jueves, 22 de marzo de 2012

Col·laboradors



Ex polítics i col·locacions polítiques

La ex ministra d'Economia Elena Salgado ha fitxat per a la filial xilena d'Endesa. Poc més de tres mesos després d'haver deixat el càrrec, Salgado serà consellera de Chilectra en cas que el govern espanyol li doni permís per acceptar la feina. La llei diu que han de passar dos anys abans que els exalts càrrecs puguin incorporar-se a empreses privades "directament relacionades amb les competències del càrrec desenvolupat". Partits com ICV, IU i UpyD han posat el crit al cel davant d'un fitxatge que no és una excepció en el món de la política.

Elena Salgado està en tràmits amb el Ministeri d'Administracions Públiques per saber si hi ha cap incompatibilitat en el fitxatge, tot i que els grups que hi estan en contra pensen que s'autoritzarà perquè se centra en l'activitat a Xile. Tot i això, el portaveu d'Economia d'Esquerra Plural (IU-ICV-CHA), Alberto Garzón, demanarà explicacions perquè considera vulnerada la llei d'incompatibilitats.

Garzón ha criticat que els exalts càrrecs es posin "al servei de grans empreses", que així "formen xarxes fosques i poc transparents" que acaben en un "deteriorament de la democràcia". Per la seva part, UPyD ha proposat que Salgado no cobri la pensió d'exmembre del govern (durant dos anys cobren el 80% del que percebien).

Salgado va ser ministra de Sanitat en el primer govern de Zapatero, entre el 2004 i el 2007. Després va assumir la cartera d'Administracions Públiques, fins que va ser nomenada vicepresidenta segona i ministra d'Economia i Hisenda, el 2009. Al juliol del 2011 va passar a ser vicepresidenta d'Afers Econòmics, càrrec que va ocupar fins al 22 de desembre del mateix any.

Un niu de polítics a Endesa

Salgado no és, ni de bon tros, l'única política que acaba a Endesa. El seu antecessor a Economia, Pedro Solbes, és conseller d'Enel, la matriu de l'elèctrica. També l'expresident espanyol José María Aznar fa fitxar com a conseller d'Endesa. I el seu predecessor a La Moncloa, Felipe González, va fer el mateix amb Gas Natural. El Congrés va rebutjar, gràcies als vots del PP, el PSOE i CiU, que no poguessin combinar sous públics i privats, com havia demanat el partit de Rosa Díez.

L'elèctrica compta amb l'exportaveu de CiU al Congrés, Miquel Roca i Junyent com a vocal del Consell d'Administració. També l'ex secretari de Comunicació i Estratègia de CiU, David Madi, fa titxar per a Endesa, però en aquest cas per al Consell Assessor a Catalunya.

L'exvicepresident del govern espanyol i exministre Rodolfo Martín Villa va ser president d'Endesa entre el 1997 i el 2002. Actualment n'és president d'honor. Un altre exministre popular, Pío Cabanillas, va desenvolupar càrrecs de responsabilitat a Endesa i posteriorment va fitxar per a Acciona, on participen l'excap de la diplomàcia europea Javier Solana i l'exsecretària d'Estat d'Energia Carmen Becerril.

L'actual ministre d'Economia, Luis de Guindos, que estava en l'anterior equip econòmic de govern del PP, formava part del Consell d'Administració d'Endesa fins que Mariano Rajoy el va fer entrar al govern. I abans havia estat president del banc d'inversions Lehman Brothers a Espanya i Portugal.
Crida l’atenció que aquestes col·locacions tenen un sou que poc té a veure amb el dels mileuristes.

Voleu dir que aquests “col·locats” noten la crisi?

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]