martes, 26 de junio de 2012

Des de la meva finestra



El dèficit tarifari de les elèctriques o les histories d'uns frescos

Es veu que la inquietud s’ha apoderat del sector companyies elèctriques, perquè l’agencia Moody’s ha deixat la qualificació del deute de varies d’aquests companyies (Enagás, Hiberdrola i Red Eléctrica) molt prop del “bon escombraria”.
De fet, sembla que no es tindrien de preocupar pel que pugui opinar Moody’s, poden pensar que aquesta mateixa agencia, es va equivocar de ple, una i altra vegada, en qualificar com solvent a Lehman Brothers, quan als pocs mesos aquest banc va fer fallida. Està clar que precisament allò que es diu vista d’àliga no en tenen massa.

Les companyies elèctriques fa anys que venen reclamant un suplement en el rebut de consum elèctric, només que ells ho disfressen anomenant-ho “dèficit de tarifa”.
Pel que diuen, confiaven en que el Ministre d’Indústria, aprovés un recàrrec pel rebut de la llum, en aquest concepte. Ara però, es temen de que donat el nivell de dèficit públic, el recàrrec si es que n’hi ha, se’l acabi quedant el govern com a recaptació addicional.

Les elèctriques estan al·legant des de fa anys, poder-nos cobrar un recàrrec que segons diuen puja a 68.000 milions d’euros. No deu d’estar tant clar aquest dèficit, quan ni el govern de Aznar, ni el de Zapatero ho van aprovar. Ara es pensen que el de Rajoy tampoc ho aprovarà.

Hi ha una cosa que són els indicis: veiem: les companyies elèctriques tenen problemes econòmics? No.
S’han vist obligades a vendre actius o a instar EREs despatxant al personal? No. Quantes han fet fallida? Cap. Quantes han estan competint de valent, baixant els preus del rebut de la llum? Cap. Han baixat els grans sous que cobren els seus directius? No.
I finalment, durant molts anys anaven presumint a primers d’any i a la premsa, d'haver guanyat, no sé quants milers de milions, mentre que quan arribava el mes de juny es recordaven del dèficit de tarifa. Sembla l’estratègia d’uns barruts.


Que no ens vinguin amb més histories, que si tenien beneficis, no podien tenir dèficit, al menys de que falsegessin els comptes. Farà molt bé el Ministre d’Indústria si no els hi fa ni cas, és més, el que es tindria de fer es investigar els comptes d’aquestes empreses.

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]