jueves, 24 de octubre de 2013

Des de la meva finestra


Reduint Pressupostos Generals 

Que el Partit Popular es va presentar a les eleccions, dient que no rebaixaria les pensions, es un fet. Que en els Pressupostos Generals de l’Estat per l’any 2014, es llegeix sens cap mena de dubte, que a nivell general baixaran, és innegable.

Només cal mirar les dades que insereix el Govern als propis pressupostos: si diu que els preus creixeran entre un 1,3 i un 1,5 %, mentre les pensions només augmentaran en un 0,25%, resulta que la diferencia arriba als 1.200 milions d’euros pel conjunt del 9.500.000 milions de pensionistes.  Una simple divisió aritmètica, diu que suposa una retallada de 126 euros anuals per pensionista.
Es veu clar que hi ha una retallada, per la via de no regularitzar el IPC anual, o si es vol, de regularitzar les pensions d’una forma pràcticament simbòlica.
Quan un pensionista em diu, que ha calculat com li augmentarà la pensió en només 24 euros a l’any, m’està dient simplement que perdrà poder adquisitiu, ho vulgui admetre o no, el ministre d’Hisenda. Montoro, defugint parlar de retallar les pensions, va emprar un argument amb el que se li veu el llautó: “Unes dècimes amunt o avall no són importats, el que és important, és que es guanyi benestar col·lectiu”. Doncs miri, quan es viu d’una pensió petita, si es important, totes les variacions són importants.

Aquí s’ha d’afegir l’apartat de pensions no contributives, al que en el present any es van pressupostar 2.628 milions d’euros, es deixa pel any vinent en 2.320, per tant hi ha una retallada de 308 milions.

Pel que fa als ajuts a la Dependència, porten tres anys rebaixant-se, per l’any 2014 es retallaran en un 46,8% de la despesa de 2013, però si sumem la retallada de l’any anterior, la dotació per aquesta Llei cau en un 75%. Parlant clar, l’Estat està condemnant aquesta Llei a la desaparició per manca de dotació pressupostaria. Pot acabar quedant com una Llei aprovada però aparcada. 

Les infraestructures que utilitzen els ciutadans, també es veuen sotmeses a retallades: en carreteres perden un 30%, en Ferrocarrils perden un 4,30% y un altre 33% en aeroports.

També preveuen que els salaris tindran una nova retallada (desprès de les retallades dels dos anys anteriors) del 0,6%. I si el cost de la vida puja un 1,3% o un 1,5%, doncs només en el proper any hauran perdut un 0,7 de poder adquisitiu, si les previsions son correctes.

En aquests pressupostos, el Govern preveu que la taxa d’atur segueixi per sobre del 25% al 2014, per la qual cosa, dota aquesta partida amb 29.727 milions d’euros, mentre considera, que les prestacions per atur només donaran cobertura a 1.305.000 beneficiaris. I la resta que faran?

Segons el Govern la economia comença a repuntar i s’està invertint el cicle. El problema està, en que aquesta presumpta remuntada, no arriba en absolut a les famílies atrapades en el forat econòmic que tot ho presideix des de fa sis anys. 

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]