lunes, 25 de noviembre de 2013

La Tira


Una normativa municipal inútil i repressiva  

Al gener de 2009, l’Ajuntament de Lleida va aprovar modificar l’Ordenança de Civisme, per poder sancionar amb multes de fins a 3.000 euros una prostitució   al carrer que sembla crònica. Aquesta va ser la solució proposada i aprovada pel nostre Alcalde, una solució en definitiva, que es redueix a la repressió, encara que d’altres creiem, que la millor solució fora la regulació, tal i com l’apliquen en altres països avançats com per exemple Suècia, on en només cinc anys es va reduir dràsticament la xifra de dones dedicades a la prostitució. En ciutats com la capital Stockholm, les dones dedicades a la prostitució s’han reduït en dos terceres parts, en altres ciutats pràcticament ha desaparegut. La solució  està composta de dues parts complementaries, una passa per sancionar a treballadores del sexe i a clients i l’altra en la que es fa més incidència donada la mentalitat social del país, està destinada a la inserció de les dones en el mon laboral per tal de treure-les de l’ambient denigrant en el que es troben.

Al 2009, l’alcalde Ros va fer aprovar la modificació repressiva de la Ordenança de Civisme, des de la majoria absoluta del PSC, comptant  amb el recolzament de CiU i PP. ERC es va abstenir i ICV va votar en contra al considerar que aquesta ordenança “criminalitza a les treballadores sexuals”.
En aquell moment, l’alcalde Ros va defensar les sancions repressives contra prostitutes i clients al carrer, per “considerar que és una activitat denigrant per les dones”, tot i afegint que portarien accions a traves de Serveis Socials per ajudar-les, cosa que no tenim noticia que s’hagi complit. El que sabem, és que s’han imposat unes quantes multes.  

Ara apareix un estudi de les universitats,  UDL i URV, que diu haver arribat a la conclusió de que l’ordenança municipal contra la prostitució no ha acabat amb el problema, ja que prohibint la prostitució al carrer, no fa més que penalitzar i criminalitzar la pobresa d’aquestes dones. Sembla que per arribar a aquesta conclusió, no feia falta que pensessin massa, això alguns ho sabíem des del primer dia. És el que diu el sentit comú, o allò que diuen la “universitat del carrer”. Pot ser que, per arribar a aquestes conclusions no feia falta fer un estudi universitari.
No seria potser millor, dedicar les seves energies a investigar com crear llocs de treball pels joves que estudien allí?

La aplicació només parcial de l’Ordenança de Civisme porta a aquest estudi, a proclamar unes conclusions que són un una gran veritat: “La tasca assistencial que es tenia de portar a terme amb aquest col·lectiu de dones, malgrat que ho recullen les ordenances, no s’aplica quasi mai”
En resum, es tracta d’una normativa que només té una finalitat visual, apartar les prostitutes dels carrers, per la qual cosa ara es tenen d’amagar a la vista dels vianants, el que no significa que desapareguin, sinó que canvien d’ubicació. A més, aquí pot incidir allò, de que tot el que es prohibeix, pot augmentar el seu atractiu i cridar encara a més seguidors.

El nostre Alcalde, potser influït per la seva exacerbada religiositat, ha fet un pa com una coca, amb una ordenança que no aconsegueix reduir la prostitució a la ciutat, només amagar-la una mica en certes zones, perquè no oblidem que en altres zones, les treballadores del sexe continuen al carrer com sempre, donant a entendre que no s’han assabentat de la ordenança municipal.
Aquest exemple resulta ser molt il·lustratiu de com governa Ros la ciutat. Posar cara de bon xicot, molta xerrameca, bla, bla, bla, però a l’hora de la veritat tot són tifes per tot arreu. A veure si algun Fiscal li estirarà l’orella i acabarà sortint al Mundo?

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]