viernes, 13 de diciembre de 2013

Des de la meva finestra


Preguntant més enllà de la pregunta

Ja tenim pregunta i data”, és una de les frases que van estar més repetides a Catalunya en la tarda nit d’ahir. Em va sonar a tant com dir, “els líders ens han convocat”, en aquest cas, cabria preguntar-se, que lideren realment ERC-CiU-ICV i la CUP, si estan liderant la crisi que pateixen molts catalans o si simplement estan liderant un somni impossible? 
Possiblement el desafiament del sobiranisme, que no catalanisme (entès com el manteniment i respecte a les costums catalanes), estigui guanyant vots a Catalunya amb aquesta maniobra, però segurament també, amb la contundent resposta de Rajoy, el PP estigui a la vegada, guanyant vots en la resta de l’Estat, és potser per aquesta qüestió, que el PSOE també s’ha sumat explícitament al PP.

Al meu entendre, el sobiranisme ha estat jugant amb cartes marcades. És una manipulació en tota regla: demanar amb tota la humilitat que només volen “una consulta”, quan en realitat de les preguntes se’n desprèn immediatament, que el que pretenen veladament és la independència i tots ho sabem.
El que no hem sentit per part dels convocants, és quin fora el seu full de ruta per reduir l’atur, per rebaixar els impostos, per reduir les vergonyoses llistes d’espera sanitàries, per recuperar i ampliar els pressupostos per la dependència, ni per reduir el deute sobirà que té la Generalitat.

Sense entrar en temes econòmics, com podria ser, els 51.000 milions de deute que té la Generalitat i que no troben finançament en altre lloc que no sigui, el Govern de Madrid, o altres problemes de viabilitat europea, aquí el que es pretén per la via de la força (o si es vol de la intimidació), és fer una esmena a la totalitat de la Constitució. Els articles 1er. i 2on. són prou clars, per tant si es volen modificar es pot, perquè està prevista la reforma legal. Per tant, es pot modificar canviar que el rei sigui ell també, “legalment igual” a tots els espanyols, o canviar el terme Monarquia per República, o que es pot canviar l’Estat Autonòmic per un Estat Federal o per un Estat Centralista, o es volen augmentar el nombre d’autonomies o suprimir-les, o es volen canviar en certs articles, les possibilitats per drets, per exemple. A la fi i al cap, una Constitució, o qualsevol Constitució, no deixen de ser, un acord ciutadà.

Les preguntes que van fer ahir, semblen una proposta que no té major recorregut que estavellar-se contra la paret del Govern central. Aleshores Mas es pot veure convocant eleccions, per a perdre-les en favor de ERC, de qui deia pestes en les passades eleccions.
CiU haurà tingut el trist honor, de crispar i enfrontar a uns catalans contra els altres innecessariament per no aconseguir res, per acabar electoralment molt malmesa, ja que en el seu pacte amb ERC, aquests últims els han xuclat el vot. Aquesta era la gran jugada de Junqueras, que sempre fa el posat de despistat interessant.

En resumits comptes, podem tenir un canvi de majoria política a Catalunya (que pot continuar amb aquestes derives sobiranistes) a traves de la crispació, l’enfrontament i posterior frustració de la gent.

Mirant als fets, podem dir que aquest quatre-partit sobiraniste, que ha anunciat formalment la seva intenció se incomplir una llei (que van “prometre” complir per accedir al seu càrrec de diputat), han demostrat no saber com resoldre els problemes dels catalans, ni dels que recolzen les seves teories, ni dels que les rebutgen. 

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]