lunes, 2 de abril de 2012

La Tira



Uns Titelles "ben pagats"

La paraula emergència significa una urgència, un incident, un succés imprevist, o una peripècia indesitjada. El que no havíem vist mai, és una “Fira de Titelles d’Emergència”.
Pot ser a l’Ajuntament de Lleida, li tindrien de donar el premi a la originalitat. En tot cas, una originalitat aquesta, pagada pels contribuents.
Ara sabem que la “Fira de Titelles” que es farà aquest any, tot i sent “d’emergència” ens costarà als contribuents 164.000 euros.
La originalitat consisteix en que en anys anteriors la fira titellaira, ens costava gairebé el doble: què tal si ho deixem en 300.000 euros? Si bé es diu que es pagava entre tres institucions, els diners els posem entre tots.
Es a dir, per muntar 21 grups de titellaires, que durant tres dies fan titelles pel carrer, en una sessió de mati i una altra de tarda, ens costava a 14.285 euros per grup. Un preu que sembla exagerat fins i tot, per uns actors de teatre, però que encara ho sembla més, per dues o tres persones que mouen uns titelles.

Ara, l’única funció que tenen es entretenir a la quitxalla, però aquests putxinel·lis i ja que estan tant ben pagats, podrien explicar pel carrer els misteris de la Paeria, que són molts, variats i també molt ben pagats. Si els titellaires de la fira, des de la seva funció de trobadors urbans, fessin aquesta tasca informativa i social, la “Fira de Titelles” tindria segurament una utilitat ciutadana i democràtica. Ara socialment parlant, no passa de ser una boca més, xuclant de la mamella oficial.
Diuen que no hi ha diners, però es veu que per pagar aquests disbarats a una fira de titelles, sí. Per unes coses, sí, per altres, no.
Per dir-ho clarament, els ciutadans en veure aquestes coses, ens podem arribar a sentir com titelles en mans del titellaire alcalde, que és qui decideix, a qui sí, i a qui, no.

Estan així les coses, no es estranyaria gens veure al nostre alcalde, investit com a titellaire major i amb la seva pipa a la boca, mirant davant una parada de titelles de fira. Es clar que també podria passar, que un titella en veure’l mirant, aprofites la ocasió per dir, amb bona o mal intenció, allò de:
“Crida, la titella Felipa:
Titellaire, titellaire,
aquesta pipa
fa mal flaire”.

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]