martes, 12 de noviembre de 2013

Des de la meva finestra

Un Fòrum foradat
  
Practicament durant tot l’any 2004 va estar obert el nomenat Fòrum Universal de les Cultures, un esdeveniment, que si faig cas a les persones que m’ho van preguntar, he de concloure que ningú sabíem realment el que era. La oficialitat en aquell moment, no podia respondre aquesta qüestió, senzillament perquè no tenia cap resposta. Dient-ho d’una forma planera, no en tenien ni idea de com justificar una obra faraònica, a banda de dir-nos que era un “punt de trobada per les cultures”.
El cert de tot, és que la gent va entendre molt bé el que estava passant allí: una despesa monumental sense cap control pressupostari i encara menys utilitat ciutadana.

És veritat, que al llarg de l’any, des de ciutats i pobles grans, es van posar autocars gratuïts a disposició dels ciutadans, per tal de que anés quanta més gent millor a veure el Fòrum, segurament amb la intenció de augmentar la estadística per així poder justificar d’alguna manera la despesa tant exagerada.
La major part de la despesa se l’emportà la construcció de l’edifici triangular de 180 metres de costat i 25 d’altura.
Va estar en la Comissió d’Infraestructures i Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona, del 24 de maig del 2001 quan es va informar de que l’edifici costaria 48 milions d’euros.
El sorprenent va ser, quan al 2009, Ángel Sánchez, director general de l’Empresa d’Infraestructures Municipals, contestant a una pregunta en seu municipal, detalla que el cost de l’edifici va estar de 133,9 milions d’euros, precisant que 90,9 milions, els va posar l’Ajuntament de Barcelona, 30 la Diputació i la Unió Europea a traves dels fons FEDER en va posar 12,9. I si comparem el pressupost inicial amb la despesa final, veurem que resulta realment impressionant, el fet de que una obra pública tingui un sobrecost del 178%.

Deixant de banda, que en un futur se li pugui donar a l’edifici (que per cert comença a estar una mica deteriorat), la utilitat de posar-hi allí un museu (com apunten algunes intencions), a banda d’això, no s’ha sabut que cap auditoria, cap Jutjat ni cap fiscal, hagi pres interès en esbrinar que va passar allí amb el pressupost inicial i el cost final.

Casi sembla evident que algú va fer allí un gran negoci sense cap transparència i per tant a esquenes dels ciutadans sense que de moment, se li hagi exigit cap tipus de responsabilitat. Per tant a la pregunta: què va estar el Fòrum de les Cultures, ara podrirem contestar sense por a equivocar-nos, que no va estar més que un dels tants forats negres on desapareixen els diners públics.

És l’evidencia de que només se’ns exigeix transparència als ciutadans, quan aquesta mateixa transparència no passa per cassa dels governants. Un cop més, la pandereta catalana i  quan no són els pujolistes, són el tripartits, de malbaratadors no en sortirem. 

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]