jueves, 4 de octubre de 2012

Des de la meva finestra


El somaten denota el campi qui pugui

Pagesos del pobles de la província, en vista dels molts robatoris soferts en les seves pertinences, van decidir muntar unes patrulles ciutadanes de vigilància. Ara els en diuen somatens, ja que aquest era el nom que antigament rebien unes patrulles ciutadanes assimilades a cos policial.

No em puc creure, que els pagesos s’organitzen en patrulles ciutadanes, només per “molestar al poder”  com algú va insinuar, doncs des de fa uns anys, és de domini públic que molts pagesos de les nostres contrades, estan sofrint regularment robatoris en les seves instal·lacions agràries, fins al punt, que han estat obligats a marcar la seva maquinaria agrícola amb una numeració invisible a simple vista perquè esta recoberta per una pintura especial.  Maquinaria, tubs de coure, ferro, aspersors, bestiar, fruita, gas-oil pels tractors, fins i tot, tota la collita de pebrots que hi havia en una finca. Tot sembla ser objecte de cobdícia.  El problema està en que les víctimes dels robatoris denuncien els fets a la policia,  però a pesar dels temps transcorregut, no veuen cap solució.

Reunits els pagesos, van decidir demanar més vigilància, com que això se’ls hi nega i com ultima instància, van començar a formar patrulles ciutadanes per tal de vigilar per les nits el seu territori. Com si no tinguéssim policia. 

Mentre el Govern de la Generalitat, al·legava  que no podia posar una patrulla de Mossos en cada finca, alguns dels reunits es sentien molestats i feien comentaris, tot i preguntant-se sobre si amb la Guardia Civil passaria el mateix, d’altres demanaven més duresa amb els lladres, etc.

Desprès de funcionar sense problemes les patrulles ciutadanes nocturnes durant mesos, els pagesos van sol·licitar al Conseller d’Agricultura, que tota agressió que els somatens puguin sofrir per part dels lladres, sigui penalitzada com un atemptat a l’autoritat. Petició a la que va respondre el delegat del Govern a Lleida, dient que “Només els policies tenen autoritat policial”. Tampoc va acceptar donar dades de possibles lladres als somatens, fiant la solució del problema a una “futura” Llei de policia que haurà d’aprovar un nou Govern. En qualsevol cas, aquí hi veig una cosa, les lleis no solen solucionar problemes de vigilància policial.

Reunit amb els Alcaldes del Segrià, el delegat del Govern, va reconèixer que des de que hi ha somatens a Alcarràs, els robatoris a la zona han baixat un 30%. ¡Aleshores han funcionat!
Els pagesos, que sempre han dit que ells també paguen impostos per tal de que la policia defensi les seves propietats i en canvi no es senten defensats, afegeixen ara, que les dades reconegudes pel delegat del Govern, justifiquen plenament les seves actuacions i denuncies, però a més, són un reconeixement clamorós del fracàs policial, en l’àmbit rural de les terres de Lleida. I no obliden, que la responsabilitat del cos policial és sempre del Govern de la Generalitat. Oi que si, President Mas?

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]