viernes, 30 de marzo de 2012

Des de la meva finestra



Una quarta part dels espanyols en situació de pobresa

Les dificultats econòmiques per les que estem travessant, no són precisament un motiu d’alegria. Si aquí hi afegim, l’aprovació de una reforma laboral proposada per un govern que anticipa ja, que no crearà més ocupació, veiem que tot suma en un estat d’opinió gens favorable a millorar la situació. Però aquesta consideració, no és en absolut una proclama partidista i interessada, sinó el reflex del que veiem a nostre voltant.

Quan la Red Europea de Lucha contra la Pobreza y la Exclusión Social (EAPN), diu que més de la quarta part dels espanyols estan en situació de pobresa. El tema comença a ser preocupant. Explica que el nombre d’espanyols en situació de pobresa i exclusió social va augmentar de forma preocupant entre 2009 i 2010, a causa de la crisi, fins arribar als 11.667.000 persones. I tot això a pesar de certa aparença de normalitat quotidiana.

És la xifra més elevada des de que es recullen dades sobre aquest indicador (Eurostat 2004), per tant, caldria atendre les recomanacions que la EAPN fa a Espanya, a fi de que pugui aconseguir una profunda transformació de les polítiques socials, per tal de reduir la pobresa i poder combatre així els efectes més negatius de la difícil situació econòmica.
L’indicador es confecciona partint d’uns paràmetres com poden ser:
Renda, es considera quan els ingressos queden per sota del 60% de la renda mitjana.
Privació Material Severa, els ingressos que té una família, relacionats amb les despeses que té d’afrontar, la qual cosa determina les seves possibilitats de consum.
Intensitat de treball, és una variable que relaciona el nombre de persones que treballen en una família i les que estan en edat de treballar.

L’informe de (EAPN) arriba a la conclusió de que “Espanya no ha dedicat el màxim de recursos disponibles a enfortir la protecció social de les persones en risc de pobresa i exclusió”, és a dir, que en època de bonança econòmica no es van reduir els nivells de pobresa, o dit en altres paraules, el creixement econòmic no es va traslladar de forma igualitària a les capes socials més desafavorides de la societat.
Ara, amb la crisi, la resposta institucional ha estat la de disminuir encara més, la protecció social.

Deixant de banda, teories socials, preocupacions d’imatge i discussions sobre els paràmetres a considerar, queda una dada incontestable: els 11.667.000 d’espanyols en situació de pobresa i exclusió social.

Davant la necessitat que comporta l’haver de retornar els deutes contrets, el més just, seria no incidir més en ajustaments econòmics a treballadors i jubilats, per a traslladar-los als econòmicament més poderosos. Si no es fa així, continuarà augmentant la xifra de persones en situació de pobresa.

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]