martes, 4 de junio de 2013

Des de la meva finestra

La primavera turca
   
Les primaveres àrabs, no van ser més que una manifestació pública i directa, contra el poder establert en diversos països on impera unes aparences, però no una realitat democràtica. I queda ben clar que on estan establerts uns dogmes religiosos o culturals, que substitueixen a variables idees politiques, no hi pot haver massa democràcia, perquè  el dogma no permet de ser posat en qüestió.
La prova la dona el primer ministre Erdogan; admet que els turcs poden fer manifestacions, però tot i afegint que millor que no protestin. Davant les protestes, Erdogan diu que tot són provocacions iniciades per manipuladors extremistes, només li ha faltat dir, que són agitadors professionals. El que no pot amagar, és que les protestes apleguen gent de extrema dreta, extrema esquerra, islamistes moderats, kurds, i fins i tot votants de Erdogan.

Aquestes protestes, semblen tenir una carrega de ressentiment que deriva de la actual situació laboral i social turca. Com en altres ocasions, hi ha hagut un catalitzador que ha iniciat una reacció, que ara està sent difícil d’aturar.
El que ha encès la metxa, ha estat la decisió de Erdogan de destruir el parc Gezi, un bosc de tres hectàrees per posar-hi un centre comercial. Davant de tal motiu, podem pensar que potser no hi ha motiu per deslligar tanta violència, però entestar-se en tallar el bosc, denota per la joventut turca sense massa futur, un clar símptoma d’autoritarisme i simplement, han decidit que ja no li permeten ni un més. Abusos d’autoritarisme n’havien vist, però ara estan disposats a contestar.

La protesta no sembla anar contra el govern, sinó contra Erdogan, qui es troba sol, davant un problema molt greu, que no sap o no pot solucionar. Les seves campanyes autoritàries contra l’alcohol, el dret a l’avortament  o contra les “actituds públiques indecoroses”, criteris aparentment islàmics, són segurament un dels motors que impulsen la protesta.

Les primaveres àrabs han funcionat com un model de transició, que es pot donar quan les esperances socials són mínimes. La cultura de govern amb mà de ferro, sembra més odis que afectes, cosa que comporta pels agreujats, oblidar-se de les seves ideologies per fer una pinya que desafia a l’autoritarisme.

Hi ha però, una reflexió immediata: un nombre molt important de turcs, es manifesten no d’acord amb certs conceptes de la cultura islàmica, i la part que podria estar-hi d’acord, no es manifesta a favor. Aleshores, perquè van votar a Erdogan? 

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]