lunes, 30 de diciembre de 2013

Des de la meva finestra


Un balanç incomplet 
  
El president Rajoy acaba de fer el seu balanç del 2013. Va estar una valoració molt optimista i que no sembla connectar massa amb la realitat, per tant la pràctica totalitat dels representants de les altres formacions van criticar la seva labor de govern.
Una de les tesis de Rajoy va ser que, “ningú parla ja del rescat a Espanya”, per tant es vol dir que estem millor. Rubalcaba va ironitzar que no es parla de rescat, perquè ja ens van rescatar amb 40.000 milions que van anar a la banca.

Personalment he de dir, que no acabo de veure la millora per en lloc si miro cap als 6 milions de desocupats. I voldria posar de relleu, que curiosament tots dos líders, es van oblidar d’explicar-nos com ho farem per pagar el deute, tot i que sembla una qüestió que no és menor. I anem a veure el perquè:

Espanya té un problema de Deute Públic, es a dir, el que deu l’Administració, és el que devem entre tots.
Si l’Administració gasta més del que recapta durant un exercici pressupostari, aquesta diferència conforma un dèficit. Aquesta diferència s’ha d’aconseguir demanant un crèdit o col·locant bons de Deute Públic allà on els vulguin comprar. La suma de les diferències anuals, anomenades dèficits, és el que forma el Deute del país.
En aquest moment i segons el Fondo Monetario Internacional, estem ja en 1.000.000.000 € (un bilió d’euros), i el Deute l’haurem de pagar governi qui governi i peti qui peti.

Sabeu a quant sortim?

Deute: 1.000.000.000.000
Habitants: 47.000.000
Per tant, sortim a 21.277 €/habitant

Tots no pagaran, per tant l’Estat només podria incidir en els que cobren un sou, es a dir en 17.000.000
Per tant sortiríem a 58.824 €/treballador

Com que fora molt, podríem repartir una mica amb els 9.000.000 de jubilats que cobren una pensió

A tall d’exemple, podem suposar que a cada pensió se li cobra una mica, posem que uns 8.000 €
Sortiríem a: 
8.000 €/Jubilat = 72.000.000.000 €   
54.588 €/treballador = 928.000.000.000 €

En definitiva i per no divagar més, podem arribar a la conclusió de que aquest Deute tal i com està, NO EL PODEM PAGAR, a menys que ELIMINANT d’una vegada per totes els DÈFICITS anuals, es faci una “quita” important, d’un 70% per exemple.
Una altra sortida seria ELIMINANT d’una vegada per totes els DÈFICITS anuals i posar un termini d’uns quinze anys per retornar el Deute.
Però aquestes alteracions o modificacions al Deute, només es poden fer a traves d’un rescat, tal i com es va fer amb Grècia o Portugal?

Si diuen que no ens fa falta un rescat, com ho pensen pagar. Perquè no ho expliquen?  A la fi i al cap, quan en una empresa hi ha un deute important, en el moment de fer un balanç, s’explica com es pensa pagar i en cas de que no es pugui pagar, esdevé en una empresa inviable, raó per la qual es liquida i tanca, a menys que es trobi algú que posi els diners, es a dir, un rescat. 

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]