jueves, 20 de junio de 2013

Col•laboradors


L’etilisme infantil o juvenil
Es persegueixen legalment un seguit de drogues, perquè la seva venda o tinència es il·legal. Diu la medicina, que el seu consum provoca perjudicis i problemes de salut. El que no es pot negar, és que hi ha també altres substancies que tot i sent legals, també perjudiquen al igual que les drogues, però en aquest cas, són legals perquè paguen un impost, estem parlant del tabac i les begudes alcohòliques. Els efectes del tabaquisme i del alcoholisme són àmpliament coneguts, però ara per ara i degut als costosos tractaments que comporten les afeccions per tabaquisme, només el tabac ha començat a ser no permès, en espais públics. Sobre el alcohol, encara no s’ha fet res, prohibir la venda a menors i sancionar als conductors que han ingerit una mica d’alcohol, són les úniques mesures que s’han pres.

El pediatra d’urgències, S. Mintegui de l’Hospital de Cruces a Bilbao, explica que les intoxicacions etíliques en menors de 14 anys, són cada cop més freqüents a Espanya. Tot afegint, que les urgències pediàtriques atenen ja a nens de 11 anys amb coma etílic. Apunta, que les intoxicacions alcohòliques en menors de 14 anys, són més freqüents aquí que en altres països.
Mintegui reivindica que “una societat avançada, no pot tolerar l’etilisme juvenil o infantil” i que en uns 10 anys, les atencions a intoxicacions etíliques en les unitats pediàtriques s’han augmentat per tres. Hem de dir, que les intoxicacions etíliques són freqüents a tot el mon, però el país on més afecten a menors de 14 anys és aquí.

Estadísticament, assenyala que l’element que més intoxicacions causa en tot l’estat espanyol és l’etanol, i pensa que va creixent el nombre d’intoxicacions per motius recreatius. I els repetitius “botellons” no fan res per a rebaixar aquest rècord, ens al contrari. Les zones amb més intoxicacions etíliques són Catalunya, País Basc i  Zaragoza.

Tal vegada sigui, que el missatge social que es dona, és que beure alcohol no és tant perjudicial com consumir un altre tipus de drogues.
No sabem quina pot ser la solució a aquest problema de salut, però potser la Administració, s’hauria de plantejar que està passant i els models educatius que tenen els joves.
Segurament tampoc ajuda com a exemple, el missatge de que al Congres dels Diputats es veu begudes alcohòliques. Els joves poden pensar, si per debatre i aprovar lleis es pot anar begut, doncs ja hi podem anar per tot el demés. Un tema al que vull afegir una cosa: en qualsevol empresa, esta prohibit consumir begudes alcohòliques en jornada laboral, mentre al Congres dels Diputats no ho està.

El Govern donaria un bon servei al país, si es dediqués a fer una bona campanya de conscienciació contra el consum de begudes alcohòliques, especialment entre el sector juvenil o infantil.

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]