martes, 14 de mayo de 2013

Des de la meva finestra


Subhastant un problema: Catalunya Caixa

Al Govern del PP se li acumulen els problemes degut a la crisi que ens envolta. Catalunya Banc, o el que era Caixa de Catalunya, continua sent un problema pel Govern que no sembla tenir gens de clar que pensa fer amb aquest model de mala gestió banyaria que ha estat Caixa de Catalunya. Primer es va intentar subhastar-la per dues vegades sense èxit, ara sembla ser que es pretén subhastaria per tercer cop al segon semestre de l’any, encara que, el FROB acaba de substituir al president de la entitat per Carlos Pla, que és qui podria portar les instruccions precises per reestructurar la entitat. 
Hi ha informacions que apunten a que si aquesta subhasta sortís bé, immediatament subhastarien també NovaGalicia.

De moment entre les distintes operacions del FROB i part del rescat europeu, se li han injectat 12.050 milions d’euros en diner públic. Segons fonts del ministeri de Economia, De Guindos té una alternativa que contempla en cas de la tercera subhasta no tingui èxit, es tractaria de la fusió complerta de les tres entitats nacionalitzades en un termini de tres anys.
Una opció que ens pot semblar descabellada, ja que la suma de tres entitats fracassades sembla ser un altre fracàs, però aquí s’ha de tenir en compte les exencions fiscals que generen les fusions bancàries. 

Una de les opcions més probables segons es diu, podria ser vendre únicament la part “bona” de la entitat deixant la resta traspassada a un banc pont per anar-ho liquidant desprès.  El que passa és que per a fer tal maniobra, s’hauria de fer no més enllà del 2017 ja que és el límit posat per Brussel·les.

Què deu d’haver entre els secrets comptables de Caixa Catalunya, que no l’han volgut en cap de les dues subhastes anteriors malgrat que els hi posaven 2.000 i 3.000 milions d’euros?   Què hi devia deixar allí, el impenetrable ex president, Narcís Serra?  I ja que s’està sanejant amb diner públic, podrem saber si alguns partits polítics, tenien crèdits impagats i per tant condonats?

Es diu que el nou president, ha de reestructurar la entitat fent una reducció de balanç del 60%. Ara acaben d’anunciar la posada a la venda de les oficines que estan situades fora de Catalunya (316), a més del seu sector immobiliari. 
Es clar que paral·lelament, es tindria de donar una complerta solució al tema de les preferents, una situació que afecta a molts humils estalviadors i que el Banc d’Espanya al seu dia, va permetre comercialitzar sense posar cap problema. Podria haver publicat parlant alt i clar, que eren inversions sense garantia, o per aquest fet, fer provisionar aquestes inversions a les entitats. Malauradament el Banc d’Espanya que tenia d’exercir la funció de vigilància, es va limitar a fer d’espectador ben pagat.   

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]