats, entre altres coses, per a tenir seguretat davant la delinqüència.

Al comprovar que a major vigilància disminueixen molt els robatoris, només es pot deduir que en els temps que corren, ve a ser essencial tenir presència policial en les zones agrícoles.
Aquests conclusions també les podem traslladar a l’àmbit urbá, es a dir, si les nostres ciutats tinguessin major presencia policial, també tindríem menys robatoris.

L’actual Govern de la Generalitat (i també l’anterior), prefereix invertir molts diners cada any en manteniment d’ambaixades a l’estranger, o en finançar mitjans d’informació, que a dotar a la policia de més medis.

No d’estranyar que la barriada de La Bordeta, fa uns anys es tingués de organitzar les seves pròpies patrulles urbanes, per defensar-se d’una banda de brètols que posaven foc als contenidors de brossa, a automòbils i a entrades d’edificis, mentre inexplicablement, la policia mirava cap un altre costat. 

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]