lunes, 4 de febrero de 2013

Opinió

S’ha de recuperar la vergonya política

Quan va es va donar per acabat el règim franquista, va començar una època que es va anomenar Transició Política Espanyola. D’aleshores a un li queda el record de la il·lusió de la gent, tot i pensant, que per fi tot milloraria, però malauradament només va estar una il·lusió.
Aquest podria ser l’anàlisi dels que vam viure la Transició i ara veiem consternats un trist espectacle social al nostre país. Eren temps en que la major part de les propostes no radicals, buscaven allò que en dèiem “progrés”. Trenta-cinc anys desprès, i deixant de banda la modernitat dels temps que arribà a tots els països desenvolupats, el cert és, que aquí veiem com els únics que han progressat, han estat els poderosos, les grans empreses, la monarquia i la aristocràcia política en què ha esdevingut, als que aleshores anomenàvem representants del poble.

Uns representants del poble, que des de fa temps estem comprovant decebuts, com molts d’ells, només es representen a sí mateixos, doncs l’estatus innegable de privilegiat, topa frontalment amb el concepte de servidor del poble. Un servidor mai ha estat un privilegiat i aquí s’han invertit els papers.

Moltes de les coses que ara veiem només són una manipulació del sistema. I és que aquí estem parlant fonamentalment de manipulació, es a dir d’engany, de simular el que no és, però sempre amb un afany de lucre directe o indirecte al darrera.

Està clar que no tots els qui es dediquen a la política són igual de tramposos, però la picaresca de part de la aristocràcia política, resulta ser molt visible, i fins i tot ha fet bona, una frase que no acabàvem d’entendre en la Transició, potser perquè molts ens resistíem a veure la política com un gran negoci, i que deia: “La política és pels que en viuen d’ella”.

Els nombrosos escàndols de corrupció  o pirateria política dels anys noranta, sumats als que estem coneixent en aquesta última època, estan sent amplificats per les penúries socials que estem patint els ciutadans i ens posen molt a prop de l’esclat social.   

És molt possible, que a la fi i al cap, només trobem una solució: polítics, sí, però lladres, no. Lleis poques, però clares i eficaces. I lleis en definitiva, que tenim d’acomplir tots: els polítics els primers, sota amenaça certa de ser embargats i empresonats per la Justícia.

Si la política es vol regenerar de veritat, ha de ser des de la lluita contra la picaresca. El primer que s’ha de exigir a la classe política es honestedat. S’ha de recuperar la vergonya política i per tant l’honestedat perduda. Si no és així, no hi ha esperances de regeneració, i només hi haurà una solució de continuïtat en espera del pròxim escàndol.

f. castells

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]